Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ТЕНІС ДЛЯ АНДРІЯ ГУСИНА
Головні результати футбольного вівторка для національної збірної України такі: по-перше, здобуто найбільшу перемогу за всю історію існування команди в синьо-жовтій формі, по-друге, ветеран колективу Андрій Гусин ще пограє під керівництвом Олега Блохіна. Зважаючи на ажіо-таж, який спричинила заява півзахисника російського клубу «Крилья Совєтов» про припинення виступів за збірну, друга подія навіть важливіша за першу.

За словами 33-річного хавбека, останні аргументи, які переконали його не шукати цвяха, на який би можна було повісити бутси, він почув уже на батьківщині: «Мені дуже приємно було зустріти і друзів, не пов’язаних з футболом, і товаришів по команді — у розмові з ними, а також з моїми близькими, батьками, з головним тренером збірної, з президентом Федерації футболу України я почув достатньо, щоб змінити своє рішення. Тож усе порівнявши, зваживши, правильно оцінивши обстановку тут, на місці, я дійшов висновку, що мій досвід ще може знадобитися збірній України. Бажання грати у футбол маю і сподіваюся, що своєю грою я буду радувати вболівальників і надалі. Не знаю, скільки мені ще відпущено пограти у футболці національної збірної, але весь цей час я душею і вірою служитиму Україні».
Тож іще перед матчем товариська зустріч Україна — Азербайджан перетворилася з бенефісу Андрія Гусина на звичайний спаринг з не дуже сильним суперником перед стартом надзвичайно складного відбірного турніру чемпіонату Європи 2008 року. Втім, про те, наскільки слабкий опонент протистояв збірній України на полі стадіону «Динамо» імені Валерія Лобановського, до початку матчу навряд чи можна було сказати. З цією ж командою в лютому в Баку підопічні Олега Блохіна не змогли дати ради — безбарвна нічия з рахунком 0:0 сприймалася, з одного боку, як тривожний дзвоник перед стартом чемпіонату світу, з іншого — навряд чи заслуговувала на аж надто прискіпливу увагу, бо ставлення тренерського штабу «синьо-жовтих» до товариських матчів давно відоме. «Навіть тоді, коли програвали по 3:0, коли програвали всі товариські ігри, я нікому не намагався подобатися чи не подобатися. Я робив свою роботу», — сказав перед нинішнім матчем з азербайджанцями головний тренер збірної України Олег Блохін.
Цю роботу тренери «синьо-жовтих» (до речі, весь штаб залишився працювати, хоча бажання, подібні до тих, які озвучив Андрій Гусин, після чемпіонату світу мали практично всі наставники) продовжили і тепер, тільки от гравці нині дещо інші — значно впевненіші. Важливий факт: нинішню команду Олег Блохін збирає не з нуля. На перший тайм звітної зустрічі практично повним складом вийшли ті футболісти, які здобували спортивну славу на полях Німеччини. З наших зірок чемпіонату світу на стадіоні не з’явилися тільки голкіпер Олександр Шовковський (Блохін вирішив ще раз перевірити В’ячеслава Кернозенка), півзахисник Сергій Ребров (у нього мікротравма стегна) і форвард Андрій Шевченко (він залагоджує свої лондонські справи, до того ж, в арсеналі наставника «синьо-жовтих» завжди є фраза про те, що «можливості Андрія всім відомі»). Зміни стосувалися насамперед проблемних позицій. Номінальному півзахисникові Олегу Гусєву надто часто в матчах за збірну доводиться відповідати за весь правий фланг, але це недоречно в поєдинках з опонентами класу Іспанії, Італії чи Франції. Цього року функції правого захисника виконували Володимир Єзерський і В’ячеслав Свідерський. У матчі з азербайджанцями у цій ролі виступив Сергій Ткаченко з донецького «Шахтаря». В центрі захисту за відсутності травмованих динамівців Владислава Ващука і Сергія Федорова в парі з Андрієм Русолом зіграв ще один донеччанин Олександр Кучер. На решті ділянок футбольного поля ми побачили виконавців зі складу «німецького призову». На лівому фланзі захисту продуктивно діяв Андрій Несмачний (завважте: з «основи» київського «Динамо» його знову витіснив марокканський «енерджайзер» Бадр Ель Каддурі), у центрі півзахисту — Анатолій Тимощук і Сергій Назаренко (нагадаю, на мундіалі плеймейкер дніпропетровського «Дніпра» не зіграв жодної хвилини), Олег Гусєв звично розташувався праворуч, але з більшим акцентом на атаку, його колегою на протилежному боці поля був одноклубник Руслан Ротань. Пару нападників склали Андрій Воронін і Олексій Бєлік.
Форвард леверкузенського «Байєра» вже в першому ігровому моменті показав, що до змагань у німецькій бундеслізі готовий цілком. Андрій Несмачний зі своєї половини поля навісив метрів на сорок у район лінії штрафного майданчика, і нападник, прийнявши м’яча на груди, нагоди не змарнував, метрів з тринадцяти увігнавши кулю в нижній кут. Олексієві Бєліку своєї чарівної миті довелося чекати весь матч, і лише на доданих російським арбітром Станіславом Сухиною хвилинах донеччанин по-футзальному обвів голкіпера Велієва і встановив остаточний рахунок, який більше скидається на розгром у тенісній партії — 6:0.
Між результативними ударами Вороніна і Бєліка були ще чотири влучних постріли. По-естетськи довершеним було виконання Сергієм Назаренком штрафного удару на 13-й хвилині — м’яч влетів у самісіньку «дев’ятку». На 25-й хвилині невдалі дії азербайджанських оборонців призвели до того, що той же Назаренко мав обирати — пробивати з гострого кута самому чи віддати передачу на колишнього одноклубника Руслана Ротаня. Сергій розпорядився нагодою щедро, і Руслан мав просто влучити в порожні ворота. Також не було жодних проблем у Олега Гусєва наприкінці першої половини гри — Ротань навісив з лівого флангу на дальню стійку, і завданням «правофлангового» було головою з метра поцілити у ворота. Передостанній у поєдинку гол красивим ударом з-за меж штрафного майданчика забив Андрій Воробей, якому марно намагався завадити захисник гостей.
Закономірна перемога з «тенісним» рахунком не має вводити в оману: нинішній рівень суперника не витримує жодної критики (до того ж, наставник азербайджанців Шахін Дінієв нарікає ще й на кадрові проблеми в захисті). Не стане лакмусовим папірцем і «зустріч на фарт» з київським ЦСКА 2 вересня (нагадаю, протистоянням з армійцями «синьо-жовті» завершували підготовку до попереднього відбірного циклу). Перша справжня перевірка буде в «бойових» умовах: 6 вересня до Києва в рамках відбору до Євро-2008 завітають грузинські футболісти. Минулої осені гравці з дружньої країни ледь не підставили нашим співвітчизникам підніжку, коли на останніх хвилинах врятували домашній матч — 1:1. На щастя, того ж вечора про команду Олега Блохіна подбали прямі конкуренти — зігравши з рахунком 2:2, турки і данці самі вручили збірній України путівку до Німеччини. Отже, від підопічних німецького фахівця Клауса Топмеллера «солодких булочок» чекати не доводиться...

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • УКРАЇНА — П'ЯТНАДЦЯТА
  • ЧЕМПІОН РОЗПОЧНЕ З КРАСНОПІЛЛЯ
  • ДО НАС ЗАВІТАЄ ЛІВЕРПУЛЬ
  • КЛИЧКО ВИКЛИКАЄ МАСКАЄВА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».