Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
18 ЧЕРВНЯ — ДЕНЬ МЕДИЧНОГО ПРАЦІВНИКА
ЧИ ЗГАДАЄ ДЕРЖАВА ПРО СВОЮ ОБІЦЯНКУ?
Нещодавно знову відновилася всеукраїнська акція зі збору коштів на гамма-ніж. Депутати ВР попереднього скликання, майже одноголосно проголосувавши за асигнування коштів для його придбання, склали свої повноваження, а новообраним депутатам поки що не до цієї проблеми...
Щоб з’ясувати ситуацію, напередодні професійного свята медиків, наш кореспондент зустрілася із заступником директора Інституту нейрохірургії, завідувачем кафедри нейрохірургії, відомим нейрохірургом, членом-кореспондентом АМН України професором Віталієм Цимбалюком.

Віталій Іванович часто бував за кордоном і добре знає можливості цього унікального приладу. За його словами, пацієнт, якому зробили «операцію» гамма-ножем сьогодні, уже завтра може йти на роботу, на засідання або у своїх невідкладних справах. Це диво техніки є в багатьох країнах, його придбали вже 225 медичних закладів. Розжилися на гамма-ніж навіть такі невеликі держави, як Чехія, Румунія, Словенія. Як ми вже розповідали, мер Москви Юрій Лужков купив і гамма-ніж, і лінійний прискорювач.

* * *
Про можливості цієї унікальної технології автор цих рядків знає не з чужих слів. Нещодавно в однієї моєї знайомої виявили злоякісну пухлину в голові. Оскільки хвороба була запущена, українські лікарі давали їй два-три місяці життя і вже морально готували родичів до найстрашнішого. Але ті не здавалися.
Вони прийшли на консультацію до останньої, як їм здавалось, інстанції — Інституту нейрохірургії. Їх прийняв Віталій Іванович Цимбалюк. Зателефонували до Чехії, де вже давно працює гамма-ніж, і відіслали туди знімки цієї пацієнтки. Тамтешні лікарі взялися їй допомогти...
Минув майже рік. Нині Марина Іванівна працює, веде повноцінний спосіб життя. А могло статися так, що увесь цей час її родичі носили б квіти на кладовище...
* * *
— Віталію Івановичу, усі, хто вболівав за придбання гамма-ножа — і медики, і журналісти — уважно слухали репортажі про останні дні роботи попереднього парламенту. І коли обранці народу майже одноголосно проголосували за те, щоб виділити кошти на придбання гамма-ножа, ми були просто щасливі. Але склад парламенту змінився, і все затихло. А час не чекає, і ті хворі, які могли б жити завдяки цій унікальній технології, йдуть з життя...
— Коли мала закритися сесія Верховної Ради, усі депутати минулого скликання, цитую дослівно, проголосували за таке формулювання: «Рекомендувати Кабінету Міністрів виділити із стабілізаційного фонду кошти на придбання для Інституту нейрохірургії гамма-ножа». Ми всі пам’ятаємо, як радісно оголосив позитивне рішення парламенту тодішній віце-спікер Адам Мартинюк. Це була маленька перемога для тих українських хворих, які сподіваються на це диво техніки.
— Але наскільки мені відомо, на цій радісній ноті все й закінчилося?
— Це справді так. На жаль. Нам ніхто не подзвонив з урядовців і нічого не сказав ані доброго, ані поганого. Напевно, нинішньому складу депутатів Верховної Ради не до гамма-ножа. Бо ділять посади, портфелі, когось цікавить особиста кар’єра. Люди забувають про те, що хвороба не питає, хто і яку обіймає посаду. Через це ми знову відновили акцію зі збору коштів для гамма-ножа. Бо зрозуміло, що справа порятунку потопельника — це його власна проблема...
На сьогодні люди вже переказали два мільйони 685 тисяч гривень на рахунок Інституту нейрохірургії.
— Нещодавно на «П’ятому каналі» досить пристрасно виступила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова. Вона розповіла про проблеми в Україні з гамма-ножем і закликала всіх, хто може, вкласти і свою часточку у цю благородну справу.
— Українські газети, телепрограми читають і дивляться й за кордоном. Люди там, особливо наші співвітчизники, не залишаються байдужими до проблем в Україні. Ось у мене на столі лежить лист з Великої Британії, в якому йдеться про те, що українці, які там живуть, готові переказати значні кошти на придбання гамма-ножа. Лише нашим можновладцям чомусь байдужа ця тема. Я впевнений: якби вони захотіли, це питання можна було б вирішити дуже швидко. Прикро, що за кордоном розуміють наші проблеми й хочуть допомогти своїй історичній батьківщині, а в нас за політичними пристрастями ніхто нічого не бачить. Ви знаєте, що світова наука йде вперед. І вже з’явилися найновіша модифікація цієї технології, яка називається «кібер-найф». Це така технологія, коли операцією керує... робот. Це унікальне обладнання також є в багатьох країнах світу. Але нам воно навіть уві сні наснитися не може, бо держава не бажає чи не в змозі придбати навіть звичайний гамма-ніж.
— Скільком людям ця технологія може зберегти життя?
— Якщо рахувати від усього населення України, то цифра сягне 6–9 тисяч осіб щороку.
— Віталію Івановичу, як фахівець найвищого рівня, скажіть, як можна продіагностувати початок цього захворювання?
— На жаль, у нас поки що немає таких приладів, які є за кордоном, за допомогою яких можна було б провести ранню діагностику. Ви знаєте менталітет нашого народу: поки грім не вдарить... До нашої клініки потрапляють пацієнти із «запущеними» формами хвороби.
— Якими ж все-таки є симптоми пухлин у голові?
— Звичайно ж, це головні болі, запаморочення, порушення зору і якихось нервових функцій. Такі пацієнти мають негайно звернутися до лікаря, який призначить комп’ютерну та магнітно-резонансну діагностику.
— Ви ж знаєте, який низький рівень можливостей обстеження в районних поліклініках, куди можуть звернутися хворі із сіл та районів, які нерідко вмирають від захворювань, щодо яких навіть не було встановлено точного діагнозу.
— Звичайно ж, у районах взагалі немає новітньої техніки, але в багатьох обласних центрах вона є, наприклад, у Рівному, Одесі, Харкові, Дніпропетровську та багатьох інших обласних центрах і, звичайно ж, у Києві.
— Для багатих людей не є проблемою поїхати в одну з країн, де є гамма-ніж і, якщо потрібно, зробити операцію, виклавши за це «кругленьку» суму. А що робити тим хворим у нашій державі (а це переважна більшість), у яких іноді не вистачає коштів навіть на квитки до Києва?
— Держава мусить повернутися до людей обличчям і подбати про фінансування для них, щоб лікарі мали змогу рятувати життя всім, бо кожна людина, і бідна й багата, хоче жити. І нам, лікарям, морально дуже тяжко дивитися на тих пацієнтів, яких ми могли б врятувати завдяки високим технологіям, але в держави для них немає коштів...
— Віталію Івановичу, хочу поставити Вам дещо провокаційне запитання. Відомо, що в столиці акумулюються величезні кошти, і державні, і приватні. Деякі високопосадовці в стилі «екстра» облаштовують робочі кабінети, перебудовують цілком пристойні споруди, переїжджають з одного розкішного палацу в інший. От з погляду медика і моральності, що важливіше для держави — зберегти життя тисячам пацієнтів чи кільком десяткам осіб перебратися у розкішніші апартаменти?
— Працюючи в медицині багато років, хочу сказати, що найбільша цінність кожного з нас — це здоров’я. І нікому доля не гарантує життя без хвороб. Ми дуже часто говоримо про здоров’я, і дуже мало докладаємо зусиль, щоб зберегти його. Є об’єктивні і суб’єктивні обставини, особливості кожного організму... Згадаймо, що навіть під час застілля ми в першу чергу бажаємо одне одному здоров’я. Та, на жаль, про нього насправді не дуже піклуємось. Не до нього й державі.
— Ви поставили собі за найбільшу мету у Вашому житті здобути для України гамма-ніж. Багато журналістів, звичайних людей Вас підтримали. А мої колеги по перу та екрану розповіли про цю технологію всій Україні. Гроші на гамма-ніж присилали в основному бідні люди — від 10 до 100 гривень. І знову постає питання моральності. Як Ви гадаєте, збір грошей на це обладнання — це проблема лише наших громадян чи може все таки й держави, яка забула про свою обіцянку?
— Є такий вислів. «Здорова нація — сильна держава». Це золоті слова, бо здорові люди своєю працею створюють авторитет і добробут держави. Взагалі про це можна написати цілу книжку. Але якщо в нашій Конституції написано, що держава має надавати медичну допомогу безплатно, то потрібно це робити. На жаль, правильні слова лишаються лише на папері, бо насправді цього немає. На медицину дають такі мізерні кошти, що це принижує гідність людини. За ці «гроші» пацієнта не можна ані вилікувати, ані провести діагностику, не кажу вже про те, щоб нагодувати.
Я зрозумів, що високим державним посадовцям просто не до того, щоб подумати про обіцяні кошти. Тому можна лише сподіватися на наших людей та їхню добросердність. Вони знову відгукнулися на наше прохання. Найбільше зворушують листи від пенсіонерів, незаможних, які пишуть, що відривають від себе останні копійки, що недоїдають, аби лише зібрати всім миром гроші на це обладнання. Через скільки років це буде — невідомо. Але й через вашу газету, через усі ЗМІ я хочу низько вклонитися саме тим людям, яким не байдужа наша акція, які мають такі великі й добрі серця, що допомагають своїми хоч і маленькими коштами, але щиро. Вдячний, що і ваш редакційний колектив відгукнувся, передавши частину свого заробітку на цей життєдайний прилад. Хочу сказати, що перейнялися цією проблемою і такі структури, як Міністерство внутрішніх справ, Служба безпеки України. Відгукнулася також і така потужна структура, як «Укрзалізниця»...
Я говорив у ЗМІ, що, наприклад, банкір Федір Шпиг переказав на рахунок інституту 100 тисяч гривень, його син — 5000. Відома усім красуня Олександра Ніколаєнко також переказала значні кошти. І навіть маленька чарівна співачка Аліна Гросу (здавалося б, дитина, яка ще не повністю розуміє цю проблему), побачивши одну з передач, з власної ініціативи переказала на адресу інституту частину свого гонорару. Віктор Павлік, якого також всі знають, заслужений артист України, традиційно віддає десяту частину від кожного свого гонорару. Ви знаєте, що Вацлав Гавел, президент Чехії, віддав свій гонорар (а це 100 тисяч доларів) на гамма-ніж у своїй державі. Дуже хочеться допомогти тим людям, яких можна врятувати за допомогою цієї унікальної технології.

Валентина СКОРОПАДСЬКА, заслужений журналіст України
* * *
Від автора. Якщо держава «забула» чи «відклала» на потім свою обіцянку, то чому б не провести акцію серед багатих і дуже багатих людей? Адже якщо взяти величезного капелюха і пройтися по колу у Верховній Раді, де практично немає бідних людей, а також залучити до цієї акції провідних політиків — то кошти на гамма-ніж можна було б зібрати за дуже короткий термін. Може, названі й не названі персоналії відгукнуться на цей заклик і тим самим збережуть життя сотням тисяч людей у своїй державі, відносно турботи про яких вони так багато й часто говорять з трибун, телеекранів і в багатьох ЗМІ?
також у паперовій версії читайте:

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».