Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ПРОБЛЕМА
У «ХАЩАХ» ТУРБОТИ
Дотепер в Україні здійснювались реформи секторні, тобто в якійсь певній сфері. Нині ж у процесі створення концепції реформування системи соціальних послуг Світовий банк запропонував міжсекторний підхід, тобто такий, що зачіпає кілька сфер. Його фахівці вирішили упродовж двох тижнів провести системний експрес-аналіз ситуації в системі соціальних послуг, виявити її недоліки й переваги. По-перше, вони визначили, що відповідно до законодавства основні соціальні послуги в Україні надаються 20 категоріям громадян п'ятьма міністерствами та одним відомством через два типи установ (стаціонарні та денного типу).

Зазвичай соціальні послуги асоціюються з Міністерством праці та соціальної політики. Але воно опікується не найбільшою кількістю установ, де можна прилучитись до таких послуг і не найбільшою кількістю їх отримувачів. Приміром, Міністерство сім'ї, молоді та спорту має 268 стаціонарних установ та 1200 закладів денного типу. Досить активно залучені до сфери соціальних послуг Міністерство охорони здоров'я, Міністерство внутрішніх справ, Державний комітет у справах міграції.
Проте, за словами консультанта СБ Анни Нечай, фахівці Світового банку не змогли з'ясувати точну кількість інституцій, котрі надають соціальні послуги, бо в різних доступних джерелах знаходили різні цифри. Не дізнались і про точну кількість отримувачів соцпослуг. Натомість виявили, що права деяких категорій отримувачів законодавчо визначені не достатньо чітко, що призводить до різного їх тлумачення.
Крім державних установ, соціальні послуги надають численні недержавні організації, але чіткої інформації про їхню кількість, напрями роботи, число обслуговуваних осіб, обсяги фінансування фахівцям Світового банку теж не вдалось отримати. Саме тому вони зробили висновок, що в Україні є досить розгалужена мережа надавачів соціальних послуг, але відомості про її діяльність є недоступними для широкого загалу. Крім того, не відомо, як цю інформацію отримують люди, котрі мають право на соціальні послуги й повинні знати, куди звертатись, яким чином їх отримувати.
В Україні застосовуються п'ять методів фінансування соціальних послуг (три — за рахунок держбюджету, два — з місцевих бюджетів). Але експерти не змогли отримати точних даних про обсяг коштів, які спрямовуються на фінансування соціальних послуг за кожним з п'яти методів. Це свідчить про те, що держава недостатньо інформує громадськість через доступні для неї джерела про свою турботу. Це — суттєвий недолік її політики, вважає Анна Нечай, адже коли влада піклується про врегулювання соціальних проблем, асигнує кошти на відповідні послуги, але не інформує про це людей, то в них може складатись враження, що ніхто не опікується їхніми проблемами.
Аби навести лад у системі соціальних послуг, насамперед необхідно створити державний реєстр їхніх видів, а також отримувачів і надавачів. Крім того, потрібна система поширення інформації, щоб люди могли отримувати її у зручних і звичних для них місцях.
На жаль, в Україні немає й системи міжінституційного зв'язку між надавачами соціальних послуг. Законодавством такі процедури не визначені, тож одне відомство не знає, які послуги надає інше і куди можна переадресувати отримувача послуг. Немає й зворотного зв'язку між надавачами та отримувачами.
Тож хоча система соціальних послуг в Україні досить розгалужена, але розвинута фрагментарно, її частини не пов'язані між собою або пов'язані надто слабко, їхній взаємозв'язок не регламентовано законодавчо.
Аби реформа системи соціальних послуг була успішною, потрібні не разові експрес-аналізи ситуації, а постійний моніторинг. Під час створення нової системи обов'язково з'ясувати, чого бракує теперішній, які елементи в ній зайві або неефективні.
На переконання експертів Світового банку, у нинішній системі неефективним є розподіл функцій між різними міністерствами, що надають соціальні послуги певним категоріям громадян. Важливо вдосконалити взаємозв'язок між різними надавачами соцпослуг (створити базу даних). Бо є люди, котрі отримують декілька видів соцпослуг від різних міністерств (приміром, бездомні діти).

Світлана ЮРОВСЬКА
також у паперовій версії читайте:
  • ХИМЕРНІСТЬ ГРОМАДСЬКОЇ ПОВЕДІНКИ
  • ЗАВОД ОСВОЮЄ «ФАХ» ЕНЕРГЕТИКА
  • СКУПОВУЮТЬ ПОЛОНИНИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».