Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ПРОЩАВАЙ, НЕДВЕДЕ...
Напередодні заключного туру в групі Е склалася цікава ситуація — жодна з чотирьох команд не втратила шансів на участь у 1/8 фіналу. Щоправда, і Гані, і США для продовження турнірної боротьби потрібно було перемагати, оскільки нічия влаштовувала африканців лише у разі програшу чехів збірній Італії. Щодо італійців, то їх, з одного боку, влаштовувала нічия, а з іншого — перспектива грати на наступній стадії турніру з бразильцями навряд чи була у планах цієї команди. Тож апеннінцям також потрібно було думати про перемогу.

На цей поєдинок наставник чехів Карел Брюкнер вирішив поставити до основного складу Мілана Бароша, в надії на його голеадорський талант. Замість дискваліфікованого Уйфалуші на поле вийшов Радослав Ковач. Головний тренер італійців Марчелло Ліппі обрав обережну тактику. У нападі вийшов один Альберто Джилардіно. На лаві запасних залишився відпочити Лука Тоні. Крім того, тренер вирішив зміцнити центр поля за рахунок Дженаро Гаттузо. Дискваліфікованого де Россі замінив Мауро Каморанезі.
Гра розпочалася з позиційної боротьби у центрі поля, але практично без гострих моментів. У чехів, яким потрібно було більше думати про атаку, лише Недвед намагався щось створити (інший лідер півзахисту — Томаш Росіцкі розгубився). У італійців запам'яталася спроба Гаттузо перекинути м'яч головою з-за меж штрафного майданчика у ворота суперника, однак голкіпер виявився на висоті. Потім отримав травму півзахисник апеннінської команди Неста і замість нього вийшов Матерацци. Через десять хвилин після цього саме він після подачі кутового перестрибнув усіх захисників, відмінним ударом головою уразив лівий нижній кут воріт чеського голкіпера Петера Чеха. Невдовзі після цього чехи залишилися у меншості. Підвів команду Полак, отримавши протягом десяти хвилин дві жовті картки. Спочатку він грубо порушив правила щодо Каморанезі, а потім ударив ззаду по нозі Тотті.
Увесь другий тайм чехи намагалися зрівняти рахунок, але італійці впевнено контролювали хід матчу. Чи був у Чехії хоча б один шанс? Так, був. Момент створив Недвед, стрімко прорвався між двома захисниками, практично вийшов сам на сам з голкіпером суперника і потужно вдарив, але цей удар Буффон парирував. Задля справедливості зазначимо, що удар був прямо у воротаря, і від Буффона не знадобилося демонструвати свою майстерність. На 61-й хвилині в цьому матчі сталася ще одна подія: вперше на полях Німеччини з'явився Філіппо Індзагі. Він дуже вже намагався відзначити своє перебування на полі забитим м'ячем і, після того, як втратив два стовідсоткові моменти, таки досяг свого — вийшов сам на сам з Чехом, обіграв його і спокійнісінько закотив м’яч у сітку. Отже, 2:0 — і фініта ля Чехія, віва Італія! Після фінального свистка Павел Недвед сумно залишає поле. Він розуміє, що ця гра проти італійців може стати останньою для нього у футболці національної команди Чехії, адже лише її вихід до фінальної частини чемпіонату світу-2006 змусив цього талановитого півзахисника повернутися до складу національної збірної.
Отже, збірна Чехії, одна з так званих «елітних» команд, яку вважали претендентом якщо не на саме чемпіонство, то на місце в «четвірці», залишає світову першість. Залишає його після групового турніру. Тож спробуємо зрозуміти: як таке могло статися? Чехи блискуче перемогли збірну США з розгромним рахунком 3:0. Гра команди заслуговує в пресі найкращих епітетів— легка, комбінаційна, технічна. Чимало фахівців пророкують чехам вихід, як мінімум, до півфіналу. Враховується той важливий чинник, що команда зіграна, а «віковість» багатьох гравців доповнюється досвідом. Однак у це море захопленості вклинюється тривожний «дзвіночок» — травма лідера атак Яна Колера, яка ставить під сумнів його подальший виступ. Надалі з'ясується, що він зіграти все ж зможе, але не раніше закінчення групового турніру. Усе руйнується просто миттєво. Стара травма Бароша, швидкий гол на першій хвилині в матчі з Ганою, нездатність щось створити в атаці без Колера, вилучення Уйфалуші, перебір жовтих карток у Локвенца і, нарешті, невдала гра й вилучення у вирішальному поєдинку з Італією Полака. Що це — випадковість чи закономірність? Мабуть що те й інше. Стовідсоткову залежність від наявності фізичної форми лідерів команда не змогла компенсувати своїми ігровими якостями. Головною надією чехів був Павел Недвед. Він у трьох матчах підтвердив роль лідера, але один у полі — не воїн. Чехи, як це не парадоксально, виявилися заручниками свого супервдалого старту, після якого команду, що називається, перехвалили. До того ж, ключову гру проти збірної Гани команда Брюкнера програла, а з італійцями їхнє протистояння виглядало безперспективним. Дива зробити не пощастило — і команда залишає турнір. Сталося те, що сталося. Тепер на чехів чекає важкий процес зміни поколінь (підуть Недвед, Поборскі, Колер, Локвенц) і не менш важкий пошук нових гравців.
Щодо збірної Італії, то команда Ліппі грає поки без особливого блиску, але пристойно. Здається, нинішня сила і потенціал італійців у тому, що від них не вимагають чогось неймовірного. Італія практично ні в чому не поступається за своїми можливостями ні грізній Аргентині, ні господарям першості, ані титулованій Бразилії. Апеннінцям цілком до снаги вийти до півфіналу, а там вже — як пощастить. Поки фортуна на їхньому боці.
Марчелло Ліппі, головний тренер збірної Італії:
— Ми заслужили місце в 1/8 фіналу. Команда зіграла дві чудові зустрічі, перемігши Гану та Чехію. Завершити груповий турнір на першому місці було важливо, однак, якщо б нам довелося грати проти бразильців, ми провели б проти них свій найкращий матч. Хоча рано чи пізно, нам доведеться зійтися на полі з фаворитами.
Карел Брюкнер, головний тренер збірної Чехії:
— Грати удесятьох було надзвичайно важко. Ми втратили багатьох гравців ще до матчу, зокрема, деяких через дискваліфікацію і це стало головною причиною поразки.
Збірна Гани, обігравши американців із рахунком 2:1, посіла друге місце в групі Е і вийшла до 1/8 фіналу на першому для себе в історії чемпіонаті світу. Африканці більшу частину зустрічі володіли ініціативою і, хоча переможний м'яч було забито після сумнівного пенальті, як мінімум нічию вони заслуговували. Перемога ж стала для «чорних зірок» другою поспіль.
Ратомір Дуйковіч, головний тренер збірної Гани:
— Ми змогли зробити те, що планували, а відтак задоволені результатом. Ця гра стала точкою відліку для усього ганського народу, гравців і особисто мене. Це — перший чемпіонат світу для нашої команди, і ми одразу потрапили до числа шістнадцяти найкращих. Наша мета — півфінал. Будь-якій команді, котрій потрібно грати проти «чорних зірок», доведеться важко. Бразильці — не виняток. Вони — найкраща команда у світі, однак у нас великі можливості, і ми нікого не боїмося.
Відтак збірна Італії, маючи сім очок, — переможець групи, а дебютанти з Гани, здобувши шість, склали їй компанію в 1/8 фіналу. Попри прогнози, чехи залишають мундіаль після групового етапу, додому відправляються також американці, в активі яких лише одне очко.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • «КЕНГУРУ» ДОСТРИБАЛИ ДО ПЛЕЙ-ОФ!

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».