Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
СТРЕС ПІД ЧАС ВАГІТНОСТІ... КОРИСНИЙ ДЛЯ ДИТИНИ
Помірний стрес, який переживає майбутня мама під час вагітності, не завдає шкоди дитині — він навіть сприяє її прискореному розвитку в перші роки життя, вважають американські вчені.
У дослідженні, проведеному науковцями з університету Хопкінса, брали участь 137 жінок, котрі не мали якихось специфічних проблем у період вагітності. Психологічний стан учасниць відстежувався протягом останніх шести тижнів перед пологами. Спостереження за станом здоров’я і рівнем розвитку дітей тривало впродовж двох років після їхньої появи на світ.

Завданням дослідження було виявлення можливого зв’язку між стресом, пережитим матір’ю в останній період вагітності, й дефектами розвитку, відставанням під час росту, а також проблемами поведінки у їхніх дітей. Проте, всупереч очікуванням, отримані вченими дані свідчать про прямо протилежну тенденцію: діти, народжені жінками, котрі частіше переживали стресові ситуації під час вагітності, розвиваються швидше та загалом більш здорові, ніж діти жінок, перебіг вагітності яких проходив у відносно спокійній атмосфері.
Нині вчені пропонують два варіанти можливих пояснень виявленого ними феномена. Згідно з першою версією, зв’язок між стресом, який переживає матір під час вагітності, й більш успішним розвитком дитини після пологів може пояснюватися благотворним впливом на плід, що розвивається, гормону кортизолу, який виділяється материнським організмом за стресу. «Кортизол, як гормон стресу, має погану репутацію, проте всі органи людського організму потребують його, щоб розвиватися в правильному напрямі,— пояснює координатор дослідницького проекту професор Джанет Діпіерто.— Можливо, цей гормон може стимулювати розвиток внутрішніх органів дитини перед народженням».
Виявлена вченими закономірність може пояснюватися особливостями і способом життя жінок, які брали участь у дослідженні. Більшість жінок, що скаржилися на стрес, вели активний спосіб життя, не страждали на депресію й ніколи не зверталися по допомогу до психіатрів. Не виключено, що ці жінки також активніше ставилися до виховання дітей і догляду за ними, чим пояснюється їх швидший розвиток, висловлює припущення професор Діпіерто.
Учені були приємно здивовані несподіваними результатами свого дослідження. За словами Джанет Діпіерто, майбутні матері можуть нарешті зітхнути з полегшенням і позбутися зайвого страху з приводу колись перенесених стресових ситуацій. «Уникати стресу потрібно не тому, що він шкідливий для дитини, а тому, що він завдає прикрощів самим матерям»,— стверджує вона.
також у паперовій версії читайте:
  • ЗЕЛЕНИЙ ЧАЙ — НЕ ЛІКИ
  • ЦІЛЮЩИЙ МОЛОЧНИЙ ПРОДУКТ
  • ЗУБНА ЩІТКА — ЗАПОРУКА ЗДОРОВ'Я
  • ЧОМУ МИ СТАРІЄМО?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».