Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
КОЛИ ЇЖА СТАЄ ОТРУТОЮ
Найтиповіша картинка з натури на базарі літнього дня:
— Жіночко, спробуйте мого сиру!
— Сальце, соломкою смалене, називається «пальчики оближеш» — хто пригощається, не відходить!
— Сметанку, молочко беріть!
— Черешні кримські, солодкі — скуштуйте!
Покупці жваво «мігрують» між продавцями й щокроку пробують харчі «на язик» — немиті й брудними руками. Як може цей сюжет розвиватися далі — відомо, хоча пошкодувати про вчинене доводиться, як мовиться, пост фактум — коли «пробування» завдасть шкоди здоров’ю.

Нещодавно одинадцятьох дітей у віці від двох до п’яти років шпиталізували до інфекційного відділення Дружківської міської лікарні № 2, що на Донеччині. За попередньою інформацією, десятеро з них перебувають у стані середньої тяжкості, одна дитина — у задовільному. За попередніми висновками, причиною недуги стала неякісна їжа.
На літо припадає пік випадків харчового отруєння чи ураження гострими кишковими інфекціями. Від «хвороби немитих рук» чи споживання недоброякісної їжі хворіють як деякі особи, так і цілі сім’ї чи групи людей (цьогоріч в Україні з цієї причини дві особи померли). Отож днями головний державний санітарний лікар України Сергій Бережнов скликав журналістів для інформування широкої громадськості про небезпеку, яка чатує на кожного влітку.
— Якщо протягом усього 2005 року в Україні трапився 41 спалах інфекційних захворювань та занедужало понад тисячу осіб (у тому числі 800 дітей),— поінформував Сергій Бережнов,— то за весь період цього року сталося 14 спалахів інфекційних захворювань, під час яких постраждало понад 259 осіб, 65% із яких — діти. Переважна більшість інцидентів сталася у червні.
Здебільшого групові інфекційні захворювання та отруєння виникли після бучного весільного столу, святкування ювілеїв, проводів до армії, влаштування ритуальних обідів. Сергій Бережнов зауважив, що кухарями на таких оказіях переважно є особи, не обізнані з правилами особистої гігієни, а також з технологією приготування їжі, зберігання харчових продуктів за дотримання належної температури.
Розсадниками інфекції найчастіше стають готові страви (м’ясні, салати, консерви), молоко та молочні продукти, кондитерські вироби, які готують «із запасом», непридатна для пиття вода.
Так, з 7 лютого цього року протягом місяця тривав спалах дизентерії Зонне у смт Раухівка Березівського району на Одещині. Хвороботворна паличка уразила 40 осіб. Причиною ж стало вживання сирої водопровідної води в умовах аварійного стану водопровідних і каналізаційних мереж. Забруднена питна вода стала вогнищем інфекції й за спалаху вірусного гепатиту С, який вирував наприкінці березня — на початку квітня у смт Ясиня на Закарпатті. Через недотримання елементарних правил гігієни 33 школярі й 20 дорослих потрапили на лікарняне ліжко.
А от мешканці с. Петрівського з Харківщини та з м. Коростеня, що на Житомирщині, напевно, надовго запам’ятають салат «олів’є», смажену рибу та сосиски у вафлях, які спричинили захворювання 41 особи на сальмонельоз. Ці страви, звичайно ж, смачні, але мають бути ще й безпечними.
На жаль, для двох мешканців с. Лисенка Вінницької області страви домашнього приготування на святі стали фатальними. Причина нездужання — харчове отруєння мікробного й немікробного походження. Всього ж тоді захворіло 12 подолян.

Яна СНІЖНА


ЩОБ ОМИНУТИ «ЛІТНІ» ХВОРОБИ
Якщо ви не бажаєте замість активного відпочинку чи праці провести свій час на лікарняному ліжку, підхопивши небезпечну кишкову інфекцію чи отруївшись харчовими продуктами, дотримуйтеся елементарних правил особистої безпеки, до чого закликають спеціалісти.
>>Не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.
>>Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, підземних джерел, а також поверхневі води. Для пиття і приготування їжі придатна лише питна бутильована вода, з бюветів або з централізованих джерел водопостачання.
>>Не споживайте продукти і напої, термін зберігання яких давно минув.
>>Не вживайте харчові продукти та напої за найменшої підозри щодо їх недоброякісності.
>>Не вживайте незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
>>Під час туристичних мандрівок, екстремального туризму для миття посуду і рук використовуйте профільтровану і проварену воду.
>>Купуючи харчові продукти та напої, обов’язково звертайте увагу на терміни та умови їх зберігання. Зберігайте продукти тільки у спосіб, зазначений на упаковці.
>>Якщо купуєте харчові продукти без відповідної упаковки (сирі, свіжоморожені, копченості) у торговельній мережі, в тому числі у лотках на ринках, вимагайте у продавця документи, які підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.
>>Не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються,— ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які варто зберегти у холодильнику.
>>На відпочинку не готуйте багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки,— паштетів, м’ясних салатів. Приготовлені страви бажано споживати відразу, а за повторного споживання їх треба знову термічно обробити. Зберігання виготовленої страви (без холодильника) не має перевищувати дві години.
>>Перед споживанням добре мийте овочі, фрукти та ягоди проточною питною водою. Перш ніж дати дітям, ще й ретельно облийте окропом.
>>Коли харчуєтеся на лоні природи, тримайте продукти харчування подалі від ґрунту й піску.
>>Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мийте з милом руки. Мийте руки також після відвідування туалету.
>> Купайтеся лише у офіційно дозволених водоймах. Відпочивайте на облаштованих пляжах.
>>За виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звертайтеся до найближчої лікувальної установи. Не займайтеся самолікуванням, оскільки точно не знаєте, що стало причиною недуги.
>>Якщо хворий перебуває у тяжкому стані, негайно викликайте «швидку допомогу».

також у паперовій версії читайте:
  • НАЙКОРИСНІШЕ ПИВО — НА ПЛЯЖІ
  • «КОЛЬОРОВА» ПРОФІЛАКТИКА
  • ОЖИРІННЯ ЗБІЛЬШУЄ РИЗИК РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ
  • НЕ ТІ ТЕПЕР ПЛОДИ З ГОРОДУ Й САДУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».