Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
ЧИ СПІВАТИМУТЬ ГІМН США ІСПАНСЬКОЮ?
Іспаномовні американці радикалізують свою кампанію за легалізацію іммігрантів. Одночасно влаштовуються масові страйки, бойкоти американських фірм, навіть учні шкіл беруть участь в акціях непокори. Такі дії можуть паралізувати окремі міста. Невже можливий такий сценарій?

Організатори масових демонстрацій латиноамериканців, які відбулись останніми місяцями в найбільших містах Америки, оцінюють їх як значний успіх і хочуть його розвинути. У мегаполісах стали звичними акції протесту нелегальних іммігрантів.
Останнім часом реально народився латиноамериканський громадський рух за ухвалення конгресом США імміграційної реформи, яка легалізувала б перебування й працю в Америці приблизно 12 мільйонів нелегалів. Принаймні дев'ять мільйонів з них — латиноамериканці (шість мільйонів з-поміж них — мексиканці).
На іспаномовних радіостанціях, яких в Америці вистачає, відбулась прем'єра запису «Нуестро гімно» («Нашого гімну»). Це — перекладений іспанською гімн США у виконанні латиноамериканських поп-зірок.
Гімн переробляли багато разів. Американці співають його з нагоди багатьох державних і громадських подій і свят. Зірки естради змагаються в мистецтві його виконання. Але переклад гімну іспанською й використання цієї версії викликало в Америці протести. Особливо критикують іспаномовну версію гімну США праві радіокоментатори, затята дискусія відбувається в Інтернеті.
«Це погана ініціатива. Американській гімн має виконуватись лише англійською, інакше він не є гімном»,— заявив президент США Джордж Буш, який, проте, у питанні амністії для нелегальних іммігрантів стоїть на боці латиноамериканських діячів. Навіть окремі ді-джеї, які стали «мотором» латиноамериканського руху, не переконані, що «Нуестро гімно» — добрий задум.
«Ми не повинні накидати американцям нашої ідентичності. Ми не прагнемо ні до чого їх змушувати, ми хочемо лише, щоб вони визнали нас»,— пише у «Вашингтон Пост» Педро Б'яггі, ді-джей станції «Ель Золь».
Подібну реакцію викликали тисячі мексиканських прапорів під час недавньої демонстрації латиноамериканців у Лос-Анджелесі. На хвилі критики за кілька днів латиноамериканці зібрались на масштабну маніфестацію у Вашингтоні вже з прапорами США.
Усе більше радикальних груп закликають іммігрантів не йти на «роботу до білих», не купувати жодних товарів у корінних американців. Це мало б засвідчити економічну силу нелегальних мігрантів, але далі закликів ця ініціатива не піде, реалізувати її неможливо.
По всій Америці зростає й напруження у стосунках між чорношкірими американцями й латиноамериканцями. Перші вважають, що прибульці з-за південного кордону відбирають у них роботу й соціальну допомогу. Крім того, під час багатотисячних демонстрацій латиноамериканці зловживали ідейним спадком великих негритянських маршів з епохи боротьби за громадянські права в 1960-х роках.
Неабияким недоліком латиноамериканського руху є відсутність авторитетних лідерів, і тому він залишається нестійким об'єднанням окремих організацій, які краще чи гірше співпрацюють між собою. Зрештою, яким буде зміст імміграційної реформи, залежить не від вирішення латиноамериканців, а від політиків у США, які завжди ставились з недовірою до будь-яких радикалів.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • БОЛГАРІЯ: ПАРЛАМЕНТ БОРЕТЬСЯ ЗА ДИСЦИПЛІНУ
  • БУШ: «УГОРЩИНА — УОСОБЛЕННЯ ТОРЖЕСТВА СВОБОДИ»
  • ІЗРАЇЛЬ ГОТУЄТЬСЯ ДО ЕВАКУАЦІЇ ПОСЕЛЕНЬ
  • ШАНХАЙ: НАЙСИЛЬНІША ЗА 130 РОКІВ СПЕКА
  • КОЖЕН П’ЯТИЙ НІМЕЦЬ — НЕ НІМЕЦЬ...

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».