Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ВЛАДА НЕ ПРИВІЛЕЙ, А ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ
«75% громадян вважають себе патріотами України. 70% українців відчувають гордість за свій гімн і український прапор. Люди прагнуть більшого, але вірять у свою державу».
Віктор Ющенко.

Урочистості з нагоди Дня Незалежності України розпочалися молитвою за Україну, яку у Софійському соборі в Києві спільно проводили керівники різних релігійних конфесій. Серед них — патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, предстоятель Української автокефальної православної церкви Мефодій, верховний архієпископ Української греко-католицької церкви Любомир Гузар, архієпископ, керуючий справами Української православної церкви Митрофан, архієпископ, глава Української єпархії Вірменської апостольської церкви Григоріс Буніатян.
У молебні взяв участь Президент України Віктор Ющенко разом із родиною, а також Голова Верховної Ради Олександр Мороз, Прем'єр-міністр Віктор Янукович, члени уряду, народні депутати, представники виконавчої влади й громадськості.
Після завершення молитви глава держави виступив із промовою на Софійській площі.
У зверненні до українського народу з нагоди 15-ї річниці Незалежності України Віктор Ющенко підтвердив і гарантував незмінність демократичного, ліберального і національного вибору країни. «Цей курс гарантує Конституція України і зобов'язуюча воля усіх українських політичних лідерів, які підписали Універсал національної єдності»,— наголосив він.
Глава держави зауважив, що є багато розчарувань. «Але віра завжди вела українців до перемоги. Я закликаю співвітчизників вірити, що Україна йде дорогою важкою, але правильною. Ваші очікування не зраджені й ніколи не будуть зраджені. Ми рухаємось, ми зобов'язані рухатися вперед»,— підкреслив Президент.
На його переконання, Україна є і буде унітарною й соборною, а за волі народу курс держави на членство в Європейському Союзі та НАТО буде здійснено. Окрім того, сказав Президент, народ вітатиме утворення єдиної помісної Української православної церкви, яка займе своє місце за «круглим столом» інших церков і релігій.
Серед головних здобутків Віктор Ющенко назвав, насамперед, те, що з'явився новий український громадянин. «На Майдані він відчув свою силу, можливість домагатись справедливості й реалізовувати свій талант. Ніхто тепер не може топтати його права. Ми змінилися. Ми стаємо вільними»,— зауважив Президент.
Другим здобутком Віктор Ющенко вважає те, що Україна відбулася як демократія, і як демократична країна виявила мудрість та відповідальність у вирішенні найскладніших проблем свого життя.
Наступним здобутком незалежності України Президент назвав створення фундаменту для головних інститутів влади і українського суспільства.
Вагомим досягненням, на переконання Віктора Ющенка, є також економічне зростання держави. «Ми демонструємо передові для європейських країн економічні показники. Від початку 2006 року зростання валового внутрішнього продукту становило 5,5%, а в липні — 7,7%»,— зауважив Президент. Окрім того, за його словами, зростають реальні доходи громадян — лише за перше півріччя 2006 року — на 20%, стабільною є гривня, прийшли іноземні інвестиції. Як ознака сталого зростання добробуту — від початку 2006 року постійно росте народжуваність.
За словами Президента, суспільство очікує від влади економічного добробуту. «Нині треба продовжувати діяти. До кінця 2006 року треба покінчити з боргами у зарплаті економічно активних підприємств. Нагальне завдання — перехід до інноваційної й високотехнологічної національної економіки. Наше зростання можливе лише на основі інтелектуального продукту, ефективного використання енергії та сировини»,— зазначив Віктор Ющенко.
П'ятим досягненням Незалежної України глава держави вважає визначення і збереження курсу європейської та євроатлантичної інтеграції. «Ми свідомо здійснили саме той стратегічний європейський вибір, який найповніше відповідає суті національних інтересів України. Не для когось — для себе»,— наголосив Президент.
Найголовнішим здобутком, переконаний Віктор Ющенко, є те, що в українській державі формується зріле суспільство, яке здобуло свою першу перемогу в 2004 році.
На його думку, українським політикам важко вирватися з радянського антагоністичного сприйняття світу. Але це робить суспільство. «Як глава держави, я звертаюсь від імені суспільства до всіх, кому український народ надав владні обов'язки — влада не привілей, а відповідальність. Відповідальність нестиме кожен міністр і високопосадовець»,— наголосив Президент.
Глава держави акцентував увагу на тому, що суспільство вимагає дотримання свого найголовнішого правила — рівність кожного перед законом. «Ми не досягли цього. Попереду — величезна робота з реформування судової системи і реформи правоохоронних органів. Вогнем треба випалювати масштабну корупцію в країні»,— сказав Президент. Він повідомив, що з початком роботи чергової сесії Верховної Ради подасть пакет законопроектів, що доведе цю справу до необхідного результату. Віктор Ющенко висловив сподівання, що парламент підніметься над партійними інтересами і підтримає ці документи. «Тоді справою честі міністра внутрішніх справ і Генерального прокурора стане доведення кожного корупційного скандалу до судового розгляду»,— констатував Президент.
На переконання глави держави, робота в уряді — шанс для політичних партій показати, що саме вони заслуговують на суспільну підтримку. В цьому зв'язку, вважає він, величезною є роль української опозиції. «Тільки опозиція може належно аналізувати роботу уряду, показувати альтернативні варіанти, створювати «тіньовий» уряд. Опозиція не може йти у відпустку»,— сказав Віктор Ющенко.
Пасткою для перспективи країни була, на думку Президента, пережита парламентська криза: «Ми вирвалися з неї не війною, не танками і не кров'ю. Ми вийшли з неї завдяки демократії й закону, завдяки бажанню простих людей жити в єдиній країні, а не в політичних протилежних таборах» — підсумував глава держави.
також у паперовій версії читайте:
  • ЩО ОБРАВ ЗВАРИЧ?
  • ПОЛТАВСЬКІ СОЦІАЛІСТИ НАСЛІДУЮТЬ ПРИКЛАД КОЛЕГ ПО ВР
  • ПРАЦЕДАВЦІ ЗАБОРГУВАЛИ
  • НА ЧЕРЗІ — ДРУГИЙ ЕТАП ПОЛІТРЕФОРМИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».