Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
15 ХВИЛИН — ЦЕ БАГАТО...
Голова Верховної Ради, лідер Соціалістичної партії Олександр Мороз заявив в інтерв’ю «Газеті. Ru», що якби СПУ не пристала на рішення творити коаліцію з Партією регіонів, то «Наша Україна» за 15 хвилин сама б уклала союз із Віктором Януковичем.

За словами пана Мороза, в день його обрання спікером, 6 липня, Партія регіонів і «Наша Україна» мали підписати «коаліцію двох». «Вони спізнилися буквально на п’ятнадцять хвилин. Почалася сесія, і ми оголосили про іншу коаліцію, хоча в «Нашої України» все було готове до підписання».
Відповідаючи на запитання, що змусило його перейти з «помаранчевої» коаліції в «антикризову», Олександр Мороз наголосив, що «помаранчевої» коаліції в 2006 році взагалі не було. 22 червня було створено коаліцію демократичних сил, тому що «наша партія до групи «помаранчевих» ніколи не належала». За словами лідера соціалістів, «ми персонально підтримали Ющенка на президентських виборах, а коаліція під назвою «Сила народу», яку також називали «помаранчевою», розпалася ще під час антикорупційного скандалу у вересні минулого року. «Тоді Петро Порошенко і Юлія Тимошенко між собою перегризлися, мабуть, не поділивши портфелі, преференції й тому подібне».
Голова Верховної Ради визнав, що, справді, велика частина суспільства пов’язувала свої очікування саме з «помаранчевою» коаліцією. Він вважає, що можливості зберегти коаліцію демократичних сил були: «Я їх пропонував як Президентові, так і представникам «Нашої України», блоку Юлії Тимошенко». За словами Мороза, «йшлося про те, що фракція Соціалістичної партії проголосувала б за будь-яку іншу кандидатуру на посаду Голови Верховної Ради, окрім Петра Порошенка. У разі призначення його на посаду спікера замислювався сценарій (я маю на увазі «нашоукраїнців») руйнування коаліції демократичних сил для того, щоб назавжди розлучитися як із блоком Юлії Тимошенко, так і знищити соціалістів. Я це все бачив, прораховував і відверто говорив «Нашій Україні» й Президенту: візьміть будь-яку іншу кандидатуру на посаду спікера — Юрія Єханурова, Анатолія Кінаха, Романа Зварича, Бориса Тарасюка. Так ні! Очевидно, передбачався саме такий варіант — конфлікт між Юлією Тимошенко, якій в коаліції була обіцяна посада прем’єра, і Петром Порошенком. Через три місяці уряду Тимошенко парламент оголосив би недовіру і відправив у відставку».
Потім, стверджує Олександр Мороз, «Наша Україна» передбачала розпочати формування коаліції з «чистого аркуша» з Партією регіонів. «Тому у мене не було іншого вибору: або йти в політичне небуття, я маю на увазі Соцпартію, або робити те, що було необхідне для України, — з’єднати «Нашу Україну» і Партію регіонів. Я вважаю, що у результаті все було зроблено відповідно до Конституції»,— зазначив він.
Керманич соціалістів заявив, що наступного дня після обрання його головою парламенту лідерка БЮТ Юлія Тимошенко просила повернутися в демократичну коаліцію, обіцяючи, що «ми ще раз вас висунемо і ще раз оберемо спікером».
Відповідаючи на запитання, чи не боявся він звинувачень в зраді у зв’язку з відходом із демократичної коаліції, Мороз зазначив: «Блок Юлії Тимошенко під час розгляду кандидатури голови парламенту 6 липня не сказав проти мене жодного «кривого слова».
За словами лідера СПУ, «коли ж Юлія Тимошенко зрозуміла, що за нової коаліції їй не доведеться бути прем’єр-міністром і, швидше за все, в перспективі такі умови не створяться ніколи, вона почала висувати проти мене різні звинувачення. Хоча, мені здається, що зараз вона переключилася на Ющенка. Тому говорити про те, що я з кимось зіпсував стосунки не варто. Чи зміняться наміри лідера БЮТ, а у неї вони змінюються не вперше, я до цього ставлюсь спокійно, і мене це не хвилює. Що стосується членів партії, так, осіб п’ятнадцять зі СПУ вийшли. Це — природний процес».
Коментуючи звинувачення на свою адресу і на адресу інших членів фракції СПУ в отриманні грошей від Віктора Януковича, спікер сказав: «Я спокійно ставлюсь до таких звинувачень. Це питання потрібно ставити Юлії Тимошенко, вона цю нісенітницю поширювала. Тимошенко фінансист і має добре розуміти, що грошові операції в таких обсягах, про які вона говорила, елементарно фіксуються. Чому ж вона досі не надала доказів? На ваше запитання добре відповіли у Партії регіонів: навіщо нам потрібно було купувати Мороза, коли він сам повинен був би нам платити за посаду спікера?».
При цьому Голова ВР сказав, що допускає в перспективі можливість відновлення союзницьких відносин з БЮТ і «Нашою Україною», «якщо потрібно буде співпрацювати з ними у владі або якимсь чином у опозиції. Це все своєрідні етапи розвитку політичної ситуації».
Лідер СПУ вважає, що Вікторові Януковичу зараз не вигідно ініціювати імпічмент Президента України. Він заявив: «Який сенс Януковичу ініціювати імпічмент? Теоретично припустимо, що провели імпічмент, відправили у відставку Віктора Андрійовича. Що далі? Кому це вигідно? Хто цим займатиметься і чи буде ажіотаж у боротьбі за це місце такий самий, як був у 2004 році?».
За словами Мороза, «у нас з 2006 року парламентсько-президентська форма правління, тому на перший план виходять інші цінності й інший рівень відносин. Гадаю, Віктор Андрійович працюватиме спокійно цей президентський термін. Якщо все буде нормально, то і наступний».
Кажучи про те, чому Віктор Ющенко все ж таки пішов на призначення Віктора Януковича і не розпустив парламент, спікер заявив, що «Конституція не передбачала можливості розпуску парламенту, оскільки всі пропозиції «антикризової» коаліції щодо висунення кандидатури прем’єра були дотримані. Я не сумнівався, що Президент ухвалить тільки одне рішення — внесе до парламенту кандидатуру Віктора Януковича. Крім того, якби Віктор Ющенко пішов на розпуск парламенту, для нього політична ситуація тільки погіршилася б — конфігурація політичних сил у новому парламенті була б на користь Партії регіонів. Я гадаю, що він теж це добре розумів, і його рішення було цілком логічним і правильним».
На запитання, чи залишається він союзником Ющенка, і чи не зіпсувалися їхні стосунки, Олександр Мороз відповів: «Зараз у нас цілком нормальні стосунки».
А про те, чи можна тепер називати Януковича і Ющенка союзниками, Голова ВР сказав: «У владі рідко буває так, що люди такого рівня стають союзниками або супротивниками. Вони поважають один одного, розуміють кожен свою роль і роль свого візаві. Я думаю, що і Янукович, і Ющенко будуватимуть свої стосунки, виходячи з цих обставин».
При цьому він переконаний, що новообраний Прем’єр і Президент не порушать досягнутих ними домовленостей: «Переконаний, що вони діятимуть в рамках підписаних угод. Їхні повноваження чітко визначено Конституцією, і все залежить тільки від того, наскільки раціонально кожен із них використовуватиме свої права».
Голова Верховної Ради повідомив, що нині підготовлені законопроекти про Кабінет Міністрів і Президента, де всі нюанси взаємодії цих гілок влади чітко обумовлено.
також у паперовій версії читайте:
  • ЙОСИП ВІНСЬКИЙ: «ПАРТІЯ РЕГІОНІВ ХОЧЕ «ПОКЛАСТИ» «НАШУ УКРАЇНУ»
  • ТИМОШЕНКО БАЖАЮТЬ ПЕРЕМОГИ З ФРАНЦІЇ
  • УРЯД ЗАЦІКАВЛЕНИЙ В КОНСТИТУЦІЙНІЙ РЕФОРМІ
  • ГОЛОВІ БАХЧИСАРАЙСЬКОЇ РАЙАДМІНІСТРАЦІЇ РАДЯТЬ ПОДАТИ У ВІДСТАВКУ
  • КРИМУ ПОТРІБЕН СВІЙ «КРУГЛИЙ СТІЛ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».