Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ВІЙСЬКО
НА СЛУЖБУ — ЗА КОНТРАКТОМ ПРИЗИВАЮТЬ ДЕДАЛІ БІЛЬШЕ ГРОМАДЯН
Минулого року Президент України Віктор Ющенко видав Указ «Про заходи переходу підрозділів Збройних сил України до комплектування військовослужбовцями за контрактом», яким, зокрема, передбачено створення в кожному виді ЗС бригад, на всі 100 відсотків укомплектованих контрактниками. Мета експерименту — вивчення проблем, пов’язаних зі створенням професійної армії, розрахований він на 2005–2006 роки.

Його перший етап завершено і, як вважає міністр оборони Анатолій Гриценко, досить успішно, оскільки, за словами Анатолія Степановича, «піднято відсоток контрактників, а головне — вдалося пріоритетно спрямувати кошти в ці бригади».
Свого часу планувалося кількість профі в нашому війську збільшувати рівномірно, але для цього не вистачало відповідних ресурсів. Керівництво МО переглянуло ці плани, вважаючи, що найближчим часом до нормативно-правових актів, які визначають грошове, речове, продовольче забезпечення цієї категорії військовослужбовців, мають бути внесені відповідні зміни й доповнення, а також створені кращі побутові умови для контрактників. Будуть розроблені та перевірені на практиці нові, більш сучасні програми підготовки військових, і лише тоді, тобто з 2008 року, ЗС комплектуватимуться ними більш інтенсивно.
Через певні проблеми, насамперед пов’язані з грошовим забезпеченням, упродовж багатьох років у військах спостерігався відплив контрактників — до шістьох тисяч на рік! Але після того, як згідно з розпорядженням Президента України — Верховного головнокомандувача ЗС, Кабінету Міністрів України, їм збільшили грошове забезпечення, цей процес припинився. Більш того, військовослужбовців, які захотіли укласти контракти на другий термін, побільшало.
— Особливо в тих регіонах, де високий рівень безробіття,— зауважує начальник управління призову та комплектування головного управління особового складу Генерального штабу ЗС України полковник Олександр Заскока.— Особисто мене тішить той факт, що у 2005 році звільнилися з контрактної служби близько шістьох тисяч осіб, але й вступили на неї понад шість тисяч. Прогрес, відверто кажучи, незначний, але тенденція, що намітилася, є обнадійливою.
За словами Олександра Федоровича, попри всі складнощі, останнім часом зроблено досить багато, аби наша армія стала з 2011 року професійною. Зокрема, чимало уваги з боку оборонного відомства приділяється забезпеченню людей житлом. У Новоград-Волинському гарнізоні, наприклад, будівельники звичайну солдатську казарму перетворили в добротний гуртожиток. Кімнати розраховані на 2–3 чоловік, вони умебльовані, у кожному блоці є санвузол, душова, кухня. Передбачається, що до кінця року в гарнізоні буде три таких гуртожитки.
— Ми й у майбутньому створюватимемо належні умови для контрактників, і не лише в Новоград-Волинському гарнізоні та в тих, де триває експеримент,— веде далі Олександр Заскока.—Уже реконструйовано подібним чином 15 казарм, придатних для проживання в досить комфортних умовах понад двох тисяч військовослужбовців. Фонд службового житла, до якого належать ці гуртожитки, збільшуватиметься щороку.
У багатьох країнах світу військовим «профі» надаються — на досить привабливих умовах — кредити на різні потреби, зокрема на здобуття вищої освіти, що є добрим стимулом для укладання контрактів з міністерствами оборони. Ми вирішили запозичити цей досвід: цього року близько 300 військовослужбовців-контрактників навчатимуться у вищих військових навчальних закладах, наприклад, у Харківському університеті Повітряних сил, Полтавському інституті зв’язку, Житомирському інституті радіоелектроніки, Севастопольському інституті Військово-морських сил та Військовому інституті телекомунікацій та інформатизації Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут». Але перед цим кожен, хто хоче здобути вищу освіту, мусить прослужити не менше одного терміну контрактної служби й укласти з командуванням угоду про її продовження. До речі, чимало контрактників мають вищу освіту і кількість дипломованих фахівців поступово зростає.
Створено Центр комплектування ЗС військовослужбовцями за контрактом і сформовано 26 територіальних центрів — його філій. У кожній області і в Криму, незабаром з’являться вони в районах і містах. Від цього року контрактний принцип буде поширений і на комплектування резерву, тобто передбачено поєднання цивільними особами основної роботи з виконанням обов’язків служби в резерві Збройних сил. Зрозуміло, що люди при цьому отримуватимуть грошову винагороду, матимуть певні соціальні пільги.
На службу за контрактом мають право й жінки. На початку поточного року в нашому війську було майже 110 тисяч штатних контрактних посад, на 25 тисяч з яких можна призначати представниць прекрасної половини, а з майже 40 тисяч військовослужбовців-контрактників понад 15 тисяч — жінки.
також у паперовій версії читайте:
  • КРИЛА УКРАЇНИ
  • ЗАГЛЯНЕМО В «КИШЕНЮ» ОБОРОННОГО ВІДОМСТВА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».