Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ПІВНІЧНОКОРЕЙСЬКА ПРОВОКАЦІЯ
Напередодні петербурзького саміту «великої вісімки» гучно нагадав про себе північнокорейський диктатор Кім Чен Ір. Мабуть, він не міг спокійно поставитися до того факту, що увага світової спільноти прикута до гострих близькосхідних проблем.

Масла у вогонь додали повідомлення ізраїльської преси з посиланнями на дані військової розвідки про закупівлю Іраном у КНДР ракет радіусом дії понад 2,5 тисяч кілометрів. Своєрідним підтвердженням побоювань світової спільноти стали чергові військові навчання в КНДР. Зрештою, 4–5 липня 2006 року КНДР провела випробування одразу семи ракет. Одна з них впала поблизу російського міста Находка.
Спочатку Росія була роздратована тим фактом, що Північна Корея не дотрималася положень міжнародного права щодо обов’язкового попередження про пуски ракет. Лише дивом обійшлося без постраждалих, адже в небезпечній зоні перебували російські рибалки. Китай відреагував на ці пристрасті, як і завжди, спокійно.
Натомість Японія домоглася від Ради Безпеки ООН та НАТО миттєвої реакції. Міністерство закордонних справ України теж закликало Пхеньян припинити ракетні випробування. Утім, інвестори досить стримано відреагували на північнокорейське ракетне випробування: вони плекають надії на неминучий крах режиму. Певні сподівання такого штибу породжують наполягання Пхеньяна негайно скасувати економічні санкції, у чому Кім Чен Ір вбачає передумову повернення КНДР за стіл шестисторонніх переговорів з ракетно-ядерної проблематики. Саме в цьому контексті розглядаються й недавні ракетні випробування.
Отже, Північна Корея не тільки «утилізувала» ракети, які, на думку військових експертів, вибрали свій технічний ресурс, а й домоглася від США відновлення прямих переговорів. Після того як підтвердилися розвідувальні повідомлення про те, що одна з північнокорейських ракет була націлена на американський штат Гавайї, до Пхеньяна для переговорів прибула американська делегація на чолі з «кризовим дипломатом» Кристофером Хіллом — у такий спосіб Білий дім відреагував на критику з приводу відмови від прямих переговорів з режимом Кім Чен Іра.
Стимулом до перемов певніше за все стала заява Пхеньяна про намір продовжити ракетні випробування, навіть якщо доведеться застосувати силу в разі опору з боку міжнародної спільноти. Проте американська сторона відкинула вимогу КНДР скасувати економічні санкції. Кристофер Хілл заявив, що такий ультиматум може розглядатись лише як спроба відвернути увагу від ракетних випробувань.
Найгірший варіант полягає в тому, що північнокорейський режим, взявши до уваги долю Саддама Хусейна, можливо, вирішив купити собі ядерний страховий поліс. З огляду на непередбачуваність його дій, це справді становить небезпеку. Очевидно, США сміливо атакували Ірак лише тому, що були переконані: Саддам не має ядерної зброї. Тож режим Кім Чен Іра, добре все зваживши, вирішив грати ва-банк. У Пхеньяні чудово розуміють: маючи проблеми з Іраком та Афганістаном, а також Іраном, в адміністрації Джорджа Буша просто руки не дотягнуться до Північної Кореї. А Японія не може самотужки завдати удару по КНДР, адже на це, певніше за все, дуже гостро відреагує Республіка Корея. Та й сусідні Китай і Росія не будуть у захваті від японської військової самодіяльності. Тож північнокорейський лідер добре усвідомлює межі своїх провокацій.
Граючи на нервах Вашингтона та Токіо випробуваннями ракет, Пхеньян рано чи пізно доб’ється скасування економічних санкцій. А поки що Японія та США підготували проект резолюції, згідно з яким усі країни мають призупинити надання КНДР коштів, товарів і технологій, що можуть бути використані для створення ракет. Проте ці заходи за нинішніх реалій більше нагадують ситуацію, коли стайню зачинили після того, як з неї вкрали коня.
також у паперовій версії читайте:
  • ЗАХИЩАЮТЬ МОНОПОЛІЮ
  • «БРАТСЬКИЙ» ВИКЛИК ДЕМОКРАТІЇ?
  • КІПРСЬКА МОДЕЛЬ ДЛЯ ЄВРОПИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».