Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
МЕКСИКАНСЬКІ ВИБОРЧІ ПРИСТРАСТІ
Другого липня 2006 року відбулись чергові президентські вибори в Мексиці. Найбільш зацікавленою в результаті голосування стороною, окрім, звісно, мексиканців, є їхній північний сусід — Сполучені Штати Америки. Це й не дивно, адже у Вашингтона викликає тривогу помітне «полівіння» Латинської Америки: у більшості країн Південної Америки на останніх виборах перемагали кандидати лівої ідеологічної орієнтації.

Зрештою, соціальних причин для того, аби ситуація повторилася в Мексиці, більше, ніж досить. Внутрішньополітичне напруження в країні лишається високим у зв’язку із створенням спільного ринку зі США відповідно до підписаної 1993 року Північноамериканською угодою про зону вільної торгівлі. Перші соціальні наслідки зазначеного кроку не забарилися. Уряду Мексики довелось докласти чимало зусиль для приборкання повстання індіанців-«запатистів» у штаті Чіапас. Попри великі запаси нафти та газу країна наприкінці 90-х років ХХ століття опинилася в стані фінансового дефолту. Лише 85 мільярдів прямої американської фінансової допомоги врятували країну від цілковитого економічного колапсу. На початку ХХІ століття консервативний президент Вінсент Фокс доклав чимало зусиль для здійснення економічних реформ, але звершити радикальні зміни на краще він не зміг. Власне, саме це й перекреслило його сподівання на другий президентський термін.
Утім, від тенденцій розвитку внутрішньополітичної ситуації у Мексиці значною мірою залежать і Сполучені Штати, які мають протяжний кордон з цим неспокійним південним сусідом. Мільйони мексиканців нелегально мігрують до багатшого північного сусіда. Протягом перших місяців поточного року на тлі початку виборчої кампанії у Мексиці двосторонні відносини зі США були напруженими. Не встигли мексиканці зрадіти, коли на початку року була врегульована суперечка з приводу стандартизації якості кактусової горілки текіли, яка є третім за значенням після нафти й газу експортним товаром країни, як у травні президент США Джордж Буш відхилив пропозиції щодо амністії нелегальним мексиканським іммігрантам. Навпаки, Білий дім обстоює подальше перетворення американсько-мексиканського кордону на своєрідний «китайський мур». Американці обурюються тим фактом, що нелегальні мексиканські мігранти, які мають намір перетнути північний кордон, на офіційному рівні отримують медикаменти, харчування та воду.
За цих обставин від підсумків президентських виборів значною мірою залежать тенденції подальшого розвитку мексикансько-американських відносин, які є наочним прикладом взаємозалежності бідних і багатих країн в умовах глобалізації.
Основними кандидатами на цих президентських виборах, які відбувались із властивою мексиканцям пристрасністю, що проявляється не лише в серіалах, вважались лівий популіст, колишній мер найбільшого міста планети, тобто мексиканської столиці Мехіко, Адрес Обрадор та католицький консерватор Філіппе Кальдерон. Перемога останнього видавалась більш прийнятною близькому сусідові Мексики — Сполученим Штатам. Оскільки між цими кандидатами до підрахунку останнього бюлетеня точилась запекла боротьба, можна було припустити, що виникнуть суперечки за визнання котрогось з них лідером президентських перегонів. Зрештою, зважаючи на важливість наявних у Мексиці проблем, сподіватися дива від переможця, хай би хто ним став, не варто.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • У ЛИТВІ НОВИЙ ПРЕМ'ЄР-МІНІСТР, А В СЛОВАЧЧИНІ — УРЯД
  • ПІВНІЧНА КОРЕЯ ПОВОДИТЬСЯ ДЕДАЛІ АГРЕСИВНІШЕ
  • ХАНІЯ ЗАСТУПИВСЯ ЗА ІЗРАЇЛЬСЬКОГО ПОЛОНЕНОГО
  • ТРАГЕДІЯ У ВАЛЕНСІЇ: НОВІ ПОВІДОМЛЕННЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».