Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
КОАЛІЦІЙНА «ОРЛЯНКА»
«ОРЕЛ» — НА «ПОМАРАНЧЕВУ» КОАЛІЦІЮ, «РЕШКА» — НА ШИРОКУ. А ЯКЩО У ПОВІТРІ ЗАВИСНЕ?..
Кажуть, політика та футбол у багатьох державах ідуть пліч-о-пліч. Україна в цьому сенсі — не виняток, адже нині ці дві теми є найгарячішими. До того, обидві мають чітке часове обмеження — 23 червня. Саме цього дня визначиться, чи потрапить наша збірна до 1/8 фіналу чемпіонату світу. Тоді ж спливає місячний термін, відведений реформованою Конституцією на формування парламентської коаліції.

Відтак і учора на коротенькому ранковому засіданні Верховної Ради футбольні паралелі були присутні. Найбільше до них вдалася лідер БЮТ Юлія Тимошенко. Вона вважає, що українські футболісти для формування нашого іміджу зробили більше, ніж вітчизняні політичні діячі. Загалом, виступ пані Тимошенко перетворився на суцільні «шпильки» у бік «Нашої України». Юлія Володимирівна вважає, що поведінка пропрезидентського блоку нагадує гру у футбол однієї команди водночас на двох стадіонах. У результаті лідер БЮТ навіть прогнозує підписання «НУ» відразу двох коаліційних угод — з БЮТ та СПУ і з Партією регіонів. До такого висновку її буцімто спонукала заява «нашоукраїнців» про те, що тексти запропонованих угод у різних форматах майже ідентичні.
Ще Юлія Тимошенко запевняє: її блок останнім часом погоджується на всі умови «Нашої України», мало не заплющивши очі. Щоправда, це не зовсім співвідноситься з попередньою позицією БЮТ. Відтак виникає сумнів, що переговори у форматі «трійки» матимуть успіх.
Можливо, це й певне перебільшення, але позиція «Нашої України», що її учора виголосив Роман Безсмертний, усе ближча до «регіональної». Роман Петрович палко говорив про спільність поглядів у багатьох питаннях і висловив припущення, що так званій широкій коаліції заважає лише минуле. Мовляв, воно розділило суспільство і тепер потрібно дбати про єдність.
Майже слово в слово ці самі тези повторив Микола Азаров — один із лідерів Партії регіонів. Єдина відмінність: Микола Янович цього разу окреслив кінцевий термін «регіонального» терпцю. За його словами, якщо до 21 червня — тобто до сьогодні — формат коаліції не буде визначено, ПР залишає за собою право обрати парламентське керівництво без коаліції. Як їм це вдасться — поки не відомо. Хоча чимало аналітиків запевняють: формат «плаваючого парламенту» може бути вигідним і «Нашій Україні». Хоча це й буде нічим іншим, як намаганням зробити гарну міну за поганої гри.
Олександр Мороз цього разу сконцентрувався лише на продовженні політреформи. Це також ніби традиція. Коли ситуація стає патовою, соціалісти згадують про реформу, вбачаючи у ній таку собі рятівну соломинку. Олександра Олександровича тішить те, що нині за продовження реформи (особливо у розділі місцевого самоврядування) виступають майже всі фракції.
Комуністи, як і напередодні, — за так звану антикризову коаліцію. Проте невідомо з ким, бо ж усі, крім них, за словами Петра Симоненка, це — «товариство з обмеженою кримінальною відповідальністю».
От так, за півгодини «випустивши пару», депутати оголосили перерву до 16.00. Відтак, можливо, шановним читачам щось більше відомо про багатостраждальну коаліцію. Якщо ж ні, то в суспільстві, схоже, назріває інша ідея: запропонувати «Нашій Україні» зіграти в «орлянку». Якщо випаде «орел» — об’єднатися з БЮТ і СПУ, якщо «решка» — віддати перевагу Партії регіонів. Утім, можуть бути ще два анекдотичні варіанти, про які нагадаємо. Якщо монетка стане на ребро, слід розпустити Верховну Раду. А в разі зависання її в повітрі — усі ми, громадяни України, житимемо щасливо. Як мінімум, до кінця нинішньої каденції парламенту.

Ярослав ГАЛАТА
також у паперовій версії читайте:
  • КОАЛІЦІЇ БУВАЮТЬ ШИРОКІ...
  • ...А БУВАЮТЬ СТАБІЛІЗАЦІЙНІ
  • АБО В КОАЛІЦІЇ — АБО В ОПОЗИЦІЇ
  • В УКРАЇНІ ІСНУЄ ЗАГРОЗА «ЕКОНОМІЧНОГО СЕПАРАТИЗМУ»?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».