Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
ПРИВИД БОЛІВАРА БЛУКАЄ ВЕНЕСУЕЛОЮ
Два століття тому Симон Болівар, який очолив повстання латиноамериканців проти іспанського колоніального панування, мріяв про вільний союз усіх народів Латинської Америки. Саме такі ідеологічні настанови домінують нині в політичній діяльності венесуельського президента Уго Чавеса.

У політичній біографії колишнього бойового офіцера венесуельських військово-повітряних сил є сторінки, пов'язані зі спробами військового перевороту. Утім, йому стало терпіння згодом попрацювати над привабливою програмою, аби популістськими засобами привернути на свій бік більшу частину венесуельців та збройні сили країни й перемогти на виборах. Саме соціальний популізм, наочним виявом якого є бензин по п'ять центів за літр для венесуельців, та військова сила є джерелом популярності Чавеса.
У 2002 році він придушив спробу військового перевороту. Це змусило опозицію змінити тактику, але вже у 2004 році прихильники Уго Чавеса унеможливили проведення референдуму про його дострокову відставку, більше того, за рік вони перемогли на парламентських виборах та символічно зафіксували боліварські амбіції навіть на прапорі країни. Зокрема, як свого часу хотів Болівар, до семи зірок на жовто-синьо-червоному прапорі Венесуели додалася ще одна, а кінь на гербі скаче тепер не вправо, а наліво, нібито символізуючи новий, «лівий» курс країни. На початку поточного року націоналізовано нафтову галузь. У відповідь Вашингтону Венесуела в ОПЕК зблизилася з Іраном, намагаючись протидіяти проамериканському курсу Саудівської Аравії.
Наприкінці серпня під час світового турне Уго Чавес побував у Китаї. Він запропонував КНР більші обсяги нафти, для цього Венесуела планує побудувати власний танкерний флот.
Ціни на нафту знову зростають через побоювання, що вже у вересні Рада Безпеки ООН на вимогу США розпочне обговорення питання про запровадження економічних санкцій проти Ірану, який так і не зупинив робіт зі збагачення урану. Постійний представник США в ООН Джон Болтон вже попередив, що неповне прийняття Іраном ультимативних вимог з ядерної проблеми може спровокувати автоматичний розгляд на засіданні Ради Безпеки питання про запровадження економічних санкцій. А санкції болюче вдарять по багатьох, бо створять додаткові проблеми із постачанням нафти з Близького Сходу.
Ніби передчуваючи цю перспективу, венесуельський лідер запропонував Китаю підтримати ідею набуття Венесуелою статусу постійного члена Ради Безпеки ООН від Латинської Америки. Китай висловив щиру зацікавленість у венесуельській нафті. По-перше, це дасть Пекіну можливість зіграти на полі стратегічного конкурента за глобальне лідерство — США, а по-друге, Венесуела реально планує до 2012 року на дві третини від нинішніх збільшити обсяги видобутку нафти та газу. Загалом результати міжнародних візитів дають підстави Уго Чавесу впевнено готуватися до запланованих на грудень поточного року чергових виборів президента.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • УПІЙМАНО ДРУГУ ОСОБУ «АЛЬ-КАЇДИ» В ІРАКУ
  • В АФГАНІСТАНІ ТРИВАЮТЬ БОЇ
  • РОСІЯ: МАСОВІ ЗАВОРУШЕННЯ У КАРЕЛІЇ
  • В ОСЕТІЇ ЗБИЛИ ГЕЛІКОПТЕР З МІНІСТРОМ ОБОРОНИ ГРУЗІЇ
  • У БЕЛЬГІЇ ОБІКРАЛИ БУДИНОК У КОРОЛІВСЬКІЙ РЕЗИДЕНЦІЇ
  • ІЗРАЇЛЬ ТАКИ ПІДЕ НА ПОСТУПКИ?
  • ЗАГИНУВ СТІВ ІРВІН

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».