Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ТАКІ РІЗНІ СУПЕРНИКИ...
Вітчизняний футбольний чемпіонат взяв нетривалу перерву до 19 серпня для того, щоб національна і молодіжна збірні могли повноцінно підготуватися до поєдинків проти команд Азербайджану і Польщі відповідно. На відміну від України, в багатьох країнах Старого світу наприкінці минулого тижня відбулися офіційні матчі між клубами.

Наші знайомі — добрі й не зовсім...
Наразі увагу українських прихильників футболу прикуто до Туреччини і Польщі. У національних першостях цих країн виступають опоненти провідних вітчизняних команд. Грають суперники «Динамо» і «Шахтаря» по-різному. Стамбульський «Фенербахче», який 23 серпня прийматиме віце-чемпіонів України, переконливо очолює турнірну таблицю чемпіонату: дві перемоги, різниця забитих і пропущених м’ячів — 8:0. У другому турі підопічні Зіко на виїзді зустрічалися з командою «Генчлербірлігі» й перемогли з рахунком 2:0 (голи на свій рахунок записали Тункай Санлі на 35-й і Алекс на 39-й хвилинах).
Склад другої команди Туреччини був таким: Рюшту (Волкан, 61), Керім, Чан, Ондер, Юміт Озат, Йозгатлі, Ауреліо, Алекс, Тюмер (Селчук, 90), Тункай, Семіх (Угур, 73). Порівняно з матчем, який відбувся 9 серпня в Києві, склад «синьо-жовтих» змінився майже наполовину — відпочивали в поєдинку на внутрішній арені Аппіа, Арат, Турачі, Балчі і Анелька.
Натомість варшавська «Легія» не встигла відновитися після матчу з донецьким «Шахтарем». Іншими причинами важко пояснити, як чемпіон Польщі на своєму полі примудрився за останні 14 хвилин випустити перемогу в зустрічі з командою ГКС «Белхатув», яка в минулому сезоні була лише десятою. Півзахисник «Легії» Радович відкрив рахунок на 66-й хвилині, але Вробель за десять хвилин рівновагу відновив, а Гаргулья на третій доданій хвилині приніс перемогу несподіваному лідерові чемпіонату Польщі — 2:1.
В активі столичної команди залишилося чотири очки після трьох турів. Такого здобутку вистачає лише для сьомого місця в турнірній таблиці. У невдалому матчі «Легія» виступала в такому складі: Фабіанськи, Бальде, Чото, Алькантара (Келбович, 37), Радович, Сурма, Едсон, Вукович, Гуеррейро (Янчик, 80), Шалаховськи, Готтвальд (Влодарчик, 55). Із тих, хто минулої середи грав у Донецьку, не з’явилися в основному складі тільки Шала, Влодарчик (але ж він вийшов майже на весь другий тайм) і бразильський форвард Елтон Брандао. До речі, цього нападника прихильники варшавської команди можуть не побачити.
Футбольний клуб «Легія» офіційно повідомив, що бразилець Елтон Брандао через причини, не пов’язані футболом, відрахований з основного складу команди. До ухвалення рішення керівництвом і спостережною радою клубу про майбутнє гравця «Легія» не коментуватиме інцидент.
Як повідомляє агентство PAP, Елтона Брандао в ніч на п’ятницю затримано поліцією під час керування автомобілем у стані сп’яніння.
«Під час стандартної перевірки в його організмі було виявлено 1,4 промілле алкоголю. Машину було відігнано на поліцейську стоянку, а самого гравця, який поводився чемно, доправлено додому», — повідомила прес-аташе поліції Агнешка Хамелюш.
Елтону загрожує до двох років позбавлення волі або тимчасова заборона керування автомобілем. Найближчим часом йому будуть пред’явлені обвинувачення. 21-річного бразильського форварда було орендовано з правом викупу в бразильського клубу «Сан-Каетано» терміном на рік.
Нарешті, суперник одеського «Чорноморця» в другому кваліфікаційному раунді Кубка УЄФА плоцька «Вісла» програла у виїзному поєдинку одноклубникам з Кракова — 0:2. Підопічні Йозефа Чаплара, маючи після трьох турів лише одну нічию, посідають передостаннє місце. Опонент запорізького «Металурга» кишинівський «Зімбру» поєдинок
7-го туру національної дивізії Молдови проти «Тирасполя» проведе пізніше — через участь столичних футболістів у Кубку УЄФА.

«Челсі», «Баварія» й інші зірки...
Поступово набирають обертів футбольні клуби, які виступають у так званій «першій п’ятірці» європейських футбольних чемпіонатів. Найпізніше стартують на Піренеях і Апеннінах, а от на туманному Альбіоні перший офіційний матч нового сезону відбувся. У поєдинку за Суперкубок Англії зіграли «Челсі» й «Ліверпуль». Годі й казати, що для форварда збірної України, а тепер ще й амбітного лондонського клубу Андрія Шевченка поєдинок на стадіоні «Міленіум» у столиці Уельсу Кардиффі теж був дебютним (до передсезонних, «виставкових» матчів серйозно ставитися навряд чи треба). Перший млинець, за традицією, вийшов глевкуватим, але аж ніяк не з вини нашого форварда! Свої аванси українець розпочав відпрацьовувати зі стартового матчу. На 43-й хвилині Френк Лемпард чудовим пасом із центру поля вивів Шевченка на побачення з голкіпером «Ліверпуля», і Андрій упевнено переграв свого опонента. Все ж лондонцям не судилося виграти перший трофей нового сезону: на 9-й хвилині ніхто не зміг завадити ударові здалеку у виконанні Йона-Арне Ріісе, а наприкінці гри вдало зіграв головою Пітер Крауч. 2:1 на користь «червоних», Суперкубок Англії їде до Ліверпуля.
У Німеччині в п’ятницю стартувала першість бундесліги. «Баварія» в матчі відкриття чемпіонату легко переграла дортмундську «Боруссію» — 2:0. Голи забили Рой Макай на 24-й і Бастіан Швайнштайгер — на 55-й хвилинах. У центрі уваги перебував незмінний голкіпер мюнхенців Олівер Кан — ветеран команди «на нуль» провів свій п’ятисотий (!) матч у бундеслізі.
У неділю суттєві проблеми в Ганновері мав срібний призер попереднього чемпіонату бременський «Вердер». Підопічні Томаса Шаафа все ж виграли з рахунком 4:2, допоміг у цьому придбаний у «Порту» бразильський півзахисник Дієго, який зміг замінити француза Йогана Міку. Та проблеми в захисті «музик» видно неозброєним оком. Це не може не турбувати прихильників бременського клубу менше, ніж за місяць до старту групового турніру Ліги чемпіонів УЄФА.
Натомість ще дві команди, котрі перед стартом сезону розглядалися як фаворити, втратили очки на своїх полях. Із однаковим рахунком 1:1 завершилися протистояння гельзенкірхенського «Шальке-04» і «Гамбурга» з франкфуртським «Айнтрахтом» й білефельдською «Армінією» відповідно.
Лише на заміну в першому матчі нового сезону вийшов український форвард леверкузенського «Байєра» Андрій Воронін. Коли на 78-й хвилині наш співвітчизник замінив Кіблінга, «фармацевти» в поєдинку з «Алеманією» з Аахена вигравали з рахунком 3:0, цей результат став остаточним.
Решта матчів німецького туру завершилася так: «Вольфсбург» — «Герта» — 0:0, «Майнц» — «Бохум» — 2:1, «Штутгарт» — «Нюрнберг» — 0:3, «Боруссія» (Менхенгладбах) — «Енергі» — 2:0.
Другий тур зіграно в чемпіонаті Франції. Зафіксовано такі результати: «Лорьян» — «Бордо» — 0:1, «Ніцца» — «Нант» — 1:1, «Нансі» — «Седан» — 3:1, «Монако» — «Сент-Етьєнн» — 1:2, «Сошо» — «Осер» — 1:1, «Ліон» — «Тулуза» — 1:1, «Валансьєн» — ПСЖ — 0:0, «Труа» — «Ле Ман» — 2:2, «Лілль» — «Ланс» — 4:0, «Марсель» — «Ренн» — 2:0.
По дві перемоги мають «Лілль», «Нансі» й «Бордо», по перемозі й нічиїй — в активі «Ліона», «Марселя», «Ле Мана» і «Сошо».

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • РОСІЯНИ ЙДУТЬ? РОСІЯНИ «ПРИЙШЛИ»!

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».