Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ІРАК: У ПЕРЕДЧУТТІ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ВІЙНИ?
Щодня в цій країні відбуваються замахи, гинуть люди. Американці визнають, що не мають цілковитого впливу на ситуацію.

Командувач військ США в Іраку генерал Джон Абізайд, який керує військовими операціями над Тигром і Євфратом, заявив: «Якщо ми не припинимо хвилю насильства, в Іраку може спалахнути громадянська війна». А керівник об'єднаних штабів генерал Пітер Пейс визнав, що рік тому про громадянську війну мови не було, а тепер він вважає, що це цілком можливо. Ці висловлювання підштовхнули голову комісії в справах збройних сил сенату США Джона Вернера до такої заяви: належить по-новому підійти до питання про операцію в Іраку. Впливовий американський сенатор-республіканець розмірковує: «Чи не час знову запитати конгресменів, підтримують або ні вони це рішення?».
«Ірак вже принаймні шість місяців, а може й рік, перебуває за крок від громадянської війни. Дивно, що американці лише тепер почали це визнавати»,— заявив Девід Хартуелл, експерт британського дослідницького центру «Джан». Він переконаний, що за останні три місяці ситуація лише погіршилась. Такі самі висновки зафіксовано у матеріалах, які для прем'єр-міністра Блера підготував уже колишній посол Британії у Багдаді Вільям Пейті. У документі, зміст якого став відомий громадськості, дипломат стверджує, що громадянська війна в Іраку набагато ймовірніша, ніж тривалий мир. Він також попереджає про можливий розпад країни на частини — сунітів, шиїтів і курдів.
У такій ситуації американське командування поступово відступає від обіцянок зменшити кількість військ в Іраку. Ще місяць тому про це говорив головнокомандувач американських військ в Іраку генерал Джордж Кейсі. Тепер генерал Джон Абізайд стверджує, що «певне обмеження присутності можливе», але це залежить від ситуації. А вона не найкраща, практично не буває дня, коли хтось не гине від теракту або через міжусобиці між шиїтами та сунітами. Поволі починають лунати голоси, що в Іраку потрібно збільшити кількість американських військових. Нині їх там приблизно 130 тисяч осіб. Поки що командування намагається «латати діри», передислоковуючи підрозділи з місця на місце. Недавно 3,7 тисячі солдатів були перекинуті з Мосула в охоплений хаосом Багдад.
Яким чином можна виправити ситуацію? Більшість експертів переконані, що це іракська проблема й іракці самі повинні її вирішувати. А поки що влада у Багдаді з приводу кожного інтенсивного нападу заколотників просить у американців допомоги, бо уряд не може гарантувати безпеку сам собі.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • У «РОСКОСМОСІ» ЗНАЮТЬ ПРО ПРИЧИНУ ПАДІННЯ РАКЕТИ «ДНІПРО»
  • ПОЛІЦІЯ ВЕЛИКОЇ БРИТАНІЇ ВІДВЕРНУЛА ЩЕ ОДНЕ «11-Е ВЕРЕСНЯ»?
  • ВІЙНА ПРОСУВАЄТЬСЯ ВГЛИБ ЛІВАНУ
  • У КИТАЇ ВИРУЄ ТАЙФУН «САОМАЙ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».