Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ЗІЗУ ЗІЗНАВСЯ...
Екс-капітан збірної Франції з футболу Зінедін Зідан дотримав свою обіцянку й у прямому ефірі французького телебачення розповів, що змусило його у фінальному матчі чемпіонату світу грубо вдарити футболіста збірної Італії Марко Матерацці. Нагадаємо, тоді в додатковий час після одного з ігрових епізодів зав’язався діалог між Зіданом і Матерацці, наслідком якого стало те, що француз ударив італійця головою в груди.

Після завершення поєдинку Зідан сказав, що нічого не коментуватиме, але через кілька днів розповість, що спричинило таку його поведінку. Отож тепер слово — Зінедіну: «Матерацці образив мою матір і сестру. Я спочатку стримався, ми бігли разом до центру поля, однак італієць повторював свої висловлювання. Зрештою, я не стримався. Не знімаю з себе провини, однак те, що мені сказав Матерацці, було підло. Зрозуміло, я не повторюватиму його слів у ефірі». Зідан також заперечив одну з найпопулярніших версій, яку мусували після цього епізоду, мовляв, Матерацці назвав його терористом. «Жодних слів, ніби я «арабський терорист», він не говорив. Це все суто особисте», — заявив він.
В ефірі французького телебачення Зізу попросив пробачення за свій вчинок перед уболівальниками: «Я не мав права так чинити на очах у мільйонів телеглядачів і дітей, котрі вважали мене своїм кумиром. Прошу в них вибачення». Проте француз не покаявся. «Не вважаю, що я вчинив неправильно. Інакше всі подумали б, що Матерацці сказав правду», — додав Зідан. Зазначимо, що Матерацці наголошував: нічого образливого на адресу матері Зінедіна він не говорив. «Матір будь-кого є для мене священною», — сказав кілька днів тому італієць. Після заяви Зідана повторив це. «Я не говорив йому нічого, що було б пов’язано з політикою, релігією чи расизмом. Про його маму теж не згадував. Я втратив матір у п’ятнадцять років, мені й досі боляче говорити про неї. Звісно, не знав, що його найдорожча людина у лікарні, бажаю їй якнайшвидшого одужання», — сказав Матерацці в інтерв’ю італійському виданню Gazzetta dello Sport.
Водночас мати Зінедіна — Маліка Зідан менш доброзичливо налаштована до Матерацці та схильна вірити словам свого сина. Вона схвалює вчинок Зізу, повідомляє британська газета Mirror. «Мій син захищав честь своєї сім’ї, — говорить матір. — Я зневажаю Матерацці, якщо він справді сказав про мене те, що, як кажуть, у нього вихопилось. Таких речей не можна говорити ні на футбольному полі, ні за його межами. Мені начхати, що це був фінал чемпіонату світу». Маліка Зідан також зазначила, що всі в їхній родині розчаровані тим, як завершилася кар’єра Зінедіна: «Шкода, що його вилучили. Зате він відстояв свою гідність — є речі, які мають значно більше значення, ніж футбол». До слова, проти Матерацці виступає не хто інший, як його партнер по збірній, воротар Джанлуїджі Буффон. Одразу після інциденту він з’ясував у Марко, що сталося, а згодом поставив тренерам збірної Італії ультиматум: або він, або я у збірній. «Те, що зробив Марко, — огидно. Я не хочу грати з цим хлопцем у одній команді», — сказав Буффон.
«Синхронно» з виступом Зідана на французькому телебаченні британський спортивний канал Sky Sports випустив хіт-парад найгрубіших фолів захисника збірної Італії Марко Матерацці. Цей «хіт-парад» складається з п’яти епізодів клубної кар’єри італійця. Крім такої «банальщини», як грубий підкат, тут є й суто хуліганські вибрики, як-от удар шипами в литковий м’яз нападника «Порту» Бенедикта Маккарті (Ліга чемпіонів, 23 лютого 2005 року), стрибок двома ногами вперед у корпус Джанлуїджі Лентіні далекого 1998 року, коли Матерацці виступав ще за «Перуджу». А також два моменти, від яких постраждав Андрій Шевченко.
2003-го, програвши українцеві єдиноборство, Матерацці в падінні вдарив Шеву ногою в шию, а 2005 року вчинив просто підло — коліном влучив українцеві між ніг. Чомусь не ввійшов до списку «хітів» Матерацці його удар ліктем у обличчя захисника «Вільярреала» Хуана Пабло Соріна. Це сталося цього року у чвертьфінальному поєдинку Ліги чемпіонів. Тоді аргентинець через сильну кровотечу мусив залишити поле, а Матерацці не отримав жодного покарання за цей вчинок: ніхто із суддів не побачив його удару.
Завершуючи тему Матерацці, варто повернутися до Зідана, який, попри свою неспортивну поведінку у фінальному матчі, все ж став найкращим гравцем чемпіонату світу, вигравши «Золотий м’яч». Однак згодом президент ФІФА Зепп Блаттер заявив, що Зідан може втратити цей трофей через інцидент у фінальному поєдинку. «Виконавчий комітет ФІФА має право змінити своє перше рішення, — сказав пан Блаттер. — Та перш ніж ми ухвалимо будь-яке рішення, варто в усьому розібратися. Потрібно дочекатися результатів розслідування. Особисто мене розчарувала поведінка Зідана». Цікаво, що в цьому контексті Матерацці став на бік Зідана. Схоже, таким чином італієць хоче «відбілити» свій зіпсований імідж. «Зідан справедливо заслужив «Золотий м’яч» усім тим, що він зробив. Його не можна судити, лише зважаючи на один епізод, — сказав Матерацці й додав: це, врахуйте, говорить людина, яку всі вважають грубіяном». Усе ж, здається, конфлікт вичерпано і «Золотий м’яч» лишається у Зідана.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • І ЗНОВУ «ШАХТАР» — «ДИНАМО»
  • ФЛОЙД ЛЕНДІС: НАВЕСНІ ФАЛЬСТАРТУ НЕ БУЛО!
  • ДИСКВАЛІФІКАЦІЮ ЗНЯТО

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».