Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
АФГАНІСТАН І НАРКОТИКИ
Країна, яка з «гнізда» фанатиків і терористів мала, волею Заходу, перетворитися на віддану традиціям, але толерантну демократичну державу, натомість перетворюється на великий наркотичний картель.

Країна, яка з «гнізда» фанатиків і терористів мала, волею Заходу, перетворитися на віддану традиціям, але толерантну демократичну державу, натомість перетворюється на великий наркотичний картель.
Правлять тут опіумні «королі» й контрабандисти. Через п’ять років після повалення талібів Афганістан ставить рекорди у виробництві наркотиків, галузі, в якій він не має рівних собі конкурентів у світі. Анонімний американський дипломат зізнався кореспондентові «Ассошіейтед Прес» у Кабулі: «У найжахливіших снах ми не могли уявити, що буде так погано. На жаль, маємо новий рекорд».

Мак родить й голоду немає?
Хоча щорічну доповідь про виробництво наркотиків у світі ООН оголосить лише у вересні, закордонні дипломати в афганській столиці нині говорять, що цьогорічний «врожай» у цій країні стане рекордним.
За даними ООН, торік вироблено понад чотири тисячі тонн опіуму, які можна переробити у більше, ніж півтонни героїну. На цьому афганці заробили приблизно три мільярди доларів (переправлений у Європу героїн зростає у ціні у понад десять разів). Зі статистики ООН випливає, що відтоді, як американці ліквідували у Кабулі режим талібів, майже увесь героїн світу виробляють у Афганістані, яким править президент Хамід Карзай.
У 2006 році афганські селяни посіяли маку наполовину більше, ніж рік тому. У південній провінції Гельманд, що є справжнім опійним «ельдорадо», під мак використовуються всі поля — державні й приватні. Бізнесом із наркотичною сировиною займаються не тільки селяни і контрабандисти, які потерпають від голоду, а й посадовці, судді, поліцейські та військові.
Лише у грудні минулого року американці й британці змусили до відставки губернатора провінції Гельманд Шер Мохаммеда Ахунзаде, якого багато років вважають в Афганістані одним із провідних наркобаронів. Карзай призначив його сенатором і запросив до Кабула. А у Гельманді залишився брат Ахунзаде, котрий виконує обов’язки керівника місцевої поліції...

Злидні — живильний ґрунт
Боротьбі з наркотиками в Афганістані перешкоджає жахлива бідність і безперервні війни. У зруйнованій країні (воюючи у 80-х роках з моджахедами, радянська армія знищила практично всю систему іригаційних каналів на афганському півдні), де нині мало що змінилось, вирощування опійного маку стало єдиною можливістю заробити на життя для одних і найшвидшим способом нажити капітал — для інших.
Наркотики завжди становили, крім допомоги з-за кордону, найважливіше джерело заробити гроші для кожної партизанської армії. Протягом останньої чверті століття в Афганістані не було збройної групи, яка не займалась би контрабандою наркотиків.
Єдиним періодом, коли вирощування маку в Афганістані майже припинилось, був час правління талібів у 1996–2001 роках. Перетворюючи Афганістан на країну, яка житиме лише за законами Корану, таліби не тільки заборонили наркотики, а й безжально вбивали всіх, хто провинився у цьому.
Уряд Карзая, призначений американцями, не міг дозволити собі таку рішучість і безкомпромісність. Навпаки, намагаючись всіма силами досягти національного примирення, він хотів дружити з усіма, у тому числі з партизанськими польовими командирами, котрі займались наркобізнесом.
Карзай заборонив наркотики, але на відміну від талібів, не наважився посилати солдатів із плугами, щоб переорювати макові поля. Він боявся гніву селян. Цей страх зміцнював кожний випадок конфіскації опію чи знищення маку на полях, які завжди закінчувались сутичками з селянами, у яких бували жертви, а їхні рідні, оголосивши кровну помсту, приєднувались до партизанських загонів талібів.
Нещодавно один із керівників кабульського представництва ООН Том Кьонігс визнав: «Якби ми послали війська у Гельманд для знищення макових полів, то негайно налаштували б проти себе селян. У війні з наркотиками ми зазнали в Афганістані повної поразки».

Джерело доходів посадовців
Сотні мільйонів доларів витрачених американцями і ООН на боротьбу з наркотиками, пропали марно. Безуспішною виявилась роз’яснювальна кампанія серед селян, аби замість маку вони вирощували якусь іншу культуру. Афганцям це було у збиток.
Невдачею завершилась спроба виплачувати селянам відшкодування за знищення макових полів. Корумповані чиновники розкрадали гроші, виділені на компенсацію, а розлючені селяни проклинали Карзая.
Зрештою, посадовці, поліцейські, військові й судді спокусились на легкий заробіток на наркотиках. У інтерв’ю журналу «Форбс» Карзай визнав, що чимало міністрів займаються контрабандою наркотиків. В участі у цій діяльності підозрюється навіть брат президента і, що найпоказовіше, міністр у справах боротьби з наркотиками.
На «опійні» та «героїнові» гроші політики купують виборців і посади, арештовані контрабандисти підкуповують суддів і тюремних охоронців, а таліби купують зброю для війни з американцями.
«Афганістан нині став економікою наркотиків. Якщо нічого не зміниться, Афганістан скотиться до наркотичної держави»,— сказав журналісту «Ассошіейтед Прес» дипломат із американського посольства у Кабулі.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • САДДАМ ЙДЕ В ІСТОРІЮ, АЛЕ ГРЮКАЄ ДВЕРИМА
  • КОГО ОЗБРОЮЄ РОСІЯ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».