Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
СУБСИДІЯМИ — ПО ЦІНАХ!
«Шановна редакціє! Через підвищення тарифів на газ, а також електроенергію, комунальні послуги, як по телевізору говорили, незаможних захистять від цінових шоків субсидією. Хотілось би знати, хто нині має право на субсидію, які будуть її розміри, що треба, аби її одержати. Бо, як на мене, заяви урядовців про зростання зарплати в структурі доходів, збільшення не тільки номінальної, а й реальної зарплати на 23% — міф. Що мені з того, що номінальна зарплата у нас зросла і становить понад 1000 грн? Мої доходи не змінилися».

Енгеліна ЧУПРИНА, ветеран праці, Донецька область

Загалом порядок призначення субсидій залишився таким, як і був. Проте є нюанси, з огляду на підвищення цін і тарифів на газ, електроенергію, комунальні послуги (до речі, підвищення ці прийняті з порушенням документів Верховної Ради про мораторій на збільшення цін у тому розумінні, що їх — ці документи — ніхто не скасовував). Директор Департаменту державного соціального захисту населення Міністерства праці та соціальної політики Віталій Мущинін сказав журналістам:
— Державні субсидії зарекомендували себе, як надійний захист малозабезпечених. Гадаю, послужать вони добру службу й тепер — через підвищення цін і тарифів.
Як відомо, на субсидію мають права сім’ї тоді, коли витрати на житлово-комунальні послуги перевищують 20% їх сукупного доходу. Особливо уразливі в соціальному плані родини мають право на таку державну допомогу, коли витрати перевищують 15% сукупного доходу. До речі, в цьому разі йдеться про сім’ї, які складаються з пенсіонерів та інших непрацездатних громадян, а також до складу яких входять неповнолітні діти або інваліди І і ІІ груп. При цьому сукупний дохід не має перевищувати 50% прожиткового мінімуму (з січня 2006 року — це 226 грн, а з квітня — 232 грн 50 коп.). Субсидію призначають з розрахунку площі 21 квадратний метр на людину + 10,5 квадратного метра на сім’ю. На «зайві» квадратні метри субсидія не поширюється і за них треба сплачувати повністю.
— У зв’язку з підвищенням цін і тарифів субсидії громадянам буде переглянуто,— пояснює пан Мущинін.— Якщо, скажімо, сім’я раніше мала сплачувати за житло та комунальні послуги 250–260 грн, 50–60 грн становила субсидія. Після підвищення цін і тарифів така сім’я, як і раніше, сплачуватиме 200 грн, а решту — 100–110 грн, за збільшення плати до 300–310 грн, погашатиметься за рахунок субсидії. Перерахунок зроблять без звернення громадян.
До речі, торік субсидіями скористалося 1 млн сімей. Сума виплат — 354 млн грн. На скраплений газ і тверде паливо готівкою витрачено 170,6 млн грн (для 659 тис. сімей). У травні цього року скористалося субсидіями 3,7% сімей України. Зрозуміло, тепер кількість звернень зросте майже вдвічі (і додатково знадобиться 400 млн грн). Отже, тим громадянам, які вперше звернуться за субсидіями, нагадуємо, які документи треба надати для того, аби їх одержати: заяву, довідку про склад сім’ї, доходи кожного зареєстрованого члена її та декларації про доходи, майно, відомості про розмір платежів (про розмір пенсії відділи субсидії дізнаються без участі заявника). Коли ви звернетеся вдруге, слід представити лише заяву і довідки про доходи, якщо, звичайно, не відбулося змін у складі сім’ї.
Коли говоримо про доходи, маємо на увазі зарплати, пенсії, різні види допомоги, доходи від підприємницької діяльності, особистого підсобного господарства, земельних ділянок, виділених для овочівництва, сінокосів і пасовиськ (садові ділянки до цього переліку не входять).
Важливо й таке. Всі працездатні члени сім’ї мають працювати, вчитися у ВНЗ І–IV рівнів акредитації або в ПТУ. Інакше субсидію не призначатимуть. Виняток — догляд за дитиною до досягнення нею трирічного віку, догляд за старшою дитиною, яка, згідно з висновками медиків, потребує догляду, наявність трьох і більше дітей віком до 16 років, а також осіб, яким виповнилося 80 років.
У наданні субсидії можуть відмовити, якщо хтось здає квартиру чи будинок в оренду або має у власності більше одного помешкання і загальна площа перевищує санітарну норму, або якщо житло придбане не більше року тому. Втратити субсидію можна, якщо ви не сплачуєте свою частку щомісяця. Виняток — якщо вам не виплачують зарплату (і це підтверджено документально).
Субсидію призначають на шість місяців у безготівковому вигляді (на скраплений газ, тверде і рідке пічне побутове паливо — раз на рік у грошовому вираженні).
Такий порядок призначення субсидій. Слід мати на увазі, що в державному бюджеті цьогоріч кошти на, так би мовити, збільшену зону обслуговування субсидіями і збільшений їх розмір — не передбачено. Їх ще треба «знайти». Міністр праці та соціальної політики України Іван Сахань сподівається, що Верховна Рада внесе відповідні зміни до Закону «Про державний бюджет України на 2006 рік», а також на те, що за зростання інфляції на 1% доходи громадян індексуватимуться і це зменшить ціновий удар для тих, чиї доходи — в межах прожиткового мінімуму.
також у паперовій версії читайте:
  • ОБДАРОВАНА МОЛОДЬ ПОТРЕБУЄ ПІДТРИМКИ
  • ЛІТЕЧКО-ЛІТО, РАДІСНА ПОРА...
  • СФЕРУ ДІЯЛЬНОСТІ ФОНДУ ВИЗНАЧЕНО

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».