Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
«ХЕЗБОЛЛА» ВІДКРИЛА ДРУГИЙ ФРОНТ
Уже понад 50 років, відколи існує сучасна Держава Ізраїль, її керівництво щодо викрадень ізраїльських громадян традиційно дотримується жорсткої лінії поведінки. Яскравим прикладом цього стала Мюнхенська олімпіада 1972 року: після захоплення ізраїльських спортсменів спецслужби Ізраїлю фізично знищили всіх причетних до цієї операції. Відтоді вороги Ізраїлю не вдавалися до тактики захоплення заручників.

Але нині, здається, ситуація змінилася. На фоні трьох тижнів невдалих силових пошуків викраденого палестинцями капрала Гілада Шаліта, падіння рейтингу ізраїльського прем’єр-міністра Єхуда Ольмерта, неоднозначної позиції світової спільноти щодо нинішньої фази арабсько-ізраїльського конфлікту, — більш активними стали дії руху «Хезболла». За його активістами стоять іранські фінанси, тож відкриття в Лівані «другого фронту» скидається на майже пряме ізраїльсько-іранське зіткнення.
Слід зазначити, що шиїтський рух «Хезболла» досі не координував своєї діяльності з палестинським сунітським рухом ХАМАС. Під час військової операції в секторі Ґази бойовики-шиїти викрали ізраїльських солдат з ліванського кордону. Ізраїль вимушено вступив у конфронтацію з ісламським рухом «Хезболла». Лідер цього руху зажадав звільнення з ізраїльських в’язниць своїх соратників в обмін на життя викрадених ізраїльських військових.
У розпал цьогорічного курортного сезону в Лівані відпочиває чимало заможних арабських шейхів. Вони з тривогою сприйняли нинішні ізраїльсько-ліванські військові дії. Поки Ізраїль блокував повітряний простір і морські порти Лівану, Іран попередив про недопущення атаки на сусідню Сирію.
За найгіршим сценарієм, нинішнє загострення може закінчитися взаємними ірансько-ізраїльськими ударами, тим паче, що переговори з приводу іранської ядерної програми зайшли в глухий кут. Натомість фактором стримування є поміркована позиція США та ЄС. Спочатку Джордж Буш визнав право Ізраїлю на самозахист. Незабаром, коли застосування сили стало масштабним, державний секретар США Кондоліза Райс закликала Ізраїль до стриманості. Утім, на засіданні Ради Безпеки ООН Сполучені Штати наклали вето на проект резолюції, яка мала б засудити Ізраїль за «надмірне застосування сили».
На півдні Лівану ізраїльська армія проводить операцію «Гідна відплата». У Бейруті зруйновано штаб-квартиру руху «Хезболла». Прем’єр-міністр Ізраїлю Єхуд Ольмерт заявляє, що військова операція триватиме до перемоги. З огляду на це пригадується 1982 рік, коли партизанська війна на півдні Лівану якраз і спровокувала появу «Хезболли».
Тим часом стомлений напругою останнього місяця палестинський президент Махмуд Аббас заявив про імовірність своєї відставки. Наприкінці минулого тижня на Близький Схід гасити пожежу терміново прибули дипломати ООН. Якщо вони не зможуть локалізувати конфлікт, запалає весь близькосхідний регіон.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • НА ШЛЯХУ ДО ЕКОНОМІЧНОЇ НЕЗАЛЕЖНОСТІ
  • ЗАМАХИ НА ДЕМОКРАТІЮ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».