Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ЯПОНІЯ: НА ПОРОЗІ ЗМІНИ УРЯДУ
На початок вересня в Японії призначено вибори голови Ліберально-демократичної партії, представники якої становлять в парламенті абсолютну більшість. Переможець виборів стане новим прем’єром країни. Світові небайдуже, хто буде на чолі другої у світі за потужністю національної економіки і чи ця людина підтримуватиме ідею вступу Японії до клубу ядерних держав.

Під кінець каденції нинішнього прем’єра Дзюїньтіро Коїдзумі, який належить до політиків, що найдовше в повоєнній історії держави утримались на цій посаді, над ним стали збиратися хмари. Він залишає своєму наступнику низку незавершених реформ і навіть — «згарища», якщо йдеться про відносини із сусідами. Але це не завадило йому просувати свого фаворита на голову партії. Ним став 51-річний секретар уряду Шинзо Абе. Після відмови від участі у виборах 69-річного Ясуо Фукуди, який посідав друге місце в рейтингах популярності, Абе не має серйозних суперників.
Поведінка прем’єра Коїдзумі сильно відрізнялася від усталених японських уявлень про главу держави. Розлучений, харизматичний, дотепний, він міг на прийомі в Джорджа Буша наспівувати твори Елвіса Преслі. Проте цікавішими є більш значні справи. На початку свого правління Коїдзумі ініціював надзвичайно важливу для держави банкову реформу. Японці, затамувавши подих, чекали на подальші успіхи, але їх не було.
Прем’єр досі не запропонував плану реорганізації діяльності гігантського Поштового банку — найбільшої фінансової установи у світі. Весь минулий рік Коїдзумі так завзято боровся за його приватизацію, що навіть зважився на дострокові вибори.
Уряду, що відходить, так і не вдалось здійснити пенсійної реформи. Більше того, громадськість дізналась, що певний час чимала група політиків на чолі з прем’єром не сплачувала пенсійних внесків. Преса повідомляла й про афери, пов’язані з проведенням тендерів на будівництво доріг і центрів відпочинку для державних фірм.
Щоб урятувати бюджет, у найближчому майбутньому японцям підвищать нинішню 5-відсоткову ставку ПДВ. Безробіття викликає соціальне незадоволення. Пересічному громадянину стало важко знайти добру роботу, у минулому залишився міф про японця, який довічно працює в одній фірмі. Фірми все частіше надають перевагу працівникам за контрактом, яких звільняють одразу після виконання конкретного завдання.
Ринок країни переповнений дешевими товарами з Китаю, з яким японські виробники не витримують конкуренції. Економічну ситуацію погіршує зростання цін на паливо.
Пацифістську ментальність громадян схвилювали нещодавні зміни в конституції, згідно з якими Японія може мати регулярну армію, а також практично одноосібне рішення прем’єра відправити підрозділи цивільної оборони в Ірак. Таке саме збурення в суспільстві спричинило відновлення імпорту американської яловичини. Після виявлення в США випадків коров’ячого сказу Японія спочатку припинила імпорт, а потім погодилась на його відновлення, хоча й з обмеженнями. Незважаючи на протести громадян, Коїдзумі підтримав імпорт, хоча 80% японців відмовляються від купівлі американського м’яса.
Не припиняються суперечки й щодо реформи в сфері освіти. Азійські держави критикують японські підручники з історії, у яких замовчуються масштаби військових злочинів під час Другої світової війни.
Навпаки, у Японії розвивали більш патріотичну освітньо-виховну модель, на зразок тих, які є в Китаї та Республіці Корея.
Про свою участь у перегонах за посаду голови партії офіційно вже повідомили Шинзо Абе, міністр фінансів Таро Асо та керівник міністерства закордонних справ Садаказу Танігакі. Усі вони походять з впливових японських родин з багаторічними політичними традиціями, декларують бажання підтримувати тісні відносини зі Сполученими Штатами і практично не відрізняються один від одного своїми поглядали на внутрішню політику.
Прем’єр Коїдзумі підтримує наймолодшого кандидата — Шинзо Абе, оскільки вважає його продовжувачем своєї політичної лінії. Енергійний політик Абе підвищив свою популярність завдяки твердій і послідовній позиції щодо Північної Кореї. Щоб не загострювати конфлікт з Китаєм та Південною Кореєю, 15 серпня цього року Абе не був у храмі Ясукуні в день поразки Японії в Другій світовій війні. Але це не означає, що він взагалі не відвідував і ніколи не відвідуватиме цієї святині. «Інші держави не повинні пхати носа в чужі справи»,— заявив Абе. Пікантності його позиції додає факт, що його діда, повоєнного прем’єра Нобусуке Кіші, підозрюють у військових злочинах, але не засудили лише тому, що він віддано підтримував союз із США.
Позиціонувавши себе як прихильника політики «твердої руки» і не погоджуючись на жодні поступки Кореї чи Китаю, Абе висловлюється за зміцнення зв’язків з Австралією та Індією.
Відмова від участі у виборах Ясуо Фукуди викликала величезне розчарування в середовищі японської політичної еліти. Рішення Фукуди спричинило розгубленість у його оточенні, яке складається з представників промислового капіталу, що зазнає великих втрат через напружені відносини з Китаєм і Південною Кореєю. Перед тим Фукуда обіцяв, що як прем’єр він не відбудовуватиме військової потуги Японії і більше дбатиме про відносини з сусідами, крім того, неодноразово закликав політиків припинити відвідування храму Ясукуні і навіть пропонував перенести прах військових злочинців з цієї святині в інше місце, що було гаряче підтримано частиною істеблішменту.
Фукуда висловлювався проти поспішних змін у конституції (тоді як Абе вважає, що «наявність помірної кількості ядерної зброї для оборони не суперечить конституції»), тому вважався кандидатом тої частини японського суспільства, яке втомилось від політичних несподіванок часів Коїдзумі.
Офіційною причиною відмови Фукуди називають його похилий вік, але багато аналітиків вважає, що таким чином досвідчений політик хотів запобігти виникненню нових ліній поділу в партії. Одночасно Фукуда заявив про свою підтримку Абе.
Але це не заважає решті кандидатів тепер домагатись сприяння з боку колишніх прихильників Фукуди, хоча здається, що жоден з них не зможе успішно конкурувати з Шинзо Абе.
також у паперовій версії читайте:
  • «ПУТІНІЗМ» ПОЧИНАВСЯ ЗА ЄЛЬЦИНА
  • ПОЛЯКИ ВЧАТЬСЯ У ЛЬВОВІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».