Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СІМ’Я
ПСИХІЧНЕ ЗДОРОВ’Я — В ОБЛОЗІ
Про охорону психічного здоров’я сім’ї розповідає доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри дитячої, соціальної та судової психіатрії Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Шупика Анатолій Чуприков.

— Україна підписала Європейську декларацію про охорону психічного здоров’я. У Європі йдеться про те, що люди, які страждають через різноманітні психічні розлади або граничні стани (межа між здоров’ям та хворобою), потребують допомоги суспільства, захисту їхніх прав. В Україні ж будь-яка розмова про охорону психічного здоров’я сприймається насторожено й у побуті, й у службових кабінетах.
Та якщо ми прагнемо жити за європейськими стандартами, то мусимо толерантніше ставитися до людей з відмінною від нашої організацією психіки і фінансувати підтримку психічного здоров’я населення в більших масштабах, ніж досі.
Кілька років тому у Будапешті відбулася перша всесвітня конференція щодо економіки психічного здоров’я. Я був приємно вражений тим, що в Угорщині досягли значних успіхів у запобіганні самогубств. Держава повністю оплачує дорогі антидепресанти (якщо вони виписані психіатром, а якщо терапевтом — компенсує 50% їхньої вартості). Колись Угорщина була лідером за кількістю самогубств серед країн східної Європи, а тепер там число людей, що роблять замах на власне життя, зменшилося до звичних європейських цифр.
(Для довідки: вартість місячного курсу антидепресантів в Україні — від 150 до 300 гривень, для багатьох сімей це непосильні витрати).
Психічне здоров’я сім’ї може порушуватися у випадку, коли хворіє єдина дитина. Дедалі частіше трапляється таке захворювання, як дитячий аутизм. Починаючи лікувати таких дітей, звертаємо увагу, що їхні батьки невротизовані, тому доводиться одночасно займатися психотерапією і з ними.
Чимало зовнішніх обставин може впливати на стан здоров’я членів сім’ї — наприклад, втрата роботи годувальником. Це спричинює депресивний розлад і в самого увільненого, і в членів його родини. Тому, на мою думку, допомога з безробіття мала б бути вагомішою, аби людина могла пережити складний період життя з мінімальною шкодою для свого здоров’я.
Інколи ми стикаємося з неблагополучними ситуаціями, які позбавляють здоров’я дітей — це конфлікти з учителями. Намагання батьків вплинути на педагога у переважній більшості випадків не мають успіху (на його боці адміністрація школи, і часто-густо доводиться радити батькам перевести дитину до іншого навчального закладу, інакше невротичний стан може настільки сильно загостритися, що доводиться її госпіталізувати.
Підлітковий вік випробовує здоров’я на злам, і якщо є прихована схильність до психічних розладів чи відхилень, то вона найчастіше виявляється в цей кризовий період. Підлітки стають малокерованими, прагнуть самоствердитися, конфліктують з батьками, з найближчим оточенням, інколи ведуть асоціальний спосіб життя. Напрочуд широко розповсюдилися такі варіанти залежної поведінки, як комп’ютерні та азартні ігри. З болем у серці доводиться спостерігати, як дорослі та підлітки окуповують ігрові автомати, програючи більше, аніж можуть собі дозволити.
Психічне здоров’я сім’ї руйнує й алкоголь. Європа, до якої ми прагнемо, має свого роду фетиш: усі хочуть бути здоровими і прагнуть цього. Перестають вживати спиртне, міцну каву, чай, займаються спортом. На жаль, такий здоровий клімат у наших сім’ях — рідкість. До того ж телереклама пива надто агресивна, нав’язує певні стандарти поведінки. Тому до звичних бід додався ще й пивний алкоголізм. З проханням про допомогу до мене звертаються пацієнти, переважно жінки. Нещодавно приходив банкір, який не може заснути без 100 грамів коньяку. Недавно йому вистачало 50 грамів. Боюсь, скоро йому знадобляться набагато більші дози...
Охорона психічного здоров’я в сім’ях має полягати в тому, щоб уникати всіляких спокус, які можуть порушити здоров’я, настрій, родинні стосунки. Дружини, на жаль, навчаються пити разом з чоловіками. Через певний час, покинувши пити, чоловіки розлучаються з дружинами. Він її споїв і він же її кидає! Жінці, як відомо, важче позбутися пияцтва та наркоманії — такою є біохімія її організму, його нервова система.
Підтримання психічного здоров’я зсередини — це постійна духовна робота, щоб було взаєморозуміння, щоб пріоритетом було виховання дітей.
На жаль, часто трапляється, що дитина присутня, і скандали відбуваються в присутності дитини. У неї поки що міцні нерви, та вона фіксує в душі таку модель поведінки, і її майбутня сім’я може виявитися в зоні ризику. Тому батькам нізащо не слід з’ясовувати стосунки при дітях.

Ірина КИРИЧЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • «ЗУСТРІЧ» ДАРУЄ НАДІЮ
  • РОДИННИЙ ЧОВЕН НА ХВИЛЯХ БУТТЯ
  • ЗОЛОТІ СЛОВА ПРО СІМ’Ю

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».