Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
ОЧИЩАТИМУТЬ ЛІСИ ВІД ЗАБРУДНЕННЯ

За словами завідувача лабораторією генетики Інституту лісу НАН Білорусі Володимира Падутова, перші результати — обнадійливі.
Для Білорусі, що сильно постраждала від аварії на Чорнобильській АЕС, проблема очищення великих малоосвоєних територій вкрай актуальна. Фахівці планують, що трансгенні дерева очищатимуть землю від забруднень важкими металами, продуктами нафтопереробки й радіоактивними речовинами, не накопичуючи їх. Генетично модифіковані рослини виділятимуть у ґрунт речовини, завдяки яким важкі метали перетворяться на безпечні нерозчинні сполуки.
Згодом аналогічні досліди проведуть і з осикою. Це дерево швидко росте і добре приживається в кліматичних умовах Білорусі.
Нагадаємо, що створення трансгенних рослин не в новинку для білоруських учених. Нині сільськогосподарські підприємства республіки активно вирощують тритикале — гібрид жита й пшениці, що використовується в харчовій промисловості.


ЗНАЙДЕНО ОКЕАНСЬКОГО ТИРАНОЗАВРА
Австралійські вчені виявили скам'янілі рештки прадавнього хижого родича блакитного кита. Через гострі як бритва зуби, що вселяють страх, доісторична тварина одержала прізвисько «океанський тиранозавр».
Хижий прадавній кит поповнить список інших знайдених у Австралії унікальних істот, котрі мають такі екзотичні назви як «шаблезубий кенгуру» чи рогатий «диявольський валабі». Рештки цих тварин змусили по-новому поглянути на доісторичне минуле континенту.
Знахідка «океанського тиранозавра», вік якої — 25 млн років, дала вченим привід переглянути теорію еволюції китів, знаних як добродушні морські гіганти, що харчуються планктоном.
«Скам'янілості свідчать, що кити, зокрема беззубі фільтратори, такі як блакитний кит, не завжди були такими гігантськими і добрими», — говорить Ерік Фіцжеральд, учений з австралійського університету ім. Монаша.
Тоді як сучасні кити мають великі розміри (синій кит сягає в довжину 30 метрів), доісторичний хижак був моторним мисливцем за «малого зросту» — завдовжки лише 3,5 м. Він харчувався рибою, а також дрібними акулами. У нього також були великі очі, аби компенсувати відсутність сонара.
Наприкінці 90-х років минулого століття на одному з пляжів у штаті Вікторія підліток випадково виявив скам'янілі рештки кита. Вони кілька років лежали недослідженими, допоки за них не взявся Фіцжеральд.
Результати роботи вченого найближчим часом побачать світ у науковому журналі, а скам'янілі рештки охочі зможуть спостерігати в музеї Мельбурна, передає newsru.com.

також у паперовій версії читайте:
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • СВІТСЬКА ХРОНІКА
  • РЕКОРДИ
  • МАНДРИ
  • НОУ-ХАУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».