Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
ЯК АЗІЯ «ВЗУВАЄ» ЄВРОПУ
Європейські фірми можуть втратити захист від імпорту китайського і в'єтнамського взуття. Через те, що Брюсселю не вдалось встановити штрафне мито на цю продукцію, європейським виробникам з жовтня знову загрожує дешева конкуренція з Далекого Сходу. Негативно до пропозиції запровадження штрафного мита поставився дорадчий комітет, який складається з представників 25 держав — членів ЄС. Більшість (14 країн) виступили проти нового штрафного мита і лише дев'ять підтримали його запровадження.

Остаточне рішення ухвалить Рада Міністрів ЄС на початку жовтня. Проте позиція національних експертів значною мірою визначила позицію держав — членів ЄС. Це означає, що для зміни становища і отримання згоди на додаткові митні ставки потрібна зміна думки кількох держав.
Проте Петер Пауер, речник комісара Єврокомісії з питань торгівлі, сказав: «Жодної гарантії погодження точок зору нема. Члени ЄС розуміють, наскільки складним є це питання і формування більшості не буде легкою справою».
Виробники з чотирьох країн: Польщі, Італії, Іспанії й Португалії звернулись до Брюсселя з проханням захистити їхніх взуттєвиків від конкурентів з Далекого Сходу. Їм удалось одержати підтримку в квітні, але тільки на п'ять місяців. Митні ставки на взуття з Далекого Сходу на початку обов'язкової антидемпінгової процедури становили 4%, у вересні мають піднятися до 16,8% для китайської продукції, й 19,4% — для в'єтнамського взуття.
Нинішня пропозиція Європейської комісії говорить про 16,5% ставку для Китаю і 10% — для В'єтнаму, які мають набрати чинності у жовтні на наступні п'ять років.
Підвищення стосуватиметься, як і нині, шкіряного взуття вартістю 30–100 євро. Китайське і в'єтнамське взуття становить 25% цього ринку. Виробники, які вимагали підвищення мита, аргументували свою позицію тим, що у 2001–2005 роках виробництво взуття у ЄС знизилось на 34%, а продаж — на 33%. Це явище супроводжувалось зниженням зайнятості. Єврокомісія під час свого розслідування підтвердила, що Китай і В'єтнам в експорті застосовують демпінгові ціни, тобто нижчі за собівартість. Оскільки йдеться про країни з неринковою економікою, Брюссель не міг проаналізувати ціни національних ринків. Тому порівнювались ціни експорту з цінами шкіряного взуття у Бразилії, де рівень економічного розвитку наближений до Китаю і В'єтнаму, але діють ринкові механізми. Виявилось, що китайське експортне взуття на 28,9% дешевше, а в'єтнамське аж на 71,1%.
Європейська Комісія твердить, що штрафні санкції не матимуть тривалого впливу на роздрібну ціну взуття для європейського споживача. На думку її представників, продавці в ЄС розкладуть додаткові витрати на різні види взуття, а не тільки на те, щодо якого діятиме додаткове штрафне мито. Тоді ціна середньої пари зросте не більше, ніж на 1,5 євро.
Та це не заспокоює ні дистриб'ютерів, ні організації споживачів, які піддають сумніву висновки антидемпінгової комісії. За оцінками Європейської федерації продавців взуття, кошти штрафного мита додатково обтяжуватимуть покупців і продавців взуття на 295 мільйонів євро щороку.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • У КИТАЇ ВИРУЮТЬ СТИХІЇ
  • ФІДЕЛЮ КАСТРО ВИПОВНИЛОСЯ 80 РОКІВ
  • БУДІВЕЛЬНИЙ КРАН ЗНЕСТРУМИВ ТОКІО
  • НА БЛИЗЬКОМУ СХОДІ — ПЕРЕМИР'Я
  • У БРИТАНІЇ Й США ТРИВАЄ АНТИТЕРОРИСТИЧНА ОПЕРАЦІЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».