Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ТРІУМФ І ТРАГЕДІЯ
Напевно, є закономірність в тому, що доля золотих нагород чемпіонату cвіту з футболу вирішилася у серії післяматчевих пенальті.
Починаючи з чвертьфіналів поєдинки світової першості мало нагадували «свято футболу», швидше це були гладіаторські бої, у яких виживали найсильніші.

Нібито все логічно. Логічно — до останньої зустрічі. У фінальному матчі Франція грала краще, яскравіше, ніж Італія. Від початку другого тайму і до завершення додаткового часу майже 80 хвилин французи практично цілковито перегравали опонентів. Італійці ж ніби ставили собі за мету доповзти, дотриматися до серії одинадцятиметрових ударів, у яких Буффон мав перевагу над голкіпером суперника — Бартезом. І вони досягли своєї мети. До цього були травми Анрі, Вієра і провокація Матерацці й вилучення Зідана. Не так Великий Зізу хотів попрощатися з футболом. У серії пенальті, як і очікувалось, Італія виявилась сильнішою від Франції. Апеннінці вистраждали цю перемогу і, безперечно, заслужили її. Італія — чемпіон, а Франція — лише «срібний» призер. Нікому і ніколи не дано змінити цього факту. Треба привітати італійців — захоплюватися їхньою грою навряд чи доведеться, а от права розповідати про перемогу нащадкам у них ніхто не відніме.
Однак повернімось до матчу. Події в ньому почали розгортатися стрімко, натякаючи на хвилююче продовження. Не встиг Анрі як слід відійти після неприємної зустрічі з ліктем Каннаваро, як його партнер, Малуда на шостій хвилині заробив пенальті... якого, схоже, не було. Зіткнення з Матерацці закінчилося падінням у штрафному майданчику, а головний арбітр зустрічі Орасіо Елісондо, не вагаючись, показав на одинадцятиметрову позначку. Зідан пробив в інший від Буффона кут, однак м’яч потрапив у поперечину і вилетів у поле, але арбітр був на висоті — гол зарахував.
Після пропущеного м’яча Італія не кинулася стрімголов відігруватися, а почала потихеньку розхитувати захист французів. На дев’ятнадцятій хвилині це їм удалося. Пірло виконав кутовий і Матерацці виграв верхову боротьбу у Вієри і пробив під попереччину — 1:1. Через дев’ять хвилин Матерацці знову бив головою, але при цьому порушував правила. Потім мав забивати Тоні, після удару якого м’яч влучив у поперечину.
У другому таймі Франція заграла у зовсім інший футбол і повністю перехопила ініціативу у свої руки. На 54-й хвилині у боротьбі з Дзамброттою у штрафній знову впав Малуда, але цього разу аргентинський суддя пенальті не дав. За кілька хвилин Малуда віддав передачу на Рібері, але той не зумів її замкнути. На 56-й хвилині Франція втратила Вієра, який потягнув м’яз і був змушений залишити поле. На 64-й хвилині удар Анрі відбив Буффон, а удар Рібері був невлучним. Хоча Франція продовжувала атакувати і загострювати гру Італія, здавалося, готується до додаткового часу і серії післяматчевих пенальті. Щоправда, спочатку був додатковий час та драматичні хвилини для Зідана. Наприкінці першої п’ятнадцятихвилинки мав забивати Зідан, який після передачі Саньйоля бив головою під поперечину, але чудова реакція Буффона врятувала Італію.
На початку заключного додаткового тайму Зідан, який після чемпіонату світу залишає збірну Франції, був вилучений з поля. В цьому моменті не обійшлося без провокації від Матерацці. В центрі поля італієць трохи притримував Зідана і коли футболісти відіграли момент, Зідан пішов попереду Матерацці, але чомусь повернувся після кількох слів італійця й головою в груди вдарив захисника суперників, який впав на газон. Аргентинський арбітр Елісондо порадився з боковими суддями і показав Зізу червону картку. Залишившись в меншості, Франція грала обережніше, але й Італія не намагалася будь-що виграти в додатковий час.
Першим бив Пірло і рахунок стає 2:1 на користь Італії. Вільтор пробиває в кут і 2:2. Горезвісний Матерацці робить рахунок 3:2. Удар Трезеге приймає на себе поперечина. Далі Де Россі пробиває в дев’ятку і рахунок вже 4:2. Абідаль вистрілив і Буффон летить в один кут, а м’яч в інший — 4:3. Після удару Дель П’єро італійці попереду — 5:3. Удар Саньйоля робить рахунок 5:4. Після удару Гроссо рахунок стає 6:4 й Італія стає чемпіоном світу. Потім було нагородження суддів, яке проходило під свист французьких уболівальників. Збірна Франції отримала срібні нагороди. На нагородження не прийшов Зідан. Футболісти збірної Італії ще довго святкували свій успіх. Тож тепер головний тренер збірної Олег Блохін може сміливо сказати, що Україну спинили у чвертьфіналі лише майбутні чемпіони світу.

Головний тренер збірної Італії Марчелло Ліппі:
— Я був чемпіоном на клубному рівні, але перемога на чемпіонаті світу — це щось незвичайне. Подібні відчуття — вперше в моєму житті. Французи обіграли нас у фіналі Євро-2000, хоча того не заслуговували. Тепер ми — квити. Я не знаю, чи мав рацію арбітр, призначивши пенальті в наші ворота. Пишаюсь тим, що хлопці змогли виявити характер і вирівняти становище. Ми виграли тому, що підійшли до серії пенальті з холодною головою. Вважається, що одинадцятиметрові — це лотерея. Але це далеко не так. Якщо ти знаєш, що і як робити, неодмінно переможеш. Мені шкода, що Зідан закінчив свою кар’єру таким учинком. Я завжди був щирим шанувальником його таланту. Ми не вимагали від арбітра негайного вилучення Зідана. Суддя ухвалив це рішення на основі консультації зі своїми помічниками.

Головний тренер збірної Франції Раймон Доменек:
— Бувають такі моменти, коли ти атакуєш 80 хвилин і програєш. Я не виправдовуюсь, я все розумію. В останні десять хвилин додаткового часу нам не вистачало Зідана. Його відсутність позначилась на нашій грі. Можна сказати, що вилучення вбило наші шанси на перемогу. Італійці чекали серії пенальті. У мене немає пояснень вчинку Зідана. Про це найкраще запитати в нього самого. Я не хочу ні судити, ні виправдовувати його. Сумно, що він так завершив кар’єру. Важко стриматися, коли протягом двох годин тебе б’ють по ногах. Звичайно, це його не виправдовує, але з певного погляду можна зрозуміти. Ми можемо бути розчаровані, але тільки тим, що програли у фіналі. Насправді ми заслужили перемогу на чемпіонаті. Я ще з початку турніру говорив, що задовільним результатом для нас буде тільки перемога у фіналі. Але нам чогось не вистачило. Ми грали непогано, але чемпіоном стала Італія. Шкода, що нам не вдалося забити з гри. Мені було неприємно бачити, як Зінедін залишає поле. Я щиро вірив, що сьогодні він підніме над головою Кубок світу.

Давід Трезеге, гравець збірної Франції:
— Пенальті — частина гри. Для мене це був особливий чемпіонат світу. Я очікував більшого, очікував більше грати, але через нашу тактичну схему вийшло інакше. Гадаю, що навіть у цей вечір ми показали, що були кращими від італійців. Якби ми більше атакували, виграли б цей матч. Однак нам треба прийняти результат таким, який він є і працювати далі.

Тьєррі Анрi, гравець збірної Франції:
— Це найважче — програвати суперникові в серії післяматчевих пенальті, але це футбол. У першому таймі збірна Італії грала краще нас, але ми додали в другій половині. Я не думаю, що італійці можуть чимось похвалитися. Вони були сильнішими за нас? Вони грамотно зіграли тактично, але не більше того. Що стосується Зідана, то я нічого не хочу коментувати, тому що був на лаві запасних і дивився в іншу сторону.

Джанлуїджі Буффон:
— Я часто бачив Кубок світу, коли був дитиною і думав, що ніколи не одержу його, тому що так небагато гравців тримало його в руках. Потрібно мати талант і удачу, щоб перемогти. Жодна перемога не приходить до команди, якщо в неї немає переможного духу. Наша перемога також стала доказом того, що в нас є висококласні гравці, а також почуття єдності. Я ніколи не грав проти французів. Я знав, що Зінедін Зідан мав намір закінчити кар’єру перемогою на чемпіонаті світу, але ми теж хотіли завоювати трофей. Це не моя справа оцінювати його вчинок.
Що ж до третього місця змагань, то цей втішний «приз» завоювали футболісти Німеччини, які напередодні взяли гору над португальцями — 3:1. Автором дубля став Бастіан Швайнштайгер, причому ще один гол у ворота Рікарду також був забитий за його безпосередньої участі. М’яч престижу наприкінці поєдинку забив Нуно Гомеш.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ЧЕТВЕРТИЙ УЇМБЛДОН ФЕДЕРЕРА
  • ТУР ФРАНЦІЇ? ТУР ГОНЧАРА!

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».