Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
СОМАЛІЙСЬКИЙ СЮРПРИЗ
Країна на Африканському Розі — Сомалі з часу колоніального панування перетворилася на важливий форпост на геополітичному перехресті з Червоного моря до Тихого океану. Поширення британської імперії в Африці свого часу спинилося через сомалійські племена. Водночас зміцнення італійського колоніального панування в Еритреї та Ефіопії створило передумови для посилення італійського впливу на Сомалі.

Врешті на початку двадцятого століття Лондон та Рим полюбовно поділили зони впливу на півострові. Такий колоніальний розподіл тільки посилив протиріччя між сомалійськими племенами. Після другої світової війни доба колоніальних імперій минула, але й проголошення незалежності не об'єднало країни. Спроби центральної влади консолідувати націю на ґрунті війни з сусідньою Ефіопією за спірні території закінчились провалом. У країні домінували бідність, корупція, міжетнічні конфлікти. Після смерті диктатора Сіада Барре в 1991 році в Сомалі через тривалу посуху та голод почалась громадянська війна.
У 1993 році американці втрутилися в кривавий конфлікт, але безрезультатно. Після того як один з впливових місцевих польових командирів Мухаммед Фарах Айдід знищив десятеро морських піхотинців США, шокована американська громадськість домоглася від президента Білла Клінтона виведення американських військ. В охоплену громадянською війною Сомалі прибули миротворці Організації Об'єднаних Націй з країн, що розвиваються. Тим часом залишки організованих державних інституцій в Сомалі остаточно зникли. На зміну їм прийшли традиційні кланові органи влади та цілковита анархія. Сомалі за термінологією Державного департаменту США перетворилася на «державу, яка не утвердилася». Відтоді сомалійці живуть головним чином завдяки грошам, які переказують їм родичі, котрим пощастило втекти з країни й влаштуватися на роботу за кордоном. Принаймні останнє десятиріччя Сомалі не давала інформаційних приводів, аби про неї згадали.
Аж ось на початку червня загони сомалійських ісламістів вперше з 1991 року встановили контроль над усіма районами столиці країни — міста Могадішо. Тепер безпосередня загроза нависла над «перехідним» урядом, що перебрався до міста Байдоа. Отже, одні оглядачі вважають, що ці бойовики «про все домовилися» з Білим домом, інші аналітики звертають увагу на їхню причетність до «Аль-Каїди». Тим часом голова «Союзу ісламських судів» Сомалі шейх Шариф Ахмед вже закликав виграти остаточну «битву проти ворогів ісламу». У США натомість висловили занепокоєння тим, що в разі встановлення ісламського режиму Сомалі може перетворитися на ще одну базу для терористів.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ЗНАЙШЛИСЯ ВИКРАДАЧІ РОСІЙСЬКИХ ДИПЛОМАТІВ
  • ПОВІНЬ — У США ТА КИТАЇ
  • НІЯЗОВ І «ГАЗПРОМ» НЕ ДОМОВИЛИСЯ
  • У США ЗАМОРОЗИЛИ РАХУНКИ ЛУКАШЕНКА
  • КАТАЛОНІЯ: ЧИ ПОСТАВИВ РЕФЕРЕНДУМ КРАПКУ?
  • ДЛЯ ХУСЕЙНА ВИМАГАЮТЬ СМЕРТНОЇ КАРИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».