Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
УКРАЇНСЬКИЙ ПРОРИВ
Дебютний для збірної України чемпіонат світу триває. У поєдинку 1/8 фіналу наші земляки у серії післяматчевих пенальті перемогли збірну Швейцарії і вийшли до чвертьфіналу, де на них чекають італійці.

Україна — Швейцарія 0:0 (3:0 за серією пенальті)
Блохін повинен бути лисим! Саме такого змісту банер перед грою зі Швейцарією розгорнули українські вболівальники, пам’ятаючи про обіцянку наставника української команди поголити голову в разі перемоги у світовій першості. І з перших хвилин гри наші земляки діяли активніше. Уже на другій хвилині матчу міг створити небезпечний момент Воронін, але його передачу на Шевченка блокували захисники суперника. Швейцарці відповіли небезпечним ударом Вікі з вісімнадцяти метрів — Шовковський м’яч «витягнув». Через вісім хвилин вже в українців був шанс забити гол. Вороніна збивають на лівому фланзі, зі штрафного навішує Калініченко, Шевченко в падінні б’є головою з-під Джуру, а м’яч влучає в поперечину. На тридцятій хвилині настала черга струсонути поперечину воріт Шовковського. Шелаєв заробив необов’язковий штрафний, і Фрай з двадцяти метрів поцілив у хрестовину воріт збірної України. Ближче до завершення першого тайму команди заспокоїлися, і більше небезпечних моментів не виникало.
Другий тайм збірна України розпочала цікавіше, і вже на 47-ій хвилині після передачі Гусєва головою бив Воронін, але м’яч пройшов поруч зі штангою. Через чотири хвилини Воронін пробивав з вісімнадцяти метрів, але шкіряна куля потрапила прямо в руки Цубербюлеру. Українці не переставали насідати на ворота збірної Швейцарії. Після фолу проти Несмачного бив зі штрафного Шевченко, і м’яч на своєму шляху «знайшов» лікоть Маньїна. Суддя вирішив обійтися без пенальті. На 62-ій хвилині вкотре дісталося Несмачному. Йому в ногу бутсами заїхав Кабаньєс, але мексиканський рефері Рамірес не показав швейцарцеві навіть жовтої картки. Через чотири хвилини ледве не шокував швейцарських вболівальників Шевченко, який поблизу штрафного прибрав на замаху Гріхтинга й пробив, але знову повз ворота. На 75-ій хвилині Калініченко подає кутовий, і Кабаньєс у боротьбі з Гусиним мало не зрізає його у власні ворота. За півхвилини Блохін вирішив ввести в гру свіжі сили, замінивши Калініченка на Ротаня. Ближче до закінчення гри суддя мав би вилучити Барнетту, який прямою ногою в’їхав Ващуку, вже маючи на той момент жовту картку. Рамірес знову не зреагував. В останні десять хвилин гри українці практично зупинилися, але й Швейцарія більше думала про додатковий час.
На початку першого додаткового тайму Блохін випустив замість Воробея Реброва. Та в нападі ми мало чого досягли, а ось швейцарці, навпаки, активізувалися. Після двох відскоків м’яча він ледь не опинився у Фрая, який був у трьох метрах від наших воріт. За три хвилини небезпечно пробив Фогель, але Шовковський упевнено м’яч забрав. У другій п’ятнадцятихвилинці Блохін випустив замість Вороніна Мілевського, який вже першим дотиком до м’яча заробив штрафний, а за хвилину його передача на Шевченка могла стати гольовою, але на випередження зіграв захисник швейцарців. Комбінація Мілевський— Шевченко— Ребров закінчилася ударом останнього, але м’яч влучив у ноги захисника. А потім був свисток і післяматчеві пенальті. Першим пробивав Шевченко, удар капітана синьо-жовтих воротар парирував. Натомість Шовковський відбив удар Штреллера. Вивів Україну вперед Мілевський, який, неначе жартома, спокійно переграв Цубербюлера. Потім пробиває по воротах української збірної Барнетта — і влучає в поперечину. Відтак до одинадцятиметрової позначки підійшов Ребров, і після його удару рахунок стає — 2:0. Удар Кабаньєса Шовковський парирує, і стає зрозуміло, що в разі влучного пробиття пенальті Гусєвим Україна виходить до чвертьфіналу. Гусєв не схибив, збільшивши рахунок до 3:0. Після цього були сльози Шовковського та радісні емоції Олега Блохіна. Збірна України дякувала вболівальникам, а ті вітали наших футболістів.

Італія — Австралія 1:0
Перші хвилини проходили за ігрової переваги футболістів Італії. Рахунок у зустрічі гравці могли відкрити вже на другій хвилині, коли після передачі з флангу Дзамбротти була нагода забити в Тоні. Форвард виграв боротьбу із захисниками, однак його удару бракувало влучності. Потім Джилардіно увірвався до штрафного майданчика австралійців, але замість того, щоб пробити, нападник почав демонструвати нікому не потрібний дриблінг, і момент був втрачений. Ближче до середини тайму ситуація на полі дещо змінилася. Австралійці далі грали повільно, а от італійці збагнули, що легко перемогти команду Австралії вони не зможуть і почали грати в позиційний футбол. Перший по-справжньому небезпечний момент біля воріт Італії виник на 32 хвилині. Марк Відука віддав під удар Скоту Чіперфілду, але надійно зіграв Буффон.
На початку другого тайму іспанський арбітр Контельєхо вилучив з поля захисника команди Італії Марко Матерацці. Італієць порушив правила проти Марка Брешіано, але це аж ніяк не був фол останньої надії, крім того, це була жовта, а не червона картка. Безперечно, це вилучення вплинуло на подальшу ситуацію на полі. Австралійці почали більше атакувати, а от італійська команда більше уваги почала приділяти захисту власних воріт. У поті чола почав працювати Буффон, який, зокрема, відбив небезпечний удар Чіперфілда. Австралія не переставала тиснути. У неї майже все виходило на добре, а от коли справа доходила до вирішального удару, то тут форвардам бракувало майстерності. Італійцям у такій ситуації нічого не залишалося, як намагатися гостро контратакувати. Дещо пожвавив матч Франческо Тотті, який вийшов на заміну. І саме він, форвард «Роми», став справжнім героєм поєдинку. Тотті реалізував досить сумнівний пенальті, який арбітр призначив на третій доданій хвилині.

Бразилія — Гана 3:0
Збірна Гани своїм виходом до однієї восьмої фіналу забезпечила собі теплий прийом на батьківщині: залишити позаду в групі чехів і американців — це неабищо! Тим більше, команда Ратомира Дуйковича стала єдиним представником африканського континенту на стадії плей-офф, хоча і є дебютантом фінальної частини першостей планети. Попри це досягнення наставник ганців не приховував своїх амбіцій перед грою з пентакампеонами: «Ми не боїмося бразильців, і їм буде дуже важко під час зустрічі з нами...»
Однак розпочалося все з невиправданої помилки: з перших хвилин четвірка захисників збірної Гани регулярно зміщувалася чи не до центру поля в спробі ловити опонента на штучних офсайдах. І це одразу ж призвело до негативних наслідків: перше ж «побачення» закінчилося забитим м’ячем: Роналдо, отримавши передачу від партнера, фінтом обіграв голкіпера і відправив його у порожні ворота — 1:0. Після цього гола Роналдо став найрезультативнішим бомбардиром чемпіонатів світу, адже до цього матчу в нього та в легендарного німця Герда Мюллера було по чотирнадцять влучних пострілів. Комбінаційний, колективний футбол, гра в один-два дотики, короткі передачі дали змогу ганцям на досить довгий проміжок часу «зачинити» бразильців на їхній половині поля. Довелося понервуватися і їхньому голкіперу — спочатку Діда витягнув м’яч з-під поперечини після дальнього удару Драмана, а потім лише здивовано спостерігав, як Мунтарі ледь не влучив у нижній кут воріт. Натомість південноамериканці ще до перерви забили вдруге. Лусіо знайшов передачею Кака, той віддав м’яч Кафу, простріл у штрафний майданчик, й Адріано коліном добив м’яч у порожні ворота — 2:0!
Після перерви африканці поновили свої спроби перебрати контроль над грою: непогано комбінували в центрі поля, наближалися до штрафного майданчика візаві, але далі справа не йшла. Лише на сімдесятій хвилині голкіпер «Мілана» змушений був продемонструвати свою майстерність, відбивши м’яч після удару Г’яна. А на 81-й збірна Гани залишилася без цього гравця — він отримав другу жовту картку за симуляцію. Мало не одразу бразильці скористалися чисельною перевагою. Зе Роберто вийшов сам на сам з голкіпером, обвів того ще за межами штрафного майданчика й спокійно закотив м’яч у порожні ворота — 3:0.

Франція — Іспанія 3:1
Попри те, що активніше розпочали матч піренейці, перший небезпечний момент створили їхні опоненти: на 22-й хвилині Зідан віддав передачу на Анрі, той наблизився до штрафного майданчика іспанців, зробив простріл, але Рібері «розминувся» з м’ячем. Та за п’ять хвилин рахунок таки змінився, але на користь іспанців. Ліліан Тюрам «підсік» ззаду у власному штрафному майданчику Ібаньєса Пабло, і Розетті, не вагаючись, вказує на одинадцятиметрову позначку — пенальті! Бартез вгадує траєкторію польоту м’яча, але Давід Вілья пробиває без шансів для Фаб’єна — 1:0! Забитий гол ніби став додатковим стимулом для іспанців: вони з подвоєною силою тиснули на суперника, намагаючись контролювати м’яч, причому на половині поля візаві або ж у центральній зоні. Подібна гра тривала до 41-шої хвилини, коли французам вдалася показова контратака: Вієйра ефектною передачею виводить Рібері сам на сам з голкіпером іспанців Касільясом. Тут чітко розібрався в ситуації арбітр, адже передача була саме на Франка, тоді як у пасивному офсайді опинився Анрі. Наздогнати Рібері не змогли ні Пуйоль, ні Пернія, і він, «поклавши» на газон Касільяса, закочує м’яч у ворота — 1:1!
У другому таймі французи, витримавши кілька по-справжньому гострих атак суперника, наприкінці основного часу матчу ще двічі «пробили» Касільяса. Спочатку на 83-й хвилині Зідан зробив навіс у штрафний майданчик піренейців, і Вієйра ударом головою виводить свою збірну вперед — 2:1. Попри самовіддані спроби іспанців відігратися в завершальні хвилини матчу, суперник зміг спіймати їх на контратаці: Зідан, який 23-го червня відсвяткував свій 34-й день народження, вийшов сам на сам з голкіпером суперника і, прибравши Пуйоля, «розвів» Ікера та м’яч по різних кутах воріт — 3:1! Франція — у чвертьфіналі, а там на неї чекають бразильці — ті самі, перед якими «трикольорові» мають «борг» у вигляді розгрому на першості світу 1998 року.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • УЇМБЛДОН: ПІД ДОЩЕМ У ЗАТІНКУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».