Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОНОМІКА
НІМЦІ ЗБУДУЮТЬ У КАЛУШІ УНІКАЛЬНИЙ ЗАВОД
У м. Калуші на базі ТОВ «Карпатнафтохім» буде збудовано завод із виробництва суспензійного полівінілхлориду (СПВХ) вартістю понад 200 млн доларів США. Днями на підприємство прибула група фахівців німецької фірми UHDE, з якою компанія «ЛУКОЙЛ-Нафтохім» уклала договір на будівництво заводу.

СПВХ — найбільш універсальний полімер. За допомогою різних добавок із полівінілхлориду можна отримати матеріали з майже протилежними фізико-технічними характеристиками. Полівінілхлорид отримують в процесі полімеризації хлористого вінілу — безколірного газу, що формується з ацетилену й хлористого водню.
Про мету приїзду німецьких спеціалістів і завдання, які стоять перед ними, у ході перебування на калуському підприємстві поділився шеф-менеджер цього проекту доктор Франк Шрьодер. За його словами, це завдання є вельми цікавим, проектом займатиметься від початку його впровадження і до завершення будівництва установки, яка буде введена у експлуатацію у 2009 році. Разом із Франком Шрьодарем до Калуша прибули ще десятеро інженерів, що відповідатимуть за різні напрями робіт. Це, зокрема, фахівці зі складання графіків ведення робіт, контролю за поставками обладнання, якістю ведення робіт. А ще у складі німецької групи є спеціалісти-технологи, котрі безпосередньо займаються проектними роботами, пов’язаними з розташуванням установки, трубопроводів, систем енергозабезпечення й іншого. Що стосується термінів ведення проектних робіт, то базове проектування установки передбачено завершити до кінця року. Після цього розпочнеться етап детального проектування. Реалізуючи його, приблизно навесні 2007 року можна буде розпочинати деякі будівельні роботи.
Іноземці співпрацюють з фірмою «Vinnolit» і саме за однією з її технологій розпочали проектні роботи. Слід сказати, що ця фірма є лідером у Європі й світі щодо розробки технологій виробництва поліхлорвінілових смол. До речі, у Німеччині за технологією «Vinnolit» збудовані й успішно діють два заводи.
Варто зазначити, що подібних установок у Східній Європі не існує. Поки немає аналогічних заводів і в країнах колишнього Радянського Союзу. Сама ж технологія виробництва суспензійного ПВХ не є новою. Проте цей процес кілька разів модернізували і останнім штрихом у ньому стала модернізація реактора. Тому майбутні працівники нового заводу стажуватимуться на установці «Vinnolit» у Німеччині. Для цього теж буде розроблено спеціальну програму, яка передбачатиме поетапну підготовку калуських працівників з різних напрямів роботи установки. Щодо чисельності працюючих, то на подібних заводах трудиться від 100 до 120 осіб.
Ринок СПВХ — вельми перспективний. Коли ще додати, що, за думкою експертів, цей продукт буде високої якості, сумніву у необхідності нового виробництва немає.
Вартість будівництва нового заводу з виробництва ПВХ становить понад 200 млн доларів США. Кошти для спорудження цього нового об’єкта, як і попереднього з виробництва хлору, надасть компанія «ЛУКОЙЛ-Нафтохім». Реалізація проекту та спорудження 2007 року нового виробництва хлору дасть змогу суттєво поліпшити економіку підприємства, що вкрай важливо, враховуючи постійне зростання цін на нафту, електроенергію і газ. Наприклад, витрати за газ скоротяться ушестеро, електроенергії — втричі. За допомогою цих двох проектів підприємство запрацює рентабельно і стане кращим нафтохімічним заводом у Східній Європі. Важливо також і те, що нині в Україні ПВХ узагалі не виробляють, а імпортують з Польщі, Угорщини, Румунії, Кореї й Китаю. Новий завод із виробництва полівінілхлориду буде першим заводом, який вироблятиме сучасний полімер в Україні. Абсурдною до цього часу виглядала ситуація, що, виробляючи хлорвініл (сировину для ПВХ) і поставляючи його в Польщу, Угорщину, Румунію й інші держави, Україна після цього купувала в них уже полівінілхлорид, який значно дорожчий за ціною. За оцінкою спеціалістів, після пуску нового виробництва у дію планується експорт ПВХ із Калуша в Росію й інші держави з огляду на те, що в РФ такого заводу немає і в найближчі роки не буде. Тож із пуском виробництва ПВХ перед нафтохіміками Калуша стоїть завдання не тільки забезпечити цим високоякісним продуктом ринок України, а й добитися його визнання на світовому ринку.
Інвестор підприємств ЗАТ «ЛУКОР» і ТОВ «Карпатнафтохім» компанія «ЛУКОЙЛ-Нафтохім», виконуючи свої зобов’язання, протягом п’яти останніх років вклала у модернізацію діючих виробництв понад 500 млн гривень. Окрім цього, у жовтні 2005 року було введено у дію на виробництві «Поліолефін» установку з гідрування фракцій С4/С5 вартістю більш як 10 млн євро. Та найбільшим успіхом колективу підприємства і його інвестора за минулий період є підписання контракту з фірмою UHDE на будівництво нового хлорного виробництва вартістю 115 млн доларів США. Впровадження означеного проекту важливе не лише з економічної точки зору, а й для забезпечення належної екологічної безпеки на підприємстві та в регіоні.

Іван ДМИТРІВ,
Івано-Франківська область
також у паперовій версії читайте:
  • ЩОБ НЕ ЗАКРИВАЛОСЬ «ВІКНО МОЖЛИВОСТЕЙ»
  • ПІДВОДНИЙ КАБЕЛЬ — НА БРУХТ
  • ІНВЕСТИЦІЇ В БУДІВНИЦТВО
  • ЩО У ВИННОМУ БОКАЛІ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».