Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ПІШОВ АГАССІ — ПІШЛА ЕПОХА...
Рано чи пізно це мало статися. 3 вересня свій останній офіційний поєдинок на US Open провів «дідусь сучасного тенісу» Андре Агассі. Афіша поєдинку третього кола відкритого чемпіонату Сполучених Штатів нагадувала про старий добрий час: пара «А. Агассі — Б. Беккер» прикрасила б своєю присутністю фінал будь-якого турніру ще років десять—п'ятнадцять тому.

На жаль, не легендарний німець Борис Беккер повернувся на центральний нью-йоркський корт імені Артура Еша, щоб провести на заслужений відпочинок багаторічного опонента. Сумнівної слави зажив 25-річний Бенджамін Беккер, котрий, здається, як виник нізвідки, тобто з турнірів серії «Челленджер», так і зникне в нікуди, бо його ігровій манері для стабільних виступів у професійному турі бракує багатьох козирів. Прикладів, коли маловідомий тенісист, який добре себе виявив на одному з турнірів серії Великого шлему, згодом не підтверджував свій статус, історія має досить. Приміром, три роки тому скромний голландець Мартін Феркерк уразив усіх потраплянням до фіналу відкритого чемпіонату Франції. Пізніше жодна зі спроб повторити або хоча б наблизитись до того успіху результативною не стала.
Подібно до Феркерка, Бенджамін Беккер має сильну подачу. До його переваг варто зарахувати ще потужний удар відкритою ракеткою (так званий «форхенд»), на цьому аргументи німецького тенісиста завершуються. «Бекхенд» Беккера (гра закритою ракеткою, для «праворукого» тенісиста, коли м'яч перебуває з лівого боку) — удар захисний, до того ж нестабільний. З обвідними ударами по лінії й «свічками», дуже потрібними, коли опонент активно грає поблизу сітки, Бенджамін теж має проблеми.
Головною бідою в останніх матчах Андре Агассі було саме те, що міг використати Беккер: 36-річному ветеранові бракувало потужності ударів і рухливості. Бенджамін надто часто встигав «забігати» під убивчий для Андре «форхенд», аби не допускати цього, Агассі мав би сильніше бити по м'ячеві, але сили в нього вже не ті. До того ж, американець нормально не пересувався, кожний рух давався важко, тож сподіватись «дідусь» міг тільки на влучність своїх пострілів, але хибив він у своєму останньому матчі чимало... Рахунок зустрічі — 7:5, 6:7, 6:4, 7:5 на користь німецького спортсмена, котрий, вочевидь, звик бачити Андре Агассі лише на екрані телевізора. Крім об'єктивних чинників, Бенджаміну Беккеру допомогли й суб'єктивні: такого суперника-інтроверта Агассі давно не мав, тому й лишився без одного зі своїх найголовніших козирів — шаленої підтримки 23 тисяч уболівальників на арені імені Артура Еша. На відміну від румуна Андрія Павела чи кіпріота Маркоса Багдатіса, німцеві було байдуже (чи, можливо, він своїх реакцій не показував), як на його дії реагує публіка, Бенджамін був сконцентрований на виконанні своїх завдань.
У четвертому колі за Агассі мав «помститись» 24-річний американець Енді Роддік. У своєму арсеналі новий улюбленець нью-йоркських прихильників тенісу має не тільки подачу і форхенд, як Бенджамін Беккер — Роддік полюбляє виходити до сітки, на потужні удари відповідає ще потужнішими, коли це потрібно, кортом пересувається, як ракета. Відповідно можливостей нівелювати сильні сторони гри німецького тенісиста Роддік має достатньо. Єдиний шанс Бенджаміна — можлива втома суперника, адже на центральний корт Енді виходив одразу після завершення матчу Агассі — Беккер, а провести у грі з талановитим іспанцем Фернандо Вердаско довелось всі п'ять партій. Першу і четверту Роддік програв на тай-брейку, а другу, четверту і п'яту виграв із рахунками 6:3, 6:4, 6:2.
На турнірі знайшлося місце і для сенсацій. Щоправда, в перемозі однієї «сіяної» тенісистки над іншою нічого несподіваного не може бути, але те, як упоралася 24-та ракетка US Open китаянка На Лі з тринадцятою за списком француженкою Марі П'єрс заслуговує на увагу. На Лі програла перший сет із рахунком 4:6, а після цього виграла дванадцять геймів поспіль.
Ще кілька відомих спортсменок були близькими до сенсаційних поразок. Перша ракетка світу француженка Амелі Моресмо цілком могла б попрощатись з Нью-Йорком після зустрічі з Марою Сантанджело, коли б італійка хоч трохи вірила у свою перемогу. Вигравши перший сет (6:3), Амелі просто «попливла» у другій партії, яку віддала з таким самим рахунком. Третій сет Мара розпочала з брейку, взяла свою подачу, та розвинути успіх не змогла — шість невдач поспіль, 6:2 на користь Моресмо. Турнірний шлях Ліндсей Девенпорт могла припинити словенка Катаріна Среботник, яка чудово розпочала матч: 6:3 у першому сеті, класна гра на старті другої партії, а згодом провал — 3:6, 6:7.
У неділю майже остаточно на нинішньому US Open було нівельовано українське представництво. Наші дівчата припинили боротьбу і в парному розряді. Юлія Бейгельзімер, котра виступає разом із росіянкою Вірою Душевіною, програла російсько-сербському дуетові Марія Кириленко — Ана Іванович (4:6, 2:6). Юліана Федак і Тетяна Перебийніс були слабшими за словачку Даніелу Хантухову і японку Аї Сугіяму — 4:6, 4:6. Сестри Олена і Катерина Бондаренко програли Кветі Пешке (Чехія) і Франчесці Ск'явоне (Італія) — 5:7, 1:6. Тільки Артем Смирнов, який виступає у турнірі хлопців, несподівано переграв 13-го «сіяного» американця Келлена Даміко (6:1, 5:7, 6:4). У другому колі Смирнов зіграє зі ще одним американцем — Деннісом Лайолою.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • «ВУЕЛЬТА» ВИНОКУРОВА
  • ІТАЛІЙСЬКИЙ СЮРПРИЗ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».