Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
АЗІЙСЬКЕ АНТИ-НАТО
У Китаї, як ми вже повідомляли, відбувся черговий саміт Шанхайської організації співпраці (ШОС) у складі якої перебуває шість держав: Росія, Китай, Казахстан, Киргизія, Таджикистан й Узбекистан. Основний його результат: посилене намагання його учасників демонтувати рештки прозахідної коаліції і нейтралізувати її вплив у Центральній Азії. Кремль пообіцяв азійським тоталітарним режимам допомогу в переслідуванні опозиціонерів, а президент Ірану Махмуд Ахмадінежад, який був присутній на засіданні в ролі гостя, закликав президента Росії Володимира Путіна «поставити шлагбаум перед Заходом».

Сам Путін також не приховував антиамериканської спрямованості і амбіцій ШОС, заявивши: «Ми не потребуємо в цьому регіоні жодних конкурентних блоків, «закритих клубів» і ліній поділу». Усі зрозуміли ці слова як натяк на США, які прагнуть утворити прозахідний блок у Центральній Азії.
«Шанхайська шістка» розпочинала як маловпливовий дискусійний клуб. Але рік тому відбувся перелом. За підказкою Москви й Пекіна центральноазійські держави звернулись до НАТО з проханням визначити термін ліквідації військових баз в Узбекистані, Таджикистані й Киргизії. Найбільш послідовними у прагненні позбутись американських вояків виявились узбеки. Вони були розчаровані посиленим інтересом Заходу до стану справ з правами людини, особливо після жорстокого придушення, яке торік влаштувала влада опозиції в Андижані.
Азійські режими погодились на створення баз НАТО перед війною в Афганістані, а натомість сподівались від Заходу грошей, економічної допомоги та невтручання у делікатні питання їхньої внутрішньої політики. На нинішньому саміті це виразно висловив президент Узбекистану Іслам Каримов: «Не дозволимо, щоб Америка втручалась у наші справи».
Світова преса і навіть окремі російські газети вже охрестили «шістку» клубом диктаторів, а Москва разом з Пекіном готові щедро фінансувати «незалежність від Заходу» своїх менших партнерів. Президент Росії пообіцяв надавати для підтримки країн Центральної Азії дешеві кредити, їхній обсяг щорічно сягатиме 500 мільйонів доларів.
«Шістка» також підписала ще один черговий договір про боротьбу з тероризмом, у якому серед інших заходів названо спільний контроль за Інтернетом. Використовуючи китайський досвід, спеціалісти від цензури у всесвітній мережі тепер переслідуватимуть опозиційні сайти, які в їхніх країнах називають не інакше, як «терористичними».
Москва й Пекін не приховують своїх експансіоністських амбіцій. Справжньою зіркою в прихильному до ШОС середовищі здавався уже згаданий президент Ірану Махмуд Ахмадінежад, який невтомно повторював антиамериканські тиради.
Іранець, який хоче стати сьомим, приєднавшись до «шістки», запропонував Росії спільно визначати світові ціни на газ. Ахмадінежад схвально оцінив пропозицію Путіна про створення Енергетичного клубу, який би координував експорт і транзит енергетичної сировини в рамках «шістки». Але з цього питання у ШОС виникли розбіжності, оскільки Казахстан воліє балансувати між Росією і Заходом і приєднався до користувачів нафтогону Баку — Тбілісі — Джейхан.
Дмитро Тренін з московського відділення Фонду Карнегі вважає, що «Шанхайська шістка» поки що не тягне на «Анти-НАТО», але вже тепер вона становить неабияку загрозу інтересам США в Азії.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • УБИВСТВО РАФІКА ХАРІРІ ООН РОЗСЛІДУВАТИМЕ ДАЛІ
  • КАТАЛОНІЯ МАЄ НОВИЙ СТАТУС
  • КИТАЙ: ВИБУХ НА ХІМПІДПРИЄМСТВІ
  • ГЕЙТС МАЄ НАМІР ЗАЛИШИТИ КЕРІВНИЦТВО «MICROSOFT»
  • ХАМАС НЕЗАДОВОЛЕНИЙ ДЕМОКРАТИЧНІСТЮ ЄВРОСОЮЗОМ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».