Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
НЕВДАЧА СЕПАРАТИСТІВ
Канадську франкомовну провінцію Квебек буде представлено в ЮНЕСКО. Хоча таким чином реалізується одна з вимог місцевих сепаратистів, це сталось всупереч їхній волі.

Канадське представництво в ЮНЕСКО матиме радника, призначеного урядом Квебеку. У нього буде доступ до всіх документів, право на виступи, навіть якщо їхній зміст не відповідатиме офіційній позиції уряду в Оттаві, а також право на оголошення заперечень щодо договорів Канади з ЮНЕСКО.
Проте квебекські сепаратисти не демонструють жодних ознак задоволення з приводу рішення. Депутати від сепаратистської Квебекської партії навіть бойкотували недавню урочистість у парламенті провінції з цієї нагоди. Документ у справі представництва франкомовної провінції у ЮНЕСКО підписували федеральний прем'єр і лідер консерваторів Стівен Харпер та прем'єр Квебеку, місцевий лідер лібералів Жан Шаре. Як ліберали, так і консерватори є противниками від'єднання Квебеку від Канади.
«Наше суспільство давно прагне, аби Квебек брав участь у міжнародному житті. Цей договір може створити враження, що так і станеться, тоді як насправді це не відповідає дійсності»,— сказав Сільвен Сімар, депутат місцевого парламенту, відповідальний за міжнародні відносини. Він вважає, що радник з Квебеку матиме невеликий вплив на канадське представництво. Крім цього, справи освіти і культури взагалі перебувають не у компетенції федеральної влади, а лише провінції. На його думку, має бути так, як у бельгійському представництві, де на рівних правах представлені валлонці й фламандці, зрозуміло, до того часу, поки Квебек не отримає незалежність.
Коли кілька тижнів тому правляча партія консерваторів дала згоду на представництво Квебеку у ЮНЕСКО, здавалось, що таким чином вони хочуть добитись підтримки квебекських сепаратистів у федеральному парламенті. Прем'єр Стівен Харпер керує урядом меншості. Очевидно, що це лише одне з питань, через які Квебекський блок (угруповання Квебекської партії, яке діє тільки на федеральному рівні) підтримав консерваторів у федеральному парламенті. Проте ця підтримка дала змогу урядові утриматись і уникнути дострокових виборів.
Але незабаром стало зрозуміло, що Стівен Харпер мав іншу мету. «Уряд зацікавлений у зміцненні позицій консерваторів у Квебеку так, аби на наступних виборах мати більшість у федеральному парламенті»,— писала канадська газета «Глоб енд Мейл». Міністри уряду консерваторів, які походять з Квебеку,— міністр транспорту Лоуренс Кеннон і федеральний міністр праці й регіонального розвитку Квебеку Жан-П'єр Блекбурн наголошують, що останнім часом спостерігається посилення дезінтеграції сепаратистського руху. Все більше громадян провінції полишають Квебекський блок, а це означає, що людям подобається політика консервативного уряду.
Сепаратисти опинились в складній ситуації. Щоправда, вони мають сильне представництво у федеральному парламенті в Оттаві (51 із 308 депутатів), але у більш важливому для них місцевому парламенті після програних виборів 2003 року мають меншість (45 із 125 місць). Щоб реалізувати головну мету, тобто привести до від'єднання Квебеку від Канади, їм потрібно повернутись до влади у Квебеку. Але, крім постійного їхнього суперника, лібералів, які є прихильниками єдності Канади, вони отримали ще одного, консерваторів, котрі досі були сильними лише на заході Канади. Одні й другі готові співпрацювати, аби перемогти сепаратистів.
Прем'єр Харпер хоче запропонувати «створення еластичної федеральної системи», у якій «сильніший Квебек функціонуватиме в рамках кращої Канади». Це має «витягнути Квебек із пастки поляризації», яка полягає у принципі — або участь у сильній федерації, або від'єднання. Якщо йому це вдасться, то він завдасть удару по сепаратистах. Та подібні задуми мали попередники Харпера і їм не вдалось їх реалізувати.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ЗЕМЛЕТРУСИ У КИТАЇ ТА ІНДОНЕЗІЇ
  • ЕСТОНІЯ ЗНОВУ НЕ ОБРАЛА ПРЕЗИДЕНТА
  • АВАРІЯ В ІНДІЇ
  • ЧЕЧНЯ: БОЙОВИКИ ЗДАЮТЬСЯ ВЛАДІ
  • УКРАЇНА — ОСНОВНИЙ БОРЖНИК РОСІЇ?
  • ВИБУХ У ІРАКУ
  • У ТУРЕЧЧИНІ АРЕШТОВУЮТЬ ПІДОЗРЮВАНИХ У ТЕРАКТАХ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».