Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ФЕМІДА НИЩИТЬ «ТУР ДЕ ФРАНС»
Перед стартом 93-ї багатоденки «Тур де Франс» таки сталося те, у що відмовлялися вірити численні прихильники велоспорту в усьому світі: від участі в перегонах ще до їх початку було відсторонено кілька десятків велосипедистів. Можливо, черговий допінговий скандал не призвів би до шокової реакції, коли б «під роздачу» потрапили тільки маловідомі спортсмени. Та з-поміж фігурантів скандалу опинилися фаворити: переможець цьогорічного «Джиро д’Італія» Іван Бассо, лідер німецької команди «Т-Мобайл» Ян Ульріх, а також іспанці Оскар Севілья і Франсіско Мансебо.

Не пощастило і новоствореній казахстанській команді «Астана-Вюрт»: велогрупа Олександра Винокурова перед стартом отримала судове рішення, яке дозволяло стартувати на «Тур де Франс», але в «чорному списку» Міжнародного союзу велосипедистів (UCI) опинилося півкоманди — іспанці Хосеба Белокі, Ісідро Носаль і Альберто Контадор, португалець Серхіо Паулінью і австралієць Аллен Девіс. Саме через це не сталося дебюту підтриманого урядом Казахстану потенційно потужного проекту, в якому видатний гонщик Олександр Винокуров згодом стане спортивним директором.
«Стихійне лихо» на «Тур де Франс» спричинила акція іспанської поліції під назвою «Операція Пуерто». Під підозрою опинилися спортсмени, які будь-коли мали справу з іспанським лікарем Еуфем’яно Фуентесом (раніше він працював із командою «Ліберті Сегурос»). Через шкідливі для репутації фірми події титульний спонсор «Ліберті Сегурос» — провідна іспанська страхова компанія відмовилася продовжити фінансування проекту. Юристи в Спортивному апеляційному суді в Лозанні довели право «Астана-Вюрт» стати правонаступником іспанської команди, але вийти на старт Олександр Винокуров зі своїми товаришами не зміг.
Хто залишився у виграші? Безперечно, це команди, не причетні до скандалу. Серед таких — «Діскавері Ченнел», «Сі-Ес-Сі», «Фонак» та інші, менш амбітні колективи, які й за цих умов навряд чи претендуватимуть на високі позиції. Коли говорити про персоналії, насамперед варто назвати четвірку лідерів команди Ленса Армстронга — переможця «Джиро д’Італія»-2005 Паоло Саволделлі, найкращий молодий гонщик «Тур де Франс»-2005 українець Ярослав Попович, а також португалець Жозе Азеведу і американець Джордж Хінкейпі. Добре почувається в горах іспанський лідер команди «Іль-Балеарс» Алехандро Валверде, вагому заявку на вдалий виступ ще в перших гонках сезону зробив американець Флойд Лендіс із команди «Фонак» (серед іншого, він навесні відзначився на батьківщині: на тижневому «Турі Джорджії» Лендіс фінішував першим, а наш співвітчизник Ярослав Попович був третім).
Тож на початку змагання головні фаворити не надто активно заявляють про себе. Перші етапи зазвичай призначені не для стаєрів, які розраховують свої сили на всю тритижневу гонку, а для спринтерів: їхня мета проста — якомога довше залишатися на чолі генеральної класифікації. На рівнинних етапах боротьба надто щільна, і «гірняки» бояться втручатися в з’ясовування стосунків між «божевільними» хлопцями, які задля того, щоб побачити своє прізвище на чолі підсумкового протоколу етапу, готові під час масового фінішу мало не вмерти, котрі витрачають останні сили, аби отримати кілька секунд боніфікації за лідерство на проміжних поділках. Ці досягнення до певного часу допомагають спринтерам і в генеральній класифікації: секундочка до секундочки, і ти з повним правом розпочинаєш наступний етап у жовтій майці лідера. Та настає час гірських випробувань, і про дотеперішніх фаворитів забувають — фінішні відриви тут вимірюються не секундами, а хвилинами, і навіть десятками хвилин...
Характерна історія норвезького гонщика команди «Креді Агріколь» Тура Хусховда. Він блискуче виграв пролог — семикілометрову гонку з роздільним стартом. Вулицями європейської столиці Страсбурга він промчав за 8 хвилин 17 секунд, показавши середню швидкість 51,43 км/г (для порівняння: наш Ярослав Попович програв лідерові генеральної класифікації 20 секунд).
На першому етапі (183-кілометрову дистанцію було прокладено по кільцю — старт і фініш у тому ж таки Страсбурзі) Хусховда «затерли», він змушений був продиратися до фінішу вузеньким коридором поблизу бар’єра, і якийсь вболівальник зачепив норвежця своїм плакатом. Тур все одно фінішував у десятці, але отримав глибокий поріз руки, через що під загрозою була навіть його участь у наступних етапах. (До речі, «страсбурзьке кільце» несподівано виграв француз Джиммі Каспер із команди «Кофідіс», але в наступній гонці настала розплата — на рівнинному етапі він програв понад дев’ять хвилин!)
Одначе Хусховд не знітився, лікарі його швиденько «зашили», і на другому етапі (до речі, найдовшому на «Тур де Франс» — 223 кілометри між містечком Обернаї й другим за значенням містом Люксембурга Еш-сюр-Альцетт, яке славне своїм величезним металургійним заводом) Тур знову боровся за перемогу, фінішував третім після своїх конкурентів — австралійця Роббі МакЮена з команди «Давітамон-Лотто» і бельгійця Тома Боонена з «Квік-Степ». Таким чином, Хусховд зміг повернути собі жовту майку лідера, але перевага над найближчим конкурентом Бооненом становить аж... п’ять секунд, над МакЮеном — вісім, над найкращим у «Діскавері Ченнел» Джорджем Хінкейпі — десять. Перший гірський етап майже гарантовано відкине нинішню першу трійку далеко від теперішніх позицій.
А що ж наші співвітчизники? Несподіваний (через втрату Яна Ульріха) лідер команди «Т-Мобайл» Сергій Гончар разом з росіянином Володимиром Карпцем ділить 13–14-й рядки генеральної класифікації — 22 секунди відставання від лідера. Ярослав Попович 31-й — 32 секунди він програє часу Хусховда, Андрій Гривко з команди «Мілрам» — 112-й з-поміж 175 учасників (відставання 53 секунди).
Чекаємо «високих гір». Можна сподіватися, що наступного тижня підуть вгору і результати Ярослава Поповича, який виріс у Карпатах. Можливо, молодий Андрій Гривко і 35-річний ветеран Сергій Гончар теж поліпшуватимуть свої позиції.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • УКРАЇНКИ — В ЧВЕРТЬФІНАЛІ
  • ЄВРО-2007 — У КИЄВІ
  • БЕЗ ЗОЛОТА
  • СТРІЛЯЄМО ВЛУЧНО
  • УКРАЇНЦІ — В ЦІНІ
  • КАРЛОС ЗАВЕРШУЄ, РОНАЛДО ЗАЛИШАЄТЬСЯ
  • ПЕРЕМОЖНИЙ ДУБЛЬ «ФЕРРАРІ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».