Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
СПЕЦСЛУЖБИ РОСІЇ ЗНИЩИЛИ БАСАЄВА
В Інгушетії вбито одного з найодіозніших ватажків чеченських бойовиків Шаміля Басаєва, на якого російські спецслужби полювали кілька років. «Учора вночі в Інгушетії проведено спецоперацію, про підготовку до якої я вам доповідав раніше. У результаті знищено Шаміля Басаєва, а також декого з бандитів, що здійснювали теракти в Інгушетії»,— доповів президентові РФ директор ФСБ Микола Патрушев.

За його словами, убиті бойовики «збиралися скоїти диверсійно-терористичний акт заради політичного тиску на керівництво Росії». За його словами, проведення операції стало можливим завдяки оперативній роботі за кордоном, насамперед у тих країнах, звідки зброю доправляли в Росію для скоєння терактів. Володимир Путін привітав співробітників спецслужб з успіхом і назвав знищення Басаєва «заслуженою відплатою» бандитам за Беслан і Будьоновськ. Він розпорядився нагородити учасників спецоперації.
За інформацією ФСБ, саме Басаєв стояв за терактом у Беслані й замахом на президента Чечні Ахмада Кадирова. Унаслідок захоплення заручників у школі міста Беслан 1–3 вересня 2004 року загинула 331 особа, серед них — 186 дітей. Президент Чечні Ахмад Кадиров був убитий 9 травня 2004 року в результаті теракту в Грозному. Басаєв привселюдно взяв на себе відповідальність за цей злочин. Він також причетний до викрадення пасажирського літака «Ту-154» з аеропорту Мінеральних Вод у листопаді 1991 року. Від серпня 1992 року брав участь у бойових діях на території Абхазії, а влітку 1994 року — на території Чечні на боці Джохара Дудаєва. У червні 1995 року загін бойовиків під проводом Басаєва захопив кілька будинків і лікарню (із загальною кількістю заручників близько двох тисяч осіб) у місті Будьоновську Ставропольського краю. Тоді жертвами теракту стало 130 мирних громадян, 18 співробітників міліції, 18 військовослужбовців, поранено понад 400 людей. У серпні 1996 року загін чисельністю майже три тисячі осіб під його керівництвом захопив місто Грозний. У вересні 1999 року бойовики, очолювані Басаєвим та іншими польовими командирами, скоїли збройне вторгнення на територію Республіки Дагестан.
ФСБ Росії в 2004 році пообіцяла винагороду — 300 млн рублів — за достовірну інформацію про місцезнаходження Масхадова і Басаєва. Масхадова знищили восьмого березня минулого року в селищі Толстой-Юрт у Чечні під час операції спецслужб Російської Федерації.
також у паперовій версії читайте:
  • АВІАКАТАСТРОФА В ІРКУТСЬКУ: НОВІ ДАНІ
  • ПОЛЬЩА МАЄ НОВОГО ПРЕМ'ЄР-МІНІСТРА
  • ПРОТИСТОЯННЯ В ІРАКУ ТРИВАЄ
  • В АФГАНІСТАНІ — МАСШТАБНА ОПЕРАЦІЯ ПРОТИ «ТАЛІБАНУ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».