Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ПРОБЛЕМА
ДЕФІЦИТ, ЩО ВКОРОЧУЄ ЖИТТЯ
Тривожна статистика
СНІД — одна з найтрагічніших проблем, що постала перед людством наприкінці ХХ ст. ВООЗ зареєструвала понад 40 млн ВІЛ-інфікованих, 16 млн людей померли від цієї хвороби. Біда ще в тому, що ми, як і раніше, не думаємо про те, що все це безпосередньо стосується кожного з нас. Чимало людей в Україні переконані, що проблема ВІЛ/СНІД не зачепить їх ні сьогодні, ні завтра. Однак реальність свідчить про інше. Будь-яка людина в нашій країні має досить високу ймовірність, що поруч із нею, серед її друзів, знайомих, колег є ВІЛ-позитивні.

Україна посідає одне з перших місць у Європі за темпами поширення ВІЛ/СНІДу. Епідемія ВІЛ-інфекції почалась у нашій країні у 1995 році, коли вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) потрапив у середовище наркоманів. За минулий рік кількість хворих зросла порівняно з 2000-им більш ніж у чотири рази, смертність — у 3,8 раза. Тривалість життя ВІЛ-інфікованих в Україні — п’ять-вісім років, хворих на СНІД — один-два (у розвинених країнах відповідно 10–12 років та 2–3 роки).
На початок року в країні офіційно зареєстровано більш ніж 91 тис. ВІЛ-позитивних людей, серед них близько 12 тис. дітей, народжених інфікованими жінками. Захворіли на СНІД (термінальну стадію ВІЛ-інфекції) понад 13 тис. наших співгромадян, близько восьми тисяч померли. Щомісяця через мережу спеціалізованих лікувально-профілактичних закладів виявляється майже тисяча нових випадків інфікування, щодня 50 людей заражається ВІЛ, а вісім — помирає від СНІДу.

Від оптимізму до песимізму — один крок
Найбільше вражені ВІЛ-інфекцією південні та східні регіони України. Там поширеність ВІЛ перевищує середній показник у країні в 3-4 рази. Це Дніпропетровська, Донецька, Миколаївська, Одеська області, Крим та Київ. Суттєво погіршується ситуація в Запорізькій, Луганській, Черкаській, Херсонській, Хмельницькій областях, Севастополі. Спочатку поширення інфекції було пов’язане з розвитком ін’єкційної наркоманії (серед інфікованих 60% наркоманів), але впродовж останніх років зросла тенденція передачі інфекції статевим шляхом. Переважна більшість ВІЛ-позитивних — люди продуктивного віку: близько 80% із них мають від 20 до 39 років. Найвищі темпи поширення ВІЛ-інфекції у віковій групі від 20 до 29 років, на яку припадає 37,1% усіх нових випадків ВІЛ/СНІДу зареєстрованих торік.
На жаль, офіційна статистика не відтворює реальної картини епідемії. Адже через низьку медичну культуру населення брак тестових систем, а, головне,— через упереджене ставлення суспільства до ВІЛ-інфікованих не кожна людина наважиться пройти тестування. Вітчизняні й міжнародні експерти впевнені, що чисельність ВІЛ-позитивних людей в Україні сягає 450–490 тисяч.
Фахівці МОЗ та Світового банку стверджують, що за оптимістичним сценарієм, тобто в разі успішного виконання заходів Національної програми протидії ВІЛ/СНІДу, у 2014 році загальна кількість ВІЛ-інфікованих сягатиме 479 тис. (1,9% населення віком 15–49 років). За песимістичним сценарієм, ВІЛ-інфікованих буде 820 тис. (3,5% населення). Тривалість життя внаслідок впливу епідемії скоротиться на два-чотири роки для чоловіків (з 65,6 до 61–63,4 року); на три-п’ять років для жінок (з 75,8 до 71–72,9 року). У 2014 році СНІД може спричинити третину смертей серед чоловіків та майже 60% серед жінок 15–49 років.

Казна, тримайсь!
Якщо на початку епідемії її негативний вплив на макроекономіку України був досить слабким, то в перспективі ВІЛ/СНІД може гальмувати темпи економічного зростання країни. Система охорони здоров’я першою відчує негативні наслідки епідемії СНІДу, адже медичної допомоги потребуватиме все більше людей працездатного віку. Збільшуються витрати на діагностування, лікування, утримання інфікованих та хворих, профілактику. Зростуть потреби в спеціалізованому медичному персоналі, центрах тестування, лікарнях, ліках. Вартість лікування одного пацієнта може сягнути 10 тис. дол. на рік.
За песимістичним сценарієм, у 2014 році щорічні витрати на лікування СНІДу можуть сягнути 630 млн грн, а несплачені податки та внески до пенсійного фонду та фондів соціального страхування — 418 млн, додаткові бюджетні витрати — 255 млн (на виплати у зв’язку з постійною непрацездатністю, з фонду соціального захисту інвалідів, у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, на пенсії дітям-сиротам). Унаслідок смерті обох батьків осиротіти може 42 тис. дітей, а стати напівсиротами —105–169 тис. Часу обмаль. Діяти слід негайно.
З 2001 року в нашій країні втілюється міжнародний проект «СМАРТ», який фінансує Міністерство праці США та здійснює Академія сприяння освіті США за підтримки Міністерства праці та соціальної політики України. Цей проект впроваджується також у країнах, де дуже високий рівень ВІЛ-інфекції (Гаїті, Домініканській Республіці, Зімбабве, Нігерії, В’єтнамі). Головна його мета — зміцнення стратегічного партнерства між урядом, підприємствами, профспілками, громадськими організаціями задля втілення програм профілактики ВІЛ/СНІДу у виробничому середовищі, навчання, догляду та підтримки ВІЛ-позитивних людей.
У 2002 році відповідно до Проекту було ініційоване створення консультативного комітету з питань профілактики ВІЛ/СНІДу у виробничому середовищі. На його засіданнях розглядались пріоритети співпраці, обговорювався досвід впровадження профілактичних програм на підприємствах. У рамках проекту започатковано конкурс на найкраще підприємство з програм профілактики ВІЛ/СНІДу «Спільними діями в здорове майбутнє».
Організатори сподіваються, що такий конкурс буде щорічним, а кількість його учасників зростатиме. Отже, утверджуватиметься толерантне ставлення суспільства до ВІЛ-позитивних людей і хворих на СНІД.

Олена КОСЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • РОГАТИН ТАЄМНИЦЬ НЕ ВІДКРИВАЄ
  • ЧИ ДОВІРЯЄМО ОДНЕ ОДНОМУ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».