Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ПОЛЬЩА: КОНКРЕТНА КОРИСТЬ ВІД ПЕРЕБУВАННЯ У НАТО
Польща починає отримувати конкретні дивіденди від перебування у Північноатлантичному альянсі. Її наукові установи і промисловість отримують доступ до високих технологій, науковий потенціал країни використовується у військово-технічних розробках НАТО.

Зокрема, існують плани побудови у Польщі найсучаснішої бази НАТО у Європі, де нагромаджуватиметься і зберігатиметься найтаємніша інформація. Її створення означатиме величезні інвестиції, нові робочі місця, а також запровадження найсучасніших технологій.
База AGS (Alliance Ground Surveillance), яка займатиметься розпізнаванням наземних об’єктів із повітря, може стати першою подібного типу в Європі й розміститись саме у Польщі. Цю ідею, за словами міністра оборони країни Радослава Сікорського, підтримали його колеги з Німеччини та Франції. Наш західний сусід має великі шанси перемогти у змаганні за розташування бази, бо НАТО хоче таким чином показати, що його інфраструктура рівномірно розподілятиметься серед усіх країн — членів Альянсу. Водночас це може стати жестом довіри щодо польських можливостей обслуговування сучасного військового об’єкта.
До речі, за цю інвестицію змагаються дев’ять країн НАТО. Польща визначила для бази аеродром Повідз поблизу Познані й опинилась з-поміж найсерйозніших кандидатів разом із Німеччиною, Італією та Іспанією.
На початку жовтня аеродром у Повідзі інспектуватиме спеціальна комісія Північноатлантичного альянсу. Остаточне рішення про розміщення бази буде ухвалено у листопаді 2006 року на саміті у Ризі або у січні 2007 року. У Європі це буде перша подібна база, бо досі НАТО використовувало лише систему АВАКС, чия діяльність полягає у визначенні оперативної ситуації у повітрі. Система AGS збиратиме дані про те, що діється у різних куточках планети на суходолі.
Нову систему утворюватимуть натовські розвідувальні літаки «Ейрбус-321», винищувачі F-16, безпілотні літаки, а також кораблі. Вони збиратимуть дані про об’єкти і місця, що перебувають в полі зацікавлення НАТО, у тому числі фотографуватимуть бази держав «умовного противника», де відбуваються тренування терористів, а також територій, де Північноатлантичний альянс проводить військові дії. Зашифрована інформація пересилатиметься за допомогою супутника і зберігатиметься на базі AGS у Повідзі. Штаб аналітиків робитиме висновки.
У Повідзі й навколо нього має утворитись містечко із 3,5 тисячами мешканців: офіцерів НАТО та членів їхніх родин. Полковник Тадеуш Мікутель, командир 33-ї авіабази говорить: «Для нас це означає не тільки приплив готівки у вигляді інвестицій. Тут працюватимуть кілька тисяч добре оплачуваних осіб, які у Польщі витрачатимуть свою зарплату». Виникнуть нові дороги, лікарня, школи, відділення поліції, пункти прокату автомобілів.
Свою вигоду матиме й армія. Отримають високий вишкіл польські військовослужбовці, одержавши доступ до найновіших технологій і найсвіжішої інформації. Уповноважений Великопольського воєводи у справах AGS підполковник Єжи Флемінг зазначає, що зиск матиме і бюджет держави: «За використання бази НАТО сплачуватиме податки щонайменше 100 мільйонів євро щороку».
В іншому аспекті успіху досягли польські науковці. Всесвітньо відомий авіаційний концерн «Боїнг» запропонував польському Промисловому інституту телекомунікації спільну участь у тендері, організованому НАТО на будівництво протиракетного щита. Від польських інженерів американці хочуть одержати унікальне програмування і за це з контракту вартістю 1,6 мільярда доларів вони можуть отримати половину.
З огляду на політичний характер справи, представники американської фірми висловлюються на тему проекту надто стримано. Але з 2003 року вони співпрацюють з польською фірмою у галузі створення унікальної телеінформаційної програми. Існуюча система мусить значно вдосконалитись, оскільки виробники зброї масового ураження працюють над тим, аби ядерні заряди ставали недоступними для наземних радарів і без перешкод сягали цілей.
Отже, Вашингтон намагається виявити ставлення до Польщі як до рівноправного партнера у Східній Європі. Хоча вигода від цього обопільна, але для Варшави це престижно і корисно.
також у паперовій версії читайте:
  • НАСЛІДКИ НЕ ПРИХОВАЄШ...
  • ПІДТЮПЦЕМ ДО ПРЕЗИДЕНТСТВА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».