Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
КУБОК УЄФА:НОСТАЛЬГІЯ ЗА «ДНІПРОМ»
У другому кваліфікаційному раунді Кубка УЄФА розпочали міжнародний сезон бронзовий призер чемпіонату України одеський «Чорноморець» і фіналіст Кубка України запорізький «Металург». Цілком можливо, що для когось із цього тандему перші матчі європейської кампанії стануть передостанніми — надто вже непереконливими були дії підопічних Семена Альтмана і Сергія Ященка. З ностальгією згадуються виступи «Дніпра» — з командами класу плоцької «Вісли» і тим більше кишинівського «Зімбру» дніпропетровці проблем не мали...

Телеканали «Україна» і «Спорт 1» надали своїм глядачам можливість побачити те, що відбувалося в Одесі і Кишиневі в чотиригодинному режимі нон-стоп — о 18-й годині розпочався показ матчу «Чорноморець» — «Вісла», о 20-й — трансляція зустрічі «Зімбру» — «Металург». Після феєричного поєдинку третього кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів УЄФА «Динамо» — «Фенербахче» найперше, що спадало на думку під час перегляду, — слова мультиплікаційного віслючка Іа про «жалюгідне видовище». Розрив між українськими учасниками головного клубного турніру континенту і рештою команд національного чемпіонату не зменшується, найімовірніше, перевага грандів зростає.
Хоча, здавалося б, одеському «Чорноморцю» не годилося б мати настільки безпорадний вигляд у першому після десятирічної перерви матчі Кубка УЄФА. Склад команди цілком відповідає завданню потрапити до групового турніру: Полтавець, Кирлик, Зотов, Венглинський, Нижегородов, Шищенко — достаньо кваліфіковані виконавці, щоб на своєму полі забити хоча б одного м’яча команді, яка в минулому чемпіонаті Польщі посіла аж... дванадцяте місце. Путівку до Кубка УЄФА «Вісла» з Плоцька отримала завдяки перемозі в національному Кубку. Щоправда, чеський наставник польського клубу Йозеф Чаплар стверджує, що акцент саме на виступ у Кубку було зроблено свідомо, а в нинішній першості Польщі перед командою стоїть завдання потрапити до чільної п’ятірки.
В Одесі перший небезпечний момент виник поблизу воріт Геннадія Альтмана (до речі, син головного тренера продовжує династію — Семен Йосипович теж був голкіпером). Собчака залишили самого на куті воротарського майданчика — і захисник останнього рубежу «моряків» витягнув м’яча у нижньому куті. Згодом набагато небезпечніше атакували господарі поля. Найреальнішу нагоду «розмочити» Роберта Губеца вони мали на 32-й хвилині, коли протягом одного ігрового епізоду тричі пробивали по воротах з меж штрафного майданчика. Сергій Шищенко спершу влучив просто в голкіпера, згодом удар блокував захисник, але м’яч відскочив до Олега Венглинського, який не знайшов кращого рішення, ніж запустити кулю «по горобцях».
Спекотна одеська погода швидше втомила поляків (одразу після прильоту вони здивувалися, що на чорноморському узбережжі температура градусів на десять вища за звичну для них), і в першому таймі на щось конструктивне вони не спромоглися. Натомість вже на початку другої половини гри гості цілком могли засмутити нечисленних прихильників «Чорноморця», які ледь на половину не заповнили чудовий стадіон у парку імені Тараса Шевченка.
Пековича вивели на побачення з Альтманом-молодшим, і голкіпер уже перебував за межами штрафного майданчика, коли півзахисник розпочинав роботу з м’ячем. Щастя одеситів у тому, що з технікою Пекович не дуже дружить: він не знайшов кращого рішення, ніж одразу пробивати по воротах — і влучив у Геннадія. Кращих варіантів було мінімум два — зупинити м’яча і намагатися перекинути його над головою Альтмана або на швидкості обійти суперника і бити вже в порожні ворота.
Після цього епізоду на полі була знову тільки одна команда — «Чорноморець». Коли поглянути на післяматчеву статистику, перебіг подій на полі стає очевидним. Господарі завдали 13 ударів по воротах «Вісли» (з них сім були в площину воріт), поляки відповіли трьома пострілами. Біда одеситів у тому, що свій бенефіс голкіпер Роберт Губец призначив саме на 10 серпня.
Також з рахунком 0:0 завершився поєдинок на мініатюрному стадіоні «Зімбру» в столиці Молдови. Суто футбольна арена настільки маленька, що навіть можливості нормально встановити камери немає — жодна одиниця телевізійної техніки не може бути зафіксована так високо, щоб охопити все поле, показати панораму. Втім, судячи з подій матчу «Зімбру» — «Металург», фрагментарної демонстраціі епізодів цілком вистачало: гра ніби розпадалася на окремі клаптики, організованих командних дій бракувало обом суперникам. Найнебезпечніші моменти виникали після індивідуа-льних дій: вдалося Попеску «накрутити» на вході до штрафного майданчика з лівого флангу двох оборонців запорізького клубу — маємо небезпечний момент. Так само діяли і гравці команди гостей, щоправда, їхні проходи ставали успішними не завдяки майстерним фінтам — футболісти «Металурга» фізично потужніші. Надто показовою була остання десятихвилинка гри, коли на безголеву нічию погодилися обидві команди: господарі мляво атакували, гості просто катали м’яча на своїй половині поля.
Погляньмо на деякі інші результати перших матчів другого кваліфікаційного раунду Кубка УЄФА. Французький «Олімпік» з Марселя, який не дав можливості зіграти на цій стадії змагань дніпропетровському «Дніпру», за аналогічним сценарієм проводить і матчі зі швейцарським клубом «Янг Бойз». Дніпропетровців Мамаду Ньянг і компанія пройшли за рахунок результативної нічиєї в гостях, у Берні «Олімпік» зіграв з рахунком 3:3, хоча вже з 6-ї хвилини гості були в меншості. Берлінська «Герта», яка пройшла аналогічний до марсельського шлях у Кубку Інтертото (тільки переграли німці не «Дніпро», а ФК «Москва»), з мінімальною перевагою переграла грузинський «Амері» — 1:0. Бухарестський «Рапід», який очолює син Мірчі Луческу Разван, несподівано програв у Боснії команді «Сараєво» — 0:1. Естонська «Флора» змогла втримати нулі на табло в домашньому матчі з данським «Брондбю», а латвійський «Сконто» спромігся зробити це на виїзді в протистоянні з норвезьким «Мельде». Ірландський «Деррі Сіті» влаштував виїзний майстер-клас для лідера першого шотландського дивізіону команди «Гретна», яка спромоглася на дива в Кубку Шотландії. На міжнародній арені скромний клуб знітився — 1:5.
Матчі-відповіді Кубка УЄФА відбудуться 24 серпня.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИ Є ЗАМІНА БАЛЛАКУ, або ПОГЛЯД НА НІМЕЦЬКУ БУНДЕСЛІГУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».