Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ДЕСЕРТ ВІД КУБКОВИХ БІЙЦІВ
П’ятий тур чемпіонату України з футболу за звичною для таких випадків традицією завершували вітчизняні учасники Кубка УЄФА. До «Чорноморця» і запорізького «Металурга», крім їхніх суперників, вирішили також приєднатися «Карпати» і «Металург» донецький. Після цих матчів одну шосту загальної турнірної дистанції футбольної першості пройдено, настав час для проміжних висновків.

Наші представники в Кубку УЄФА на внутрішній арені стартували невдало. Приміром, одеський «Чорноморець» лише в п’ятому турі здобув свою першу перемогу, а запорізький «Металург» досі не спромігся цього зробити. «Ще рано грати у двох напрямках — у єврокубках і чемпіонаті, не маючи повноцінної лави запасних, які можуть вийти і посилити гру. Тягар випадає на 13 гравців, тож їм важко: хоч і було чотири дні відпочинку, цього недостатньо, аби повернути оптимальні кондиції. Було бажання, було намагання щось зробити — не було швидкостей», — сказав після матчу «Металург» — «Кривбас» головний тренер запорізького клубу Сергій Ященко. Його підопічні спромоглися до двох поразок додати третю нічию в сезоні, якої вистачило для третього місця від кінця турнірної таблиці. На 15-й хвилині першими відкрили рахунок гості — Челядинський зіграв рукою у власному штрафному майданчику, і Васіл Гігіадзе реалізував одинадцятиметровий. До забитого м’яча перевага була на боці «Кривбаса» (підопічні Олександра Косевича могли забивати і з гри), після голу, за традицією українського «катеначчо», гості думали тільки про збереження результату. Остаточний рахунок було встановлено в першому таймі — Дато Квірквелія теж відзначився із пенальті.
Коли сприймати реальність об’єктивно, то на запорізький «Металург» на міжнародній арені українці навряд чи сподіваються. У першому раунді Кубка УЄФА фіналістові Кубка України протистоятиме грецький «Панатінаїкос», для якого нинішня участь у другому за рангом клубному євротурнірі схожа на почесне заслання — три попередніх сезони цей клуб провів у груповому турнірі Ліги чемпіонів, хоча грав там без особливого успіху. Якщо команда Сергія Ященка спроможеться хоча б на одну нічию у двох зустрічах з бронзовим призером чемпіонату Греції, то і в такому разі результат «Металурга» сприйматиметься як позитивний.
Інша ситуація з одеським «Чорноморцем», і «завинив» тут єврокубковий жереб. Підопічні Семена Альтмана могли б отримати в суперники англійський «Ньюкасл», шотландський «Рейнджерс», іспанську «Сельту» чи італійський «К’єво», а зіграють «лише» з віце-чемпіоном Ізраїлю тель-авівським «Хапоелем». Оптимісти безапеляційно вимагають від «моряків» виходу до групового турніру Кубка УЄФА, реалісти дивляться на футбольне поле і бачать розбалансовану команду, яка все ж має великий потенціал. Повторити слова свого колеги Сергія Ященка про брак кваліфікованих виконавців головний тренер «Чорноморця» Семен Альтман навряд чи зможе — в його команді грають Сергій Шищенко, Геннадій Нижегородов, Олег Венглинський, Олександр Зотов, яким міжнародного досвіду не бракує, та й інші виконавці, такі як Андрій Кирлик чи Валентин Полтавець могли б прикрасити своєю присутністю заявку багатьох вітчизняних команд. Проте якогось стрижня одеській команді бракує: як показали зустрічі з посередньою польською «Віслою» з Плоцька, якісні за реалізацією задуми чергуються з відвертими провалами в захисті. Коли десять років тому «Чорноморець» у Кубку УЄФА міг сподіватись на надійність захисника останнього рубежу Олега Суслова, то нинішні голкіпери одеситів Геннадій Альтман і Віталій Руденко такої впевненості не мають...
Після результативної нічиєї в Польщі, яка, власне, вивела команду до наступного раунду Кубка УЄФА, «Чорноморець» спромігся на першу перемогу в чемпіонаті України. Євген Лошанков на 13-й хвилині матчу проти луганської «Зорі» зробив диво-гол: Даниловський головою скинув м’яча до воротарського майданчика, а білоруський легіонер п’яткою переправив м’яча у ворота. Наприкінці першого тайму нагадав про свій бомбардирський хист Сергій Шищенко, якого на побачення з воротарем чудовим пасом вивів Валентин Полтавець. Під гострим кутом екс-донеччанин наважився пробити, і куля влучила точно під поперечину. Рахунок 2:0 зберігся до фінального свистка.
Поєдинок «Карпати» — «Металург» (Донецьк) завершився нульовою нічиєю. Радіти з цього приводу більше підстав має «інтернаціонал» іспанця Анхеля Алонсо: львів’яни, котрі грали під звичний вдома акомпанемент дощу, не реалізували велику кількість нагод, а на 65-й хвилині штатний пенальтист «зелено-білих» Микола Іщенко не реалізував одинадцятиметровий — голкіпер донеччан Юрій Вірт своїми пересуваннями вздовж лінії воріт заплутав свого опонента і спромігся парирувати удар. Щоправда, задля справедливості варто зауважити, що пенальті був сумнівним — порушення Полянського проти Федоріва було за межами штрафного майданчика.
Результати понеділка нічого не змінили у верхній частині турнірної таблиці: «Чорноморець» після першої в чемпіонаті перемоги з шістьма очками зміг піднятись лише на восьмий щабель. Однакові з одеситами здобутки мають донецький «Металург» і львівські «Карпати». «Кривбас» з п’ятьма пунктами дванадцятий, запорізький «Металург» (3 очки) — чотирнадцятий, луганська «Зоря» з однією нічиєю випереджає тільки абсолютних невдах — земляків із алчевської «Сталі». Змагання очолюють, як і раніше, «Динамо» (15 очок) і «Шахтар» (13), яким ще дихають у спину «Арсенал» (11) і «Дніпро» (9).
також у паперовій версії читайте:
  • ФУТБОЛЬНА БУХГАЛТЕРІЯ: У ДЕСЯТКУ!
  • «ВУЕЛЬТА» ЇДЕ В ГОРИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».