Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ВСТАВАЙТЕ, «ГНАНІ І ГОЛОДНІ»!..
Вечірнього перемир’я, як охрестили позавчорашні переговори представники коаліції та опозиції з Президентом і якого з нетерпінням очікували як рядові депутати, так і представники ЗМІ, поки не сталося. Так званий другий раунд переговорів завершився так само, як і перший, про який ми інформували у вчорашньому числі. Головним каменем спотикання залишається питання розподілу парламентських комітетів. Решту пунктів «регіонального» ультиматуму так-сяк удалося погодити. Зокрема, коаліція остаточно відмовилася від наміру пакетного голосування за прем’єра та спікера.

Щодо комітетів, то Партія регіонів наполягає на дотриманні регламентної норми про пропорційний розподіл голів комітетів відповідно до депутатського представництва. Цю саму дилему вирішували і вчора, хоча поки безрезультатно. Попервах третій раунд тет-а-тету з Президентом мав розпочатися о 12.00, але, як заявила представниця Партії регіонів Раїса Богатирьова, цю зустріч перенесено на невизначений термін.
— Коаліція не знає відповіді на запитання: як бути з парламентськими комітетами,— уточнює вона.— Ми вимагаємо, щоб серед десяти комітетів, які мають належати нам за квотою, були й структури з контрольною функцією, зокрема, це стосується бюджетного комітету.
Приблизно о пів на першу, коли засідання погоджувальної ради ще тривало, активісти Партії регіонів вустами Євгена Кушнарьова оприлюднили в парламентських кулуарах дві резонансні заяви. В першій йдеться про те, що «регіонали» знову пропонують коаліціянтам спільно розробити антикризову програму. Однак перед тим вони пропонують внести зміни до регламенту (якого, до речі, досі постійно вимагали неухильно дотримуватися), щоб визначити в ньому права опозиції.
«Але щоб не гаяти часу і зробити можливою роботу Верховної Ради вже тепер,— твердять далі представники Партії регіонів,— ми пропонуємо узгодити перехідне положення, яке діятиме до затвердження змін до регламенту». Що воно за перехідне положення і до чого має стосуватися: регламенту, якогось конкретного закону чи чогось ще, «регіонали» не уточнюють.
Вони лише констатують, що «після прийняття відповідних законодавчих актів ми зможемо повернутися до питання про перерозподіл комітетів згідно з новим регламентом». Себто виходить, що нинішній розподіл, який йде з таким скрипом, за «регіональною» логікою має бути лише тимчасовим. Яким же буде той, другий, буцімто остаточний переділ, можна лише здогадуватися...
Інша заява здатна спричинити ще більшу ескалацію напруження. Так, 20 депутатів із Партії регіонів, серед яких відомі персоналії — Тарас Чорновіл, Олег Царьов, Валентин Ландик — оголосили: якщо до кінця тижня «помаранчева» коаліція не погодиться на вимоги ПР і не «розрулить» ситуацію з комітетами, вони оголосять голодування. «А за потреби,— уже від себе додав пан Кушнарьов,— голодуватимуть усі 180 членів фракції Партії регіонів».
Щоправда, один із потенційних голодуючих Тарас Чорновіл схуднути не боїться. Він переконаний, що до кінця тижня усі питання буде вирішено: «Якщо не у цьому форматі, то у форматі іншої коаліції». А от на запитання автора цих рядків про те, що означає термін «кінець тижня», Чорновіл відповісти не спромігся. Адже це може бути і п’ятниця (кінець робочого тижня), і неділя. Він навіть пообіцяв з цього приводу порадитися з колегами по фракції.
На момент верстки лідери «трійки» продовжували свої консультації, тому їхня реакція на потенційне голодування опонентів залишалася невідомою. На 15.00 також очікувалося чергове засідання у форматі більшість + опозиція на рівні лідерів. Відтак, схоже, що на чергове побачення до Президента переговорники підуть лише з чимось більшим, аніж намірами поголодувати.

Ярослав ГАЛАТА
також у паперовій версії читайте:
  • КУШНАРЬОВ — ІДЕОЛОГ ГОЛОДУВАННЯ?
  • ЯНУКОВИЧ НЕ ХОЧЕ ПРАЦЮВАТИ З «ІЛЮЗІОНІСТАМИ»
  • «РЕГІОНИ» ХОЧУТЬ 10 КОМІТЕТІВ
  • ПОЖИВАНОВ: ФОРМАТ КОАЛІЦІЇ МОЖЕ ЗМІНИТИСЯ
  • ЗАРПЛАТИ РОСТУТЬ. ЦІНИ ТЕЖ...

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».