Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ВІЙСЬКО
З ЧОГО ПОЧИНАЄТЬСЯ ЗДОРОВ’Я ДИТИНИ?
Час від часу у пресі з’являються повідомлення про те, яке здоров’я мають нині наші діти. На жаль, статистика сумна. За останніми даними, вона говорить про те, що зі школи виходять здоровими близько 20 відсотків дітей.

У всіх останніх медики знаходять різні захворювання. Здебільшого ці захворювання «ростуть» з ними від дня їхнього народження. Отож як уберегти молоде покоління — наше майбутнє і майбутнє нашої держави від недуг? Як зробити так, аби дитина народилась і росла здоровою?
Про це сьогодні веде розмову наш спеціальний кореспондент із Оленою Муквіч, старшим науковим співробітником відділу проблем харчування та соматичної патології дітей раннього віку Інституту педіатрії акушерства і гінекології Академії медичних наук України.

— Олено Миколаївно, йдучи вулицями, можна частіше зустріти вагітних жінок, аніж три-чотири роки тому. В Україні, на жаль, спостерігається від’ємний баланс, тобто більше людей помирає, аніж народжується. Держава зробила перший крок назустріч молодій сім’ї: надає матеріальну допомогу на перших порах. Як результат, молоді жінки наважуються народжувати. Отож, з вашої точки зору, з чого починається здоров’я малюка?
— Працюю у педіатрії понад 20 років. Пам’ятаєте, напевно, як складно було молодій мамі, у якої за певних причин не було молока або було недостатньо. Вибору дитячих молочних сумішей вітчизняного виробництва теж бракувало. Молоді мами змушені були підгодовувати дітей розведеним коров’ячим молоком. Наразі наука зробила великий прорив для вигодовування діток, котрі змушені переходити на молочні суміші. Проте зауважу, як лікар із великим досвідом, що найкраще годувати дитину, звичайно ж, природним шляхом — молоком матері. Тоді є гарантія, що наше майбутнє виросте здоровим і повноцінним. Як свідчить статистика, дитина, що вживала материнське молоко, швидше розвивається, у неї ліпше здоров’я, а відсоток алергічних реакцій становить лише 0,5%.
— Однак часто-густо ми зіштовхуємось із такими проблемами, що у молодих мам, із певних причин немає грудного молока. Як бути молодій жінці, котра ще вчора сама була дитиною, а сьогодні несе відповідальність за життя і здоров’я маленької істоти?
— Звичайно, жінкам, які свого часу перенесли хірургічне втручання або отримують гормональні препарати, мають хронічні патології чи онкогематологію, не варто (навіть якщо є молоко) годувати дитину груддю. Бо це може позначитися на здоров’ї нащадка. На допомогу приходять молочні суміші. Як я говорила, наука розвивається, йде вперед. Ми, педіатри, озброєні цими знаннями. Є чималий вибір сумішей, що допоможуть виростити дитинку здоровою. На вітчизняному ринку представлено багато фірм, які мають чудову продукцію. Одна з провідних нині — «Нутриція». Це компанія-виробник, яка має потужну наукову базу. Завдяки її сумішам виросло не одне покоління. Наш інститут десять років співпрацює з названою компанією.
— Чи може молода мама зорієнтуватися у вирі інформації про те, яку суміш вибрати для свого малюка?
— Наша молодь освічена і поінформована. Батьки дбають про здоров’я своїх дітей. Проте, на жаль, у глибинках найчастіше користуються бабусиними рецептами. Як ми говорили, розводять коров’яче молоко. Якщо звернутися до лікаря, в якого немає доступу до сучасної літератури, він не буває на конференціях і нарадах, які підвищують рівень знань медиків, що може порадити такий медик? Хотілося б, аби у фахових виданнях більше йшлося про здобутки світової медицини.
— Та повернімось до продукції «Нутриції». Чим вона вирізняється від інших?
— Їхні спеціалісти вводять у молочну суміш пребіотики.
— Якщо говорити популярно, а не медичними термінами, що це таке?
— Це інгредієнти, які сприяють розвитку своєрідної захисної флори в організмі дитини. Завдяки ним формується здоровий імунітет від перших місяців життя малюка. Окрім цього, «Нутриція» має суміші, які можна вживати малюкам, схильним до алергії. Це теж вкрай важливо. Несприятлива екологія спричиняє негативні наслідки. Це — алергія. З нею, як відомо, жарти погані. Якщо ж у дитини раптом виникає здуття животика, вона часто плаче, молода мама має звернути на ці ознаки пильну увагу. Бо це може бути реакція на непереносимість лактози. Допоможуть в цьому суміші «Нутриції». Наш інститут працює з цією компанією майже десять років. Приємно, що наука допомагає дітям і може забезпечити їм здорове і повноцінне життя.

Інтерв’ю провела
Валентина СКОРОПАДСЬКА
також у паперовій версії читайте:
  • «МОЛОЧНІ ДЖЕРЕЛА» — НА ДОПОМОГУ МАЛЮКАМ
  • ЩОБ ВІЗИТ БУВ ПРИЄМНИМ
  • ЛІТНІЙ ГРИП?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».