Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ПАМ’ЯТНИК ДЛЯ «МЕТАЛУРГА»
Четвертий тур цьогорічного чемпіонату України серед команд вищої ліги, без перебільшення, увійде в історію. Донецький «Металург» уперше за 19 матчів, проведених у чемпіонатах України, протягом десяти останніх років відібрав очки у своїх земляків із «Шахтаря». Словом, сенсація, щоб не сказати більше — диво. Якщо до цього додати, що в травні минулого року віце-президент київського «Динамо» Йожеф Сабо зобов’язався поставити пам’ятник донецькому «Металургу», якщо той, хоча б одного разу, відбере очки у гірників, то у гравців цієї команди — подвійне свято. Залишилося тільки дочекатися втілення у життя слів Йожефа Йожефовича.

Про, м’яко кажучи, спорідненість донецького «Шахтаря» та донецького «Металурга» говорили відтоді, як «металурги» з’явились у вищій лізі. Їх вважали першим «сателітом» «Шахтаря», який за будь-яких обставин віддавав очки гірникам. Заяви керівництва «Металурга», ніби команда має намір дати справжній бій «помаранчевим», які лунали впродовж останніх кількох сезонів, викликали хіба що іронічну усмішку; вболівальників донецьке «дербі» цікавило мало; а букмекерські контори не приймали ставок на ці зустрічі. Тож і цього року, незважаючи на те, що «Металург» зробив гучні заяви стосовно своїх перспектив у вищій лізі та підкріпив їх суттєвими кадровими придбаннями, не вірилось, що в поєдинку зі своїми земляками підопічні Анхеля Алонсо покажуть зуби. Адже вісімнадцять матчів, які до того провели між собою «земляки», незмінно завершувалися перемогою «Шахтаря» та відсутністю бодай сліду розпачу через це на обличчях футболістів «Металурга» після поразок. Цього разу вболівальники не вірили гучним заявам футболістів, тренера та керівництва клубу. Закриті тренування Алонсо та запрошення іноземних суддів на цю зустріч з ініціативи «металургів» сприймали як звичайнісіньке шоу, а слова віце-президента «Металурга» Дмитра Селюка, щоб Йожеф Сабо вирушав у банк знімати гроші зі свого рахунку на спорудження пам’ятника для його команди, викликали нервові усмішки. Проте, як виявилося, віце-президентові «Динамо» Йожефу Йожефовичу варто було прислухатися до рекомендації свого колеги з «Металурга», звісно, якщо пан Сабо вважає себе людиною слова.
З приводу матчу, який завершився «сухою» нічиєю, то задоволення футбольним естетам він не приніс. Яскравих моментів було обмаль, натомість грубої гри та порушень з боку обох команд — достатньо, внаслідок чого свисток арбітра часто спиняв гру. Тож говорити про темп гри, техніку команд і загалом про командні дії «Шахтаря» і «Металурга» не доводиться. Якщо такий стиль «металургів» зрозуміти можна (в них була своя мета — лягти кістьми, але відібрати очки в «Шахтаря»), то лишається незрозумілим, чому так бездарно діяли футболісти, за яких викладено чималі суми, котрі отримують пристойні зарплати, які, врешті-решт, грають у складі чемпіона України, учасника Ліги чемпіонів і команди, яка щороку «лякає» всіх тим, що зчинить справжній галас у Європі. Втім, можливо, вони ще не відійшли від святкувань свого сімдесятиріччя? Хай там як, але якщо хтось із гірників і вміє зчиняти галас, то хіба що нинішній наставник команди Мірча Луческу. Важко пригадати матч, коли в чемпіонаті України «Шахтар» втрачав очки, а пан Луческу не звинувачував у цьому суддів, погоду, вболівальників, хлопчиків, які подають м’ячі, — та кого завгодно, лише не себе й не своїх підопічних. Ось і цього разу на післяматчевій прес-конференції він «забув» про етичні норми й повагу до суперників і арбітрів. До речі, німецька бригада суддів на чолі з Флоріаном Майєром відсудила поєдинок нормально. Однак пану Луческу, як завжди, не вгодили. «Ми побачили дві команди — одна з них грала, а інша багато фолила. У мене склалось враження, що бригада суддів була не з Німеччини, а з Фарерських островів. Що арбітри такого самого рівня судять матчі третього дивізіону чемпіонату України», — сказав він. Однак на цьому не спинився. «Повторю: одна команда хотіла грати, інша зробила все можливе, щоб не дати суперникові цього зробити. Навіть діти, котрі подавали м’ячі, тягнули час», — додав румунський фахівець. Натомість наставник «Металурга» Анхель Алонсо, звісно, був задоволеним і спокійним. Суддівство його влаштувало, про опонентів — лише добре, а сам малюнок гри він не проти змінити. «Мені хотілося б, щоб футболу було трохи більше. Треба усвідомлювати, який нам протистояв суперник. «Шахтар» — гарна команда», — зазначив Алонсо й пообіцяв, що його гравці зроблять усе можливе, щоб через два тижні в зустрічі з «Динамо» не лише досягти нічиєї, а й перемогти.
Звітний тур міг принести ще одну футбольну сенсацію. У Луганську місцева «Зоря», яка повернулась до вищої ліги, змагалась з «Динамо». Цей матч став протилежністю поєдинку в Донецьку: яскрава гра у виконанні обох команд, цікаві комбінації, чимало ударів по воротах, однак і тут усе могло завершитись нічиєю. Справжню ейфорію відчули вболівальники на четвертій хвилині зустрічі, коли гравець їхньої команди Кирилов увійшов до штрафного майданчика гостей і влучно пробив із гострого кута. Втім, свято тривало недовго — через три хвилини своє слово сказав Корреа. Після його навісу Рінкон виграв боротьбу у захисника господарів і м’яч опинився у воротах луганчан.
Попри те, що «Динамо» частіше й небезпечніше атакувало, футболісти «Зорі» не заслужили бодай на найменшу критичну стрілу, адже за першої нагоди намагалися створювати власні атаки. Проте в підсумку клас узяв гору. На 72-й хвилині Родріго пробивав штрафний. Не відомо, чому голкіпер господарів не прикрив «свій» кут воріт, саме в ньому опинився м’яч. Через кілька хвилин усю інтригу в матчі могли «вбити» Ребров і Верпаковскіс. Однак м’яч після удару першого головою влучив у поперечину воріт, а латвієць, перебуваючи, по суті, сам за два-три метри до воріт, примудрився влучити в захисника. Тож підсумковий рахунок зустрічі таким і залишився — 2:1 на користь «Динамо». Однак, якщо «Зоря» гратиме з усіма командами так, як робила це в матчах з лідерами — «Шахтарем» і «Динамо», цілком може розраховувати на місце в першій десятці.
Тож після четвертого туру український чемпіонат отримав одноосібного лідера, яким стало київське «Динамо». Кияни ще не втратили жодного очка. За ними йдуть «Шахтар» і столичний «Арсенал», які набрали по десять очок. Поки тільки алчевська «Сталь» не зуміла здобути жодного очка в нинішньому чемпіонаті. Після четвертого туру залишилося п’ять команд, які ще не знали радості перемог. До цього списку входять: «Чорноморець», «Металург» З, «Зоря», ФК «Харків» і «Сталь». Лідером гонки бомбардирів лишився донеччанин Елано, на рахунку якого — чотири забиті м’ячі. За ним йдуть одноклубник Маріка та динамівець Корреа, котрі відзначилися тричі. До неприємностей звітного туру варто віднести травми провідних гравців «Динамо» та «Шахтаря»: Рінкона і Матузалема відповідно. Рінкон, швидше за все, зможе зіграти у повторному поєдинку третього кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів із турецьким «Фенербахче», а Матузалем навряд чи допоможе «Шахтарю» в повторному протистоянні з варшавською «Легією».

Результати поєдинків четвертого туру:
«Зоря» (Луганськ) — «Динамо» (Київ) — 1:2
Голи: Кирилов 4 — Рінкон 7, Родріго 72
«Кривбас» (Кривий Ріг) — «Чорноморець» (Одеса) — 2:2
Голи: Бурдулі 23, Гігіадзе 77 — з пенальті — Кирлик 43 — з пенальті, Полтавець 45
«Металург» (Донецьк) — «Шахтар» (Донець) — 0:0
«Арсенал» (Київ) — «Металург» (Запоріжжя) — 1:0
Гол: Канкава 52
«Таврія» (Сімферополь) — «Дніпро» (Дніпропетровськ) — 0:0
«Іллічівець» (Маріуполь) — ФК «Харків» — 2:1
Голи: Єсин 51, Левіга 76 — Гладкий 47
«Ворскла» (Полтава) — «Сталь» (Алчевськ) — 1:0
Гол: Лікіою 7
«Металіст» (Харків) — «Карпати» (Львів) — 1:1
Голи: Діденко 64 — Распопов 7.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ПРЕМ'ЄР-ЛІГУ ЗАЧАКЛУВАЛИ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».