Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ
З АЛЕРГІЄЮ МОЖНА «ДОМОВИТИСЯ»
Великий знавець основ того, як влаштовано світ, та природи людини — Леонардо да Вінчі застерігав, що в майбутньому людство страждатиме від неправильного розподілу ароматичних речовин. Щось подібне ми вже маємо змогу спостерігати, тільки називаємо це явище дещо інакше — алергією, яка зумовлюється не лише леткими речовинами.

Про ступінь та характер алергізації населення розповідає головний алерголог Києва, кандидат медичних наук, завідувачка алергологічного відділення № 1 Київської міської клінічної лікарні № 8 Лілія Романюк.

Алергія — хвороба витончена
Алергійні захворювання виникають унаслідок неадекватної реакції (гіперреактивності) імунної системи на зовнішні подразники (алергени). Недуга зумовлена генетичною схильністю організму, яка значною мірою залежить від стану навколишнього середовища. Алергійне запалення може розвиватися будь-де — на слизовій оболонці ока, носа, дихальних шляхів, ротової порожнини, органів травлення, на шкірі тощо. Через алергійне запалення дихальних шляхів, наприклад бронхів, може виникнути бронхіальна астма. Тому алергійні реакції розглядають як системне ураження організму.

Проблема ІІІ тисячоліття
Неухильне зростання кількості алергійних захворювань спостерігається в усьому світі, тож Україна не становить винятку. Мабуть, навіть алергологи до кінця не розуміють загрозливих масштабів цієї проблеми. Недаремно фахівці ВООЗ вважають, що алергія стане провідною проблемою третього тисячоліття. За прогнозом Європейської академії алергології та імунології, у 2030 році кожна людина потерпатиме від того чи іншого виду алергії.
Близько 10 відсотків населення планети хворіють на бронхіальну астму, і ще приблизно ж стільки — недіагностованих хворих. 30% населення страждає від алергійного риніту, причому більшість з них рано чи пізно починають хворіти на бронхіальну астму. Ще близько 6–7% страждають від медикаментозної алергії. А сюди ще варто додати харчову алергію і таку саму реакцію на укуси комах. Тобто вже тепер можна говорити про те, що від алергії потерпає близько 60% населення Землі.
У всьому світі є поширеною проблема заниженої діагностики алергозахворювань, тому можна з певністю сказати, що хворих на ці недуги набагато більше, ніж визнається офіційно. Чому? Лише незначна частина алергозалежних звертається по допомогу до фахівців, тоді як більшість людей намагається впоратися з цією проблемою самотужки, за допомогою лікаря загальної практики чи в різних парамедичних клініках. Окрім того, не всі алергійні реакції яскраво виражені.

У пошуках причини
Бурхливі індустріалізація й урбанізація у ХХ ст. зумовили зміни довкілля, яке значною мірою впливає на здоров’я людини. Імунітет та генетика людини не встигають адаптуватися до швидких змін екологічних умов, появи значної кількості агресивних подразників у природі. А ще треба взяти до уваги хронічні стреси, яких не було раніше...
Сезонний риніт у різних людей проявляється індивідуально і триває від тижня до декількох місяців. Алергійна реакція на пилок більш виражена, оскільки йому властиве подразнення слизової дихальних шляхів. Окрім того, що пилок є алергеном, варто додати, що продукти забруднення навколишнього середовища роблять цей пилок агресивним. Тому не дивно, що люди в мегаполісах більше страждають від алергійних захворювань, ніж сільські жителі.
На жаль, алергією на пилок справа не обмежується. Є таке поняття, як цілорічний риніт: коли алергію провокує домашній пил. Інколи пацієнти не надають значення таким проявам алергії, як закладеність носа, чхання, свербіж повік, які виникають під час прибирання квартири або зміни постільної білизни. Хворий може рік у рік щовечора, лягаючи в ліжко, відчувати закладення носа та інший дихальний дискомфорт. Можна дуже довго користуватися судинно-звужувальним препаратом, навіть не підозрюючи, що насправді організм болісно реагує на домашню пилюку. Якщо вчасно не звернутися до алерголога, то захворювання може трансформуватися в бронхіальну астму.

Чи можна захиститися?
Як убезпечити себе від реакції на особливу чутливість організму до певних продуктів чи речей — питання дуже складне, навіть філософське. Людям, які добре знають про свою алергію на пилок рослин, недоречно активно пити трав’яні чаї, робити маски для догляду за шкірою обличчя на основі рослин, споживати трав’яні настойки й напої. Особливо це небезпечно у період загострення алергії. Не варто у період загострення сезонної пилкової алергії (полінозу) та сезонного алергійного риніту виїздити на луки, оскільки контакт з пилком рослин тільки погіршить самопочуття. На жаль, на ці банальні перестороги пацієнти часто не зважають.
Не треба забувати, що вплив продуктів рослинного походження поєднується з впливом пилку рослин, маємо справу з перехресно-харчовою алергією. Люди, які негативно реагують на пилок полину, як правило, погано переносять баштанні культури — дині, кавуни, кабачки, яблука, абрикоси, горіхи, гірчицю. Тому коли людині здається, що кавун має дивний смак, це насправді може бути проявом алергійної реакції.
На півдні України багато людей страждають через дуже агресивний пилок амброзії. Як правило, ці люди також реагують на пилок полину та на баштанні культури.
Золоте правило алергології таке: якщо ви переконалися в тому, що у вас є алергія на горіхи певного сорту або ж на креветки, то їх варто вилучити зі свого раціону. Не слід випробовувати долю, вживаючи ці продукти, адже кожна наступна алергійна реакція може мати важчу форму.

Лікуючись, не забувайте про алергію на ліки...
Якщо немає застережень щодо сезонного або цілорічного риніту, лікарі нерідко рекомендують ефективний курс специфічної імунотерапії. Після з’ясування алергійної реакції на пилок рослин готується спеціальна суміш для алерговакцинації. Ця процедура передбачає введення алергена дуже високого ступеня розведення (один до мільйона), починаючи від 0,2 мл і поступово нарощуючи дозу. Таким чином, ми привчаємо організм адекватно відповідати на подразник.
Багато людей погано сприймають цитрусові. Як і полуниця, лимони, апельсини завдяки своїй структурі мають властивість вивільняти з клітин людського організму біологічно активні речовини, які беруть участь у всіх реакціях запалення організму. Тому реагування на цитрусові продукти — це не алергія, а нормальна реакція будь-якого організму. Інша справа, що організм різних людей реагує на це індивідуально.
Непоодинокими є випадки поліпрагмазії, коли пацієнту одночасно призначають по 10–12 медикаментів — основні, допоміжні, бажані, різноманітні трав’яні, вітамінні й біоактивні добавки. Як правило, у таких випадках виникає алергійна реакція на медичні препарати. Проте варто пам’ятати, що в людини не може бути алергії абсолютно на всі препарати — як правило, це стосується лише 2–3 препаратів.
Через це не можна захоплюватися самолікуванням. До будь-якої реклами треба ставитися зважено й розсудливо, адже нерідко рекламують далеко не найсучасніші й найпередовіші засоби. Перш ніж йти в аптеку й купувати ліки проти алергії, варто порадитися з лікарем.
У столиці, на відміну від інших регіонів України, добре розвинута алергослужба: практично в кожному районі міста є алерголог для дорослих, а також алерголог-педіатр. У київському алергоцентрі кияни можуть отримати консультативну, стаціонарну і реабілітаційну допомогу.

Яна СНІЖНА
також у паперовій версії читайте:
  • А НЕБО ПЛАЧЕ ГРОЗАМИ...
  • ЗВІДКИ ВЗЯЛИСЯ ТОВСТУНИ?
  • США ПОЧИНАЮТЬ ВІЙНУ... З КУХОННОЮ СІЛЛЮ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».