Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
НАМ ЄВРО НЕ ТРЕБА. НАМ ГРИВНЮ ДАВАЙ!
Президент України Віктор Ющенко вважає запровадження повної конвертованості гривні одним зі стратегічних напрямів політики держави та переконаний, що за нинішньої економічної ситуації штучне зниження номінального курсу національної валюти є недоцільним і може призвести до негативних наслідків. Про це він сказав у інтерв'ю суспільно-політичному тижневику «Дзеркало тижня».

«Запровадження повної конвертації гривні — стратегічний напрям курсової політики нашої держави. Реалізація цього шляху потребує прискорення розвитку фінансової системи країни, державного пенсійного страхування, досягнення профіциту бюджету, незалежності внутрішніх цін від валютного курсу та інших умов», — сказав глава держави, додавши, що терміни в цьому разі залежать від успішної роботи уряду та НБУ стосовно вдосконалення ринкових механізмів.
Водночас Президент сказав про позитивні зрушення в економіці України, зокрема, найнижчий з 2002 року рівень інфляції. Він також нагадав, що в червні 2006-го вперше від початку року експорт товарів і послуг зростав швидше, ніж імпорт (16,4 проти 12,8%), а чистий приплив прямих іноземних інвестицій в Україну за перше півріччя оцінювався в 2,3 мільярда доларів — це в 3,7 раза більше, ніж за аналогічний період 2005 року.
Відтак послаблювати курс гривні за такої ситуації недоцільно, переконаний Віктор Ющенко.
«Більше того, проведення штучної девальвації гривні може призвести до негативних наслідків, зокрема, до значного прискорення інфляції, відпливу капіталу та зростання рівня доларизації, можливого відтоку депозитів із банків, підвищення відсоткових ставок, а також погіршення стану банківської системи внаслідок зростання валютних дисбалансів», — зазначив він.
На переконання Президента, оздоровленню фінансових потоків, а насамкінець посиленню «тиску на гривню в бік ревальвації» сприятиме поява чіткої стратегії економічної політики уряду та реалізація заходів щодо поліпшення інвестиційного клімату.
Курсову динаміку України, вважає Віктор Ющенко, мають визначати успіхи в сфері технічного переозброєння виробництва та підвищення його конкурентоспроможності на міжнародному й внутрішньому ринках, прискорення розвитку фондового ринку, ефективне енергозбереження.
Оцінюючи ситуацію на валютному ринку України як стабільну, Президент водночас назвав низку ризиків, які нині потребують посиленої уваги. «Економіка України відкрита — відношення експорту до ВВП перевищує 50 відсотків. Тому будь-які значні зовнішні шоки (істотне підвищення цін на енергоносії або зниження цін на метали) несуть відчутні загрози загальній макроекономічній стабільності», — сказав він.
Президент також наголосив, що запорукою забезпечення сталого економічного зростання в Україні є забезпечення внутрішньої стабільності національної валюти. «Тому хотілося б, аби у нас швидше провадились економічні та соціальні реформи. Погодьтесь, що такі процеси, як прозора приватизація, організовані ринки землі, продукції промисловості, сільського господарства і послуг, «детінізація» економіки, приборкання корупції, наведення порядку в платіжній, розрахунковій, податковій сферах лише сприяли б зміцненню гривні, її стабільності», — зазначив глава держави.
«Досягнення консенсусу серед основних політичних сил дає Україні історичний шанс успішно утверджувати атрибути її державності, серед яких одне з почесних місць посідає гривня», — переконаний Віктор Ющенко.
також у паперовій версії читайте:
  • ТИМОШЕНКО РОЗПОЧИНАЄ
  • ЗА ОДНОГО ГОЛОВУ — ДВА МІНІСТРИ?
  • ПОЛТАВСЬКА ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЯ — ПРОТИ ПОПУЛІСТІВ
  • ДМИТРО ТАБАЧНИК ПРОПОНУЄ «НЕ РОЗПОРОШУВАТИ БЮДЖЕТНІ КОШТИ»
  • ЗАЧЕКАЄМО ДО 2011 РОКУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».