Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
«НА ЩІЧЦІ РОДИМКА, В ОЧАХ ЛЮБОВ»
Родимки — пікантні родимі цятки — не вважаються недоліком. Згадаймо ці милі «мушки» на щічках Мерилін чи нашої сучасниці — співачки Ані Лорак — їх вони просто прикрашають, додаючи зовнішності шарму та привабливості. Чи безпечні родимки і чому вони з'являються, з'ясовував кореспондент «Укрінформу».
Родимка — вираз чисто побутовий. У медицині такого поняття не існує. Найчастіше родимками називають пігментні невуси. Це — ембріональні порушення закладення невеличких ділянок шкіри, вади її розвитку, зазначають медики.

Кольорова гамма коливається від кольору замші до глибокого чорного. Вони можуть мати плоску або кулясту поверхню, веретеноподібну або круглу форму. Зустрічаються одиночні або множинні родимки-невуси. Іноді в ділянці родимки росте волосся.
Невуси бувають і м'якими, і щільними. Зазвичай такі пігментні плями не є небезпечними. Проте не слід забувати, радять медики, що це ділянки неправильно сформованої шкіри. Бажано уникати будь-яких травм.
Чинником значного ризику є надмірне захоплення сонцем. Непомірне загоряння і пошкодження невусів можуть призвести до їх переродження. Тоді невинні родимки стають причиною злоякісних новоутворень, у тому числі раку шкіри й меланоми. Остання — найбільш злоякісна пухлина, що швидко прогресує.
Головне, про що повинні знати всі: за родимками треба спостерігати. Перші ознаки неблагополуччя помітні при самостійному огляді. Зміна кольору (різке потемніння або, навпаки, зменшення щільності забарвлення), поява на родимці кірок або укривання виразками, запалення, збільшення — сигнали, при появі яких необхідно терміново звернутися до лікаря. Ознакою переродження є також печія, дискомфорт, біль. Звичайні ж родимки не дають ніяких суб'єктивних відчуттів.
Пігментні невуси з'являються в момент народження або в перші роки життя дитини. Їх збільшення відповідно до росту людини — це норма, відзначають медики.
Жінки часто звертаються в косметичні салони. При «шліфуванні» шкіри, видаленні плям та рубців страждають родимки. До цього не варто ставитися легковажно, оскільки будь-яка травма може мати негативні наслідки.
Проблема особливої важливості — видалення родимок. Перед видаленням необхідна консультація дерматолога або онкодерматолога. Відрізнити пігментний невус від меланоми може тільки фахівець. Після видалення обов'язкове гістологічне дослідження видалених тканин. Самостійне «виведення» родимок категорично протипоказане. Подібну операцію необхідно проводити тільки в медичних закладах. Спосіб видалення для кожного роду пігментованої плями особливий: одні видаляються електрокоагуляцією, інші — буккітерапією (різновид рентгенотерапії), а треті вимагають хірургічного втручання. Причому не тільки в межах самої родимки, але й із захопленням здорової шкіри.
Під родимкою можуть бути приховані фіброми шкіри (доброякісні пухлини). Вони з'являються в різні періоди життя, мають колір від блідо-рожевого до синюшного. Фіброми зустрічаються м'які на ніжці й щільні на широкій основі. Питання про їх видалення вирішує тільки лікар.
Родимками прийнято називати і старечі кератоми. Вони з'являються на відкритих ділянках тіла у людей літнього віку: спочатку утворюється рожевувата пляма, на її фоні виникає ущільнення, схоже на бородавку. Цей опуклий світлий вузлик згодом стає злегка бурого кольору, а потім може набути синюшного і навіть чорного забарвлення. Практично кератоми не становлять ніякої небезпеки. Але за ними також треба уважно стежити і кожні півроку показуватися лікарю. Кератоми вимагають видалення тільки при тенденції до переродження. У цьому випадку по периферії «бородавки» виникає вузька смужка червоної шкіри з розширеними судинами.
Утворення, які прийнято називати родимками, досить різноманітні, а рекомендації — досить схожі: уникайте травм, уважно стежте за «поведінкою» родимок, не займайтеся самолікуванням.
також у паперовій версії читайте:
  • «РОЗУМНА» ЖУРАВЛИНА
  • З УСІЄЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ
  • ЗНАЙДЕНО ЗАСІБ ВІД ХВОРОБИ АЛЬЦГЕЙМЕРА?
  • У ВОДІ ХЛОР — У ПЛАВЦІВ АЛЕРГІЯ
  • ХУДНІТЬ І НІ В ЧОМУ СОБІ НЕ ВІДМОВЛЯЙТЕ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».