Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
НОКАУТ ВІД ЗБІРНОЇ АРГЕНТИНИ, або УКРАЇНА — НЕ НАЙГІРША
На чемпіонаті світу з футболу збірна Аргентини розгромила збірну Сербії й Чорногорії з рахунком 6:0. Тож команда Олега Блохіна може зітхнути з полегшенням — вона не найгірша на цій першості. Можна припинити посипати голову попелом. Потрібно заспокоїтися і отримати перемогу. У нас ще є шанс виправдатися. Балканці його втратили... і нового у цієї команди вже не буде. Серби і чорногорці починають самостійне плавання.

Та не писатимемо більше про Сербію і Чорногорію. Аргентина — ось головна причина провальної гри слов’ян! Це поки найкраща команда на цьому чемпіонаті світу. Коли Аргентина 1986 року стала найкращою збірною світу, в її складі був Марадона. Нині його немає (точніше він знаходиться на трибунах і шалено вболіває за своїх співвітчизників), але, схоже, що у аргентинців є команда, у якої майже немає «слабких» місць. Хіба що позиція правого флангу оборони викликає легку тривогу. У першому поєдинку ми побачили, що Аргентина нічим не гірша від інших претендентів на титул головного претендента на загальну перемогу, а в цьому матчі команда зробила неабияку заявку на свою перевагу над конкурентами. Те, як грала ця збірна в останній зустрічі, можна описати одним словом: захоплення! З перших хвилин Аргентина показала серйозність своїх намірів і швидко повела в рахунку: Савіола підхопив м’яч, увірвався до штрафного майданчика і зробив ювелірну передачу на Максиміліана Родрігеса, котрий пробив повз голкіпера суперника Єврича — 1:0. На цьому аргентинці спинятися не мали наміру. Балканці теж спробували активізуватися, але їхні спроби виглядали непереконливо. Аргентина контролювала хід поєдинку, граючи легко і невимушено. Не можна сказати, що південноамериканці володіли перевагою упродовж всієї зустрічі й постійно атакували ворота суперника. За всю гру Аргентина створила вісім чи дев’ять моментів, шість з яких завершилися забитими м’ячами. Крім того, один із м’ячів Ернана Креспо несправедливо скасували через офсайд, а на 74-й хвилині італійський суддя Роберто Розетті не призначив пенальті за фол проти того ж Креспо. Аргентина не просто забивала голи, а й створювала маленькі шедеври. Дублем у цьому двобої відзначився Родрігес, окрім нього, забивали Камб’яссо, Креспо, Тавес і Мессі. Описувати всі голи немає сенсу, але можна відзначити другий м’яч у ворота Сербії й Чорногорії. На 31-й хвилині команда Хосе Пекермана організувала, напевно, найкрасивіший гол на першості світу. Шестеро аргентинців, граючи у дрібний пас, закрутили футбольну карусель біля воріт сербів, яка завершилася влучним ударом Естебіана Камб’ясо. Таким чином, збірна Аргентини тріумфально вийшла до наступного раунду, а виступ Сербії й Чорногорії на мундіалі завершився провалом. Найдивовижніше те, що у відбірному циклі серби пропустили в десятьох матчах лише один м’яч, а в Німеччині у їхні ворота залетіло вже сім м’ячів.
В іншому матчі цієї групи збірна Голландії зустрічалася з Кот-д’Івуаром і перемогла з рахунком 2:1. Укотре можна пошкодувати, що з цієї групи до наступного раунду виходять лише дві команди. Немає в мене внутрішньої впевненості в тому, що, приміром, той же Еквадор, який пройшов далі, в чомусь перевершує івуарійців, але так розпорядився жереб. З іншого боку, збірна «івуарійських котів» сподобалася глядачам своїм акцентом на атакувальні дії, своєю організацією гри і вмінням контролювати м’яч, але помилки в обороні звели нанівець всі позитивні моменти в грі цієї збірної. Можливо, проблема лежить в площині психології: в обох матчах команда починала нав’язувати свою волю суперникові лише після того, як пропускала гол. У обох матчах слідом за першим пропущеним м’ячем команда швидко пропускала і другий.
У групі D завдяки чудовим діям воротаря Жоау Рікарду та жахливій грі мексиканської збірної дебютант чемпіонату світу — збірна Анголи — набрала перше очко на мундіалях. Останні хвилини зустрічі ангольці грали в меншості. На 79-й хвилині хавбек африканської збірної Андре отримав друге попередження за гру рукою. Мексиканці могли вирвати перемогу на останніх хвилинах матчу, але форварди зі зручних положень били куди завгодно, але тільки не у ворота. Після фінального свистка вболівальники проводжали обидві збірні гучним свистом. На чемпіонаті світу з такою грою немає чого робити.
Отже, після другого туру збірна Анголи зберегла шанси на вихід у другий раунд. Одначе для цього африканцям потрібно перемагати в останньому турі Іран і сподіватися на те, що Португалія обіграє Мексику.
Перемогти або померти — з таким гаслом мали вийти на матч із португальцями гравці збірної Ірану. Навіть нічия робила їхні шанси на вихід з групи примарними. Але зібрати волю в кулак і виявити характер іранці не змогли. Вони діяли обережно, майже увесь матч відбиваючись від атак суперника. За великим рахунком, португальці (особливо після Євро-2004) привчили футбольну спільноту до прагматичності у своїх діях і, зокрема, у реалізації гольових моментів. Середня лінія цієї команди не може викликати нарікань: досвідчений лідер Луїш Фігу, амбітний і реактивний Кріштіану Роналду, раціональний Рібейру Маніше у компанії з непоступливим Деку. Головні події у цій зустрічі відбулися у другому таймі. На 63-й хвилині Фігу віддав передачу на Деку і той дальнім пострілом відкриває рахунок, а на 79-й хвилині захисник іранців Голмохамаді збив у власному штрафному майданчику Фігу, і арбітр призначив одинадцятиметровий удар, який чітко реалізував Роналду — 2:0. Таким чином, збірна Португалії вперше за останні сорок років пройшла перший раунд чемпіонату світу. Другим учасником плей-оф від групи D найшвидше стане збірна Мексики, яка має у своєму активі чотири очки. Перешкодити латиноамериканцям вийти до 1/8 фіналу може лише збірна Анголи, але африканським футболістам для цього потрібно обіграти команду Ірану й сподіватися на перемогу португальців у матчі проти Мексики.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • БРАЗИЛЬЦІ — НА СВОЄМУ МІСЦІ
  • ФАНТАСТИЧНИЙ ТУР У НОВІЙ «ГРУПІ СМЕРТІ»
  • ФРАНЦУЗИ РИЗИКУЮТЬ...

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».