Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
«РЕГІОНАЛЬНИЙ ПОМАРАНЧ»?
«НАШОУКРАЇНЦІ» ДОМОВИЛИСЯ НА ЧВЕРТЬ, СОЦІАЛІСТИ — НАПОЛОВИНУ, А БЮТівці — ПОВНІСТЮ
Якщо твердження про те, що від тривалості перерви залежить якість роботи — правильне, то сьогоднішнє засідання Верховної Ради, нарешті, мусить подарувати бодай якийсь результат. Адже незабаром спливе місяць відтоді, як стартувала перша сесія новообраного парламенту.

Минулі вихідні позначилися неабиякою політичною активністю. Причому якщо раніше переговори офіційно велися лише у межах «трійки» — «Наша Україна», БЮТ і Соцпартія — то тепер головна пропрезидентська сила змушена була просто-таки розриватися між двох вогнів. Як свого часу зауважувала лідерка БЮТу Юлія Тимошенко: до обіду «нашоукраїнці» працюють у «помаранчевому» форматі, а після — активно співпрацюють з Партією регіонів. На той час це були лише припущення, тепер же «Наша Україна», звичайно ж, керуючись рішенням своєї політради, не приховує, що переговори з ПР ведуться.
Єдине, на чому наполягають «нашоукраїнці», щоб цю співпрацю називали лише «консультаціями». Як заявив Роман Зварич, такі консультації нині завершилися і тепер перед «НУ» постає питання про можливість створення коаліції. Як випливає зі слів пана Зварича, «регіонали» й «нашоукраїнці», навіть не переходячи до офіційних переговорів, заплуталися у трьох соснах, а точніше, принципових для обох сторін проблемах. Як слід було очікувати, це — питання федералізму, надання російській мові офіційного статусу та вступ до НАТО.
Принаймні, свій попередній формат — «трійки», «Наша Україна» також поки не полишає. Чим далі йдуть такі переговори, тим більше враження, що там «сосен» ще більше, причому після «спилювання» одних, на їхньому місці миттєво виростають інші. Хоча згадуваний Роман Зварич визнає: упродовж вихідних частину розбіжностей вдалося ліквідувати, щоправда, відмовившись конкретизувати — які саме. Керівник інформаційного управління «Нашої України» Тетяна Мокріді виявилася більш конкретною. За її повідомленням, на коаліційних перемовах узгодили питання про запровадження посад державних секретарів у Кабінеті Міністрів (на цьому особливо наполягала «Наша Україна»), створення Національного бюро розслідувань та розведення виборів до Верховної Ради і місцевих органів влади в часі. Пані Мокріді підрахувала, що після недільних переговорів протокол розбіжностей скоротився на чверть. Якщо йти за логікою, з такими темпами до сьогоднішнього ранку поставити всі точки над «і», мабуть-таки, навряд чи вдасться.
Тим часом учора у «трійки» виникло чергове кадрове гальмо. Це при тому, що згідно з офіційними повідомленнями учасників непростого переговорного процесу кадрових питань вони навіть не торкалися. Отже, потенційна заковика — посада міністра внутрішніх справ. «Наша Україна» виступає за те, щоб кандидата на цю посаду призначали лише після консультацій з главою держави. І так має тривати принаймні доти, доки це міністерство стовідсотково не реформується у цивільне (цікаво, чи можливо це взагалі?). Блок Юлії Тимошенко так не вважає, тому досі не вдалося виробити формулу призначення одного з ключових «силовиків».
БЮТ також не в захваті від ідеї підзвітності Кабінету Міністрів парламентській коаліції. Як і від пропозицій «Нашої України» щодо створення так званої Вищої ради коаліції на чолі з Президентом. Узагалі, ця теза — одна з найсуперечливіших з огляду саме на поведінку Віктора Ющенка у процесі формування коаліції. Глава держави постійно наголошує на тому, що він мусить залишатися над процесом формування коаліції. Але ж, якщо він сповідує саме такий принцип, чого б це «Наша Україна» лобіювала його на посаду керівника Вищої ради коаліції? Це може отримати два продовження. Або посада зведеться до суто формальної, що не є позитивом — навіщо формувати явно недієздатну структуру? Або роль Віктора Ющенка виявиться схожою до тієї, яку впродовж тривалого часу виконував його попередник Леонід Кучма. Пригадуєте, як керівники тодішніх пропрезидентських більшостей раз по раз бігали консультуватися на Банкову, слідом за чим ухвалення тих чи інших рішень сяк-так прискорювалося? Можливо, щось подібне матиме місце і нині, але ж «помаранчеві», пригадується, голосно декларували зміну не лише владних персоналій, а й владної системи...
Цікаво також, що президентська невизначеність стосовно своєї ролі у формуванні коаліції у вихідні викликала несподівану заяву лідера Соцпартії Олександра Мороза. Досі він, як, власне, і Юлія Тимошенко, лише наполегливо і безрезультатно закликав Віктора Ющенка скерувати переговорників від «Нашої України» у потрібне для БЮТ і СПУ русло. Тепер же Олександр Олександрович припускає, що переговорним процесом зі створення парламентської коаліції де-факто керує усе ж таки Президент, але дистанціюється, буцімто, від цього лише на словах. «Саме його позиція визначає дії «Нашої України» і бізнес-груп, яких сам Віктор Андрійович уповноважив брати участь у різновекторних переговорах»,— коментує свою думку Мороз.
На цьому тлі дещо несподівано пролунала учорашня заява одного з лідерів БЮТ Олександра Турчинова. За його словами, угода між «Нашою Україною», БЮТ і СПУ на всі сто готова до підписання. З одного боку, Юлія Тимошенко та її найближчі соратники завжди вирізнялися невиправним оптимізмом. Але з іншого, нині Турчинов переконує громадськість у тому, що в його блоку «немає жодних застережень до підписання коаліційної угоди». Таких заяв до вчорашнього дня від БЮТ чути все ж не було.
Нині цікаво спостерігати за тим, як висвітлюється коаліційний процес різними медіа. Так, медіа-групи, котрі вболівають за формування «помаранчевої» коаліції, усіляко намагаються ацентувати саме переговори в рамках «трійки». Ті ж, що тяжіють до Партії регіонів, навпаки, намагаються подати згадані «консультації» так, що коаліція між «регіоналами» та «нашоукраїнцями» народиться ось-ось.
На вчора також було заплановано чергову зустріч Президента з потенційними коаліціянтами. Принаймні, так заявляв один з представників Соцпартії Василь Цушко. Він же повідомив, що соціалісти підтримають кандидатуру голови ВР, що її запропонує «Наша Україна». Як відомо, минулого тижня «нашоукраїнці» пропонували на цю посаду нинішнього Прем’єра Юрія Єханурова. Щоправда, за словами Цушка, розбіжності в угоді ліквідовано наполовину, і тепер усьому заважають лише амбіції.
Хоч би там як, але стовідсоткової гарантії, що хоч якась коаліція з’явиться саме сьогодні — немає. Якщо раніше з цього зловтішалися дві фракції — Партії регіонів і КПУ, то тепер, схоже, комуністи залишилися в абсолютній меншості. «Регіоналам» трохи важче вимахувати шаблями — за останню перерву у роботі парламенту голосували і вони. Станом же на учора, фракція КПУ вустами свого лідера Петра Симоненка заявила, що наполягатиме на продовженні роботи парламенту у разі, якщо у вівторок знову не буде оголошено про створення коаліції. Симоненко наголосив, що комуністи пропонуватимуть перейти до розгляду наступних питань порядку денного, тобто обрання керівництва і формування комітетів. Власне, розібратися з комітетами (принаймні, їхньою кількістю) депутати намагалися двічі. Що з того вийшло, нагадувати, мабуть, зайве.
Натомість член тимчасової президії, «нашоукраїнець» Микола Катеринчук учора заявив: на початку засідання планується надати 30 хвилин для виступу керівників фракцій щодо позицій політичних сил. «Після цього очікуватимемо, чи нададуть документи з формування парламентської коаліції. Якщо ні — буде оголошено 30-хвилинну перерву в засіданні для наради членів тимчасової президії, на якому обговорюватиметься подальша робота парламенту», — додав пан Катеринчук. Теж не надто оригінально. Такий сценарій ми спостерігали минулого четверга, 15 червня.
Якщо ж ухвалений ще 25 травня порядок денний змінити і розпочати з обрання спікера, може виникнути ситуація, коли парламентське керівництво народиться без коаліції. Пригадується, таку ідею свого часу лобіювали «регіонали», але тепер вони, нібито, теж не осторонь нескінченного коаліційного процесу. Отже, далі буде? До 24 червня часу обмаль, але він ще є. Та й Віктор Ющенко, пригадується, тиждень тому запевняв усіх: повторних виборів Верховної Ради не буде.

Ярослав ГАЛАТА
також у паперовій версії читайте:
  • БУКОВИНЦЯМ НЕБАЙДУЖЕ
  • БЮТ ЗАЗІХАЄ НА «НУ»?
  • ВІКТОР ЯНУКОВИЧ: МИ ЗНАЙШЛИ ПОРОЗУМІННЯ
  • ЖОВТЯК ЗВЕРТАЄТЬСЯ ДО ПРЕЗИДЕНТА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».