Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
РОЗШИФРОВАНО ТЕКСТ БЕРЕСТЯНОЇ ГРАМОТИ

Реставрацією стародавньої берести займався керівник Новгородського центру музичних старожитностей Володимир Повєткін. Фахівцям пощастило прочитати на коробі такий текст: «Воибудино луконце. Иже е уклодет да проклят будут. А Шевко писал».
На думку фахівців, «Воибуда» — це ім'я новгородця, якому належав короб. «Ім'я «Воибуда» складено з двох слів — «воин» і «будешь», а «луконце» означає «козуб», пояснив дослідник. Слово «уклодет» витлумачено як «укладе». «Шевко» — ім'я новгородця, котрий на прохання «Воибуди» зробив напис на дні короба.
Отже, в перекладі на сучасну мову текст середньовічної грамоти, витисненої на бересті за допомогою «писала», можна тлумачити як «Козуб належить Воїбуді, а якщо хтось ним скористається, покладе в нього щось, то буде проклятий, а написав це Шевко».
«Такі попереджувальні написи на берестяних грамотах зустрічалися вкрай рідко», — зазначають вчені.
Перша в археологічному сезоні-2006 береста стала 957 грамотою, яку знайшли на розкопках у Великому Новгороді з 1951 року. Студенти-археологи з МДУ, що перебували тут на практиці, виявили її на Троїцькій розкопці неподалік від Кремля, повідомляють podrobnostsi.ua.


ПАРАНОРМАЛЬНИЙ ТУРИЗМ
Тольяттинські уфологи мають намір зробити Самарську область експериментальним майданчиком із упровадження нового туристичного напрямку — паранормального туризму, повідомляє інформаційний портал United Volga.
Автори проекту переконані, що територія області настільки багата різними «знаковими» місцями, що, зібравши їх воєдино, можна створити повноцінну турпрограму, в якій візьмуть участь багато охочих.
Так, 16 і 17 вересня в Тольятті відбудеться науково-культурний форум «Самарська Лука: легенди і реальність», присвячений аномальним явищам на території Самарської області, де буде представлено розроблену уфологами туристичну ексурсійно-інформаційну програму. Зокрема, одна з пропозицій уфологов — організувати в «аномальних місцях» невеликі тур-містечка, у яких аматори НЛО зможуть проводити ночі в очікуванні інопланетян.

також у паперовій версії читайте:
  • ЗІ СВІТУ ТВАРИН
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • НОУ-ХАУ
  • КІНОСВІТ
  • СКАНВОРД

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».