Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
НА ЧАСІ — «СПОЛУЧЕНІ ШТАТИ ЛАТИНСЬКОЇ АМЕРИКИ»?
Виконувач обов’язків кубинського президента Рауль Кастро усе впевненіше зазначає, що стан здоров’я Фіделя неухильно поліпшується, головним чином, «завдяки винятковим фізичним даним». Одначе такий оптимізм не вирішує проблеми стратегічного вибору політичного курсу Куби.

Незадовго до своєї хвороби команданте, звертаючись до кубинської молоді, ставив риторичні запитання: «Чи всі революції приречені на поразку? Чи можна зробити революцію безперервною, коли ветерани йдуть?» Ці проблеми турбують багатьох кубинців. Частина кубинців сподівається, що Фідель видужає, інші — що його революція піде разом із ним. Багатьом здається, що нинішній заступник Фіделя 75-річний Рауль Кастро надто старий для тривалого урядування. Жодна з інших кандидатур також не є ідеальною.
Молодше покоління кубинських комуністів, таких лідерів як віце-президент Карлос Лаге, або міністр закордонних справ Філіпе Перес Роке явно поступаються в харизмі венесуельському лідерові Уго Чавесу.
Звичайно, він — не кубинець, президент іншої країни і не комуніст. Але такий само невтомний революційний оратор, як Кастро. Він популярний серед інших латиноамериканців. І головне — у Чавеса є гроші. За нинішніх високих цін на нафту майже 200 мільйонів доларів щоденно надходить від цього палива у державний бюджет. Крім того, саме дешева венесуельська нафта (самі венесуельці заправляють свої авто за рекордною ціною п’ять центів за літр), врятувала Кубу від економічної катастрофи.
Тож, за прогнозами американських експертів, не виключається, що зі смертного одра Фідель Кастро нанесе «останнього» удару по американському імперіалізму й за прикладом єгипетського лідера Гамаля Абдель Насера, який на початку 60-х років минулого століття оголосив про об’єднання Єгипту з Сирією та Лівією й утворення Об’єднаної Арабської Республіки, заявить про конфедерацію Куби з Венесуелою і, можливо, навіть з Болівією.
Це дасть змогу кубинському комуністичному режиму «після Кастро» новий потужний ідеологічний імпульс. Частково буде реалізовано давню мрію борця за незалежність Латинської Америки Симона Болівара про єдність народів цього регіону. Крім того, такий крок дасть доступ Кубі до нафтових і фінансових можливостей Венесуели, багатих покладів природних ресурсів Болівії. Можливо, навіть до сучасних озброєнь, котрі Венесуела купує в Росії.
Принаймні Уго Чавес, на якого в грудні поточного року очікують президентські вибори, вголос каже, що «Куба і Венесуела єдині в тому, аби відкрити новий шлях за будь-яку ціну». Звичайно, і у Вашингтоні, відчуваючи небезпеку на своєму «задньому дворі», яким віками була Латинська Америка, не дрімають.
Справжньою сенсацією стала втеча з венесуельської в’язниці суворого режиму одного з профспілкових діячів, котрий разом із групою військових ще 2002 року намагався скинути Уго Чавеса. Тоді ця група «путчистів» отримала 16 років ув’язнення. Тож США серйозно готуються до венесуельських президентських виборів, програти які Джордж Буш, на думку американських консерваторів, цього разу просто не має права.
Проте Білому дому, який змушений водночас грати на багатьох геополітичних шахових дошках, зокрема, у складній партії на Близькому Сході, може забракнути нестандартних ходів, аби перемогти своїх небезпечних латиноамериканських конкурентів. Запекла боротьба триватиме, скоріше за все, з перемінним успіхом.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ПЕРЕМОГУ ЛУКАШЕНКА ВИМАГАЮТЬ ВИЗНАТИ НЕДІЙСНОЮ
  • МАСШТАБНІ КАТАСТРОФИ У ЄГИПТІ
  • У БОМБЕЇ СТАЛОСЯ ДИВО?
  • ВІЙНУ ПОЧИНАЮТЬ, КОЛИ ХОЧУТЬ — ЗАКІНЧУЮТЬ, КОЛИ ЗМОЖУТЬ...
  • ПЕРЕМИР’Я НА БЛИЗЬКОМУ СХОДІ ПІД ЗАГРОЗОЮ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».