Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ХЕТ-ТРИК «АСТАНИ»
Після першого дня відпочинку на Піренеях поновилася остання супербагатоденка сезону — «Вуельта а Еспанья». Втім, перерва не змінила тенденції, яку наприкінці першого тижня змагання заклав лідер команди «Астана» Олександр Винокуров: ще один спортсмен із казахстанської «стайні» став переможцем етапу.
Щоправда, немає якоїсь особливої заслуги Олександра Винокурова і його молодшого колеги по команді Андрія Кашечкіна в тому, що саме їх «одноклубник» португалець Сержіо Пауліньйо виграв десятий етап виснажливого змагання. Гонщиків «Астани», які посідають п'яте і друге місця в генеральній класифікації, ніхто з конкурентів і їхніх помічників у відрив просто не відпустив би.

Вигравши два етапи поспіль, Винокуров, за його власними словами, більше не розмінюватиметься на окремі перемоги, а чекатиме гонки з роздільним стартом, яка може суттєво вплинути на становище серед претендентів на перемогу.
Своєрідним був профіль десятого етапу, дистанція якого була прокладена між Авілес і Мусео де Альтамира (Сантільяна дель Мар) і становила 190 кілометрів. Дев'ять десятих дистанції — рівнина з незначними підйомами і спусками, а також двома проміжними спринтерськими фінішами. Зате перед основним фінішем, хай і невисока гора Альто де Мірадор, але все ж підйом третьої категорії міг ускладнити життя спринтерам і запобігти масовому завершенню гонки.
Зрештою, так і сталося. Не проїхали учасники змагання півсотні кілометрів, як від основної групи відокремився масовий, у якому спершу перебувало двадцять чотири, а згодом — на третину менше учасників. Утім, група втікачів працювала настільки злагоджено, що пелетон відставав усе більше і більше. За 90 кілометрів до фінішу відставання основної групи було максимальним — близько дев'яти хвилин. За таких умов новим лідером генеральної класифікації ставав би учасник відриву росіянин Володимир Карпець з іспанської команди «Іль Балеарс».
Та це не входило у плани багатьох гонщиків, включно з колегою Карпеця по команді й водночас володаря жовтої майки лідера Алехандро Валверде. Зрозумівши, що сміливців можна відпустити надто далеко, пелетон пришвидшився, а деякі учасники відриву відверто «наїлися». Відставання основної групи стало стрімко скорочуватись, але тільки доти, доки розпочався підйом на Альто де Мірадор. Виявилось, що у відрив поїхали ті, хто саме на свої гірські вміння і розраховував. Красива боротьба за виграш етапу розгорнулася між португальцем Сержіо Пауліньйо з «Астани», італійцем Давидом Ребельїном із «Герольштайнера», іспанцем Хав'єром Флоренсіо з «Буж Телеком», росіянином Володимиром Карпецем з «Іль Балеарс» і ще вісьмома учасниками групи втікачів. Пауліньйо побудував свою фінішну тактику найкраще, італієць з іспанцем відстали на дві, Карпець — на шість секунд, ще семеро гонщиків — на сім, один із найдосвідченіших учасників «Вуельти» Іван Майо з баскської команди «Еускатель-Еускаді» — на одинадцять секунд. Пелетон програв часу переможця майже чотири, коли бути зовсім точним — 3 хвилини 54 секунди!
Після фінішу Сержіо Пауліньйо назвав перемогу на десятому етапі «Вуельти» однією з найважливіших у своїй кар'єрі, цьому тріумфу в його особистому «залі слави» поступається лише виграш олімпійської медалі в Афінах. Португальський спортсмен заявив, що ставитиме собі за мету виграти ще якийсь з етапів багатоденки, хоча чітко усвідомлює свою головну роль у команді «Астана» — допомагати лідерам. Сержіо Пауліньйо не має жодних сумнівів у тому, що Олександр Винокуров і Андрій Кашечкін спроможні виграти «Вуельту», хоча знає, що Алехандро Валверде «зубами чіплятиметься» за своє нинішнє лідерство. Крім того, на перемогу в тритижневому змаганні також можуть претендувати Карлос Састре (команда «Сі-Ес-Сі») і Хосе Анхель Гомес Марчанте, який є лідером «Соньє Дюваль».
Лідери генеральної класифікації на десятому етапі таки встежили за основними конкурентами, і розриви в чільній п'ятірці не зазнали змін. Алехандро Валверде із загальним часом 41 година 19 хвилин 9 секунд перебуває на першій позиції, 27 секунд йому програє Андрій Кашечкін, Карлос Састре відстає на 44 секунди, Хосе Анхель Гомес Марчанте — на 56, а Олександр Винокуров — на 1 хвилину 38 секунд.
Від участі у групі втікачів найбільше виграв Володимир Карпець, котрий увійшов до чільної десятки (відставання 3 хвилини 2 секунди), росіянин на 40 секунд випереджає переможця десятого етапу Сержіо Пауліньйо — португалець закриває першу десятку.
Єдиний (після сходження Володимира Дюді) український учасник «Вуельти» Володимир Густов з команди «Сі-Ес-Сі» перебуває в ролі статиста — десятий етап він завершив у загальній групі, а в генеральній класифікації має 97-й результат з-поміж 168 учасників, які «дожили» в гонці до другого тижня.
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИ ЛІТАЮТЬ ЖОВТОРОТІ «СОКОЛИ»?
  • ПОЛЬСЬКА АЛЬТЕРНАТИВА ІСПАНСЬКОМУ ТУРУ
  • У «ШАХТАРІ» — НОВИЙ ЕЛАНО?
  • НЕБО — ПРОТИ US OPEN

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».