Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
ІРАН: «НАМ СВОЄ РОБИТЬ»...
Рік триває дипломатична вистава під назвою «ядерне роззброєння Ірану». За вісім місяців, які минули від часу загострення ситуації, Тегеран устиг серйозно підготуватись до конфронтації.

Валютні резерви в процесі підготовки до запровадження економічних санкцій було переведено з європейських банків до азійських, на захист іранської позиції мобілізовано китайських і російських союзників. У Північній Кореї закуплено ракети дальністю 2,5 тисячі кілометрів.
Нагадаємо, ще 6 червня 2006 року ЄС запропонував Ірану пакет пропозицій, що складався з «батога» та «пряника». В разі припинення власної ядерної програми, яка дає можливість збагачення урану у військових потребах, пропонувалось надати реактори на «легкій» воді, котрі не дають плутонію якості, потрібної для створення атомної бомби. Крім того, пропонувалось розширити закупівлю нафти й газу європейськими споживачами, тобто фактичне скасування економічних обмежень, запроваджених після ісламської революції 1979 року. Проте іранське керівництво заявило, що ці пропозиції воно має «вивчити» і установило термін ознайомлення з дипломатичною ініціативою. Цей час, насправді, був використаний з метою демонстрування вразливості Ізраїлю в разі відкриття Іраном «другого фронту».
Зрештою, 22 серпня збіг термін відповіді на пропозиції світової спільноти щодо ядерної програми. Тривожні сигнали надходили раніше, коли у Тегерані відкрилась виставка карикатур на тему Холокосту, яку іранська влада організувала «у відповідь» на публікацію на початку року в європейській пресі карикатур на Пророка Мухаммеда. Крім того, Іран висунув пропозицію про ухвалення в Раді Європи закону, що передбачав би покарання за ісламофобію, таке саме як і за антисемітизм. Отже, рівень конфронтаційної риторики між Іраном та Заходом наростав.
Водночас іранське керівництво заявило про намір дотримуватися Договору про непоширення ядерної зброї, навіть попри те, що ухвалена Радою Безпеки ООН резолюція вважається в Тегерані помилковою. Нагадаємо: цей документ вимагає від Ірану до 31 серпня нинішнього року згорнути роботи зі збагачення урану. Втім, президент країни Махмуд Ахмедінеджад заявив, що навіть під загрозою запровадження економічних санкцій Іран не відмовиться від власної «мирної ядерної програми».
Демонструючи рішучість зробити це, Іран наприкінці минулого тижня розпочав масштабні «безстрокові» військові навчання, стратегічний сенс яких полягає в підготовці до силової блокади Ормузької протоки, якою з Перської затоки йде найбільша частка нафти. Така демонстрація сили з боку Ірану є можливою тому, що США, «по вуха» втягнуті в іракську та афганську партизанські війни, фізично неспроможні відкрити ще й третій антитерористичний фронт. А руки Ізраїлю Тегеран може будь-коли зайняти розбірками з палестинцями й «Хезболлою».
У свою чергу, Сполучені Штати сподіваються, що прозахідні сили в ісламському світі, зрештою, переможуть радикалів і екстремістів. Однак, аби наблизити цей час, слід проводити політику діалогу і поваги, а не силового тиску. Проте до нових президентських виборів у США розраховувати на такий радикальний поворот адміністрації Джорджа Буша не доводиться. На жаль, як у Тегерані, так і у Вашингтоні не хочуть розуміти, що будь-яка політика, котра поділяє світ тільки на «чорне» і «біле», наближає його до апокаліпсису, позбавляючи компромісних напівтонів. Ризики ж для глобальної безпеки стають ще більшими.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ТУРЕЦЬКІ КУРОРТИ ОХОПЛЕНО ВОГНЕМ
  • ЩЕ Й «КРОЛЯЧИЙ ГРИП»...
  • ЛІВАН ЗВИНУВАЧУЄ ІЗРАЇЛЬ У ПОРУШЕННІ ПЕРЕМИР’Я
  • СВІТ ПОТЕРПАЄ ВІД СТИХІЙ
  • ЗАТРИМАНО ПІДОЗРЮВАНИХ У ВИБУХУ НА РИНКУ В МОСКВІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».