Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОНОМІКА
ДОЛАР ВТРАЧАЄ КУРС
АМЕРИКАНСЬКА ВАЛЮТА СТАЄ ДЕШЕВШОЮ, ГРИВНЯ — ДОРОЖЧОЮ
Від початку року у світі спостерігається тенденція до здешевлення долара відносно євро та інших світових валют. Найбільш відчутною девальвація американських грошей була у квітні й травні. Ті, хто отримує зарплату в перерахунку на умовні одиниці (у. о.) або тримає в них свої заощадження, мають підстави для певного занепокоєння. Що ж буде з доларом найближчим часом?

Головні причини падіння долара в глобальному масштабі, на переконання експертів, полягають у структурних проблемах, які переживає американська економіка. Дефіцит торговельного балансу зростає, обсяги імпорту побутових товарів з Азії й енергетичної сировини з Близького Сходу до США значно більші від обсягів експорту. На тлі кризи з ядерною програмою Ірану нафта подорожчала до абсолютного рекорду — 72 долари за барель. Співвідношення долара і євро одразу впало до 1/1,2. Такі економічні та міжнародні реалії, а також масовий приплив робочої сили до США з усього світу розкручують інфляцію. Водночас Федеральна резервна система (ФРС) США не поспішає підвищувати процентну ставку, яка коливається в межах 5%. Спокійна позиція ФРС щодо повільної девальвації долара опосередковано свідчить про певну регуляцію цього процесу з її боку. Підвищення ставки може загальмувати знецінення долара, проте ФРС цього чомусь не робить.
Насправді девальвація американської валюти є дієвим способом зменшити дефіцит торговельного балансу та збільшити експорт, оскільки американські товари в перерахунку на курс долара можна купити дешевше, ніж за курсом євро чи японської єни. У квітні-травні курс долара до основних світових валют зменшився на 6–7%. Таким чином американські товари в ціновій конкуренції виграють у європейських та японських виробників, бо вони при перерахунку курсів фактично є дешевшими. Якщо припустити можливість продуманої і керованої девальвації долара, то вона фактично стає важелем економічної політики, інструментом конкурентної боротьби в глобальній економіці.
У Старому світі чудово розуміють цю ситуацію. Представники Європейського центрального банку вже розпочали кампанію зі стримування надмірного посилення євро. Тобто європейці намагаються наслідувати американців, плавно й керовано девальвуючи євро.
Для нас здешевлення американської валюти означає лише те, що зміцнюється гривня. І це загалом непогано для споживачів, бо за гривню ми можемо придбати більше імпортних товарів. Проте гірше для наших експортерів, які втрачають частину прибутків.
Комерційні банки купують долар за 5,03 грн, продають у середньому по 5,06 грн. В «Основних засадах грошово-кредитної політики НБУ на 2006 рік» середньорічний курс американського долара передбачений на рівні 5–5,2 гривні.
Прогнози експертів-скептиків про девальвацію гривні після парламентських виборів виявилися невдалим навіюванням, якому більшість громадян не повірили. Ажіотажного попиту на валюту ані до виборів, ані після них не було. Звісно, що для кожного банкіра найперше правило бізнесу — «гроші мають робити гроші», тому тримати долари мертвим капіталом комерційні банки не можуть і «викидають» їх на ринок. На початку травня експортери та комерційні банки активно продавали валюту, а НБУ активно її купував на внутрішньому валютному ринку. Нацбанк вдало скористався надлишком валюти та дефіцитом гривні, поповнивши свої золотовалютні резерви кількомастами мільйонів доларів.
Літо — гаряча пора, у червні розпочинається сезон відпусток. Тож громадяни, вирушаючи до теплих морів, дістають накопичену в сховках валюту. У діловій активності комерційних банків у цей період настає відносне затишшя. Кількість операцій, як правило, зменшується. Щоб хоч якось компенсувати операційні втрати, банки починають активно працювати з валютою, унаслідок цього пропозиція на ринку збільшується. З об’єктивних причин попит на валюту, навпаки, зменшується, тому її курс падає.
У середньотерміновій перспективі більшість експертів не прогнозують суттєвих коливань на валютному ринку, який фактично контролює НБУ. Покликаний забезпечувати стабільність національної валюти, центробанк не зацікавлений у збуреннях та різких коливаннях курсу. Оскільки більшу частину своїх резервів НБУ тримає в доларах, то матиме певні втрати від здешевлення американської валюти. Так само й громадяни, котрі звикли запасатися доларами, втрачають через їхнє знецінення.
Експерти радять класти кошти на банківські депозити в гривнях. За рік можна отримати 17% прибутку. Варто також частину заощаджень конвертувати в європейську валюту, котра принаймні три роки поспіль демонструє стабільне зростання. Надзвичайно вигідно робити капіталовкладення в коштовні банківські метали. Наприклад, золото з 2004 року подорожчало майже на 30%. Але, довіряючи свої гроші в управління банку чи інвестиційному фонду, власник неодмінно має зважати на можливий ризик втратити свій статок. Найбільш надійним, так би мовити, безпрограшним варіантом капіталовкладення є, як і раніше, придбання нерухо- мості. Раніше, коли її ціна в Києві неодмінно зростала на 25% щороку, це був непоганий бізнес. Нині спостерігається тенденція до стабілізації цін на нерухомість, які практично сягнули захмарних вершин. Зростати далі вони не можуть. Платіжоспроможні покупці вже «виклалися» повністю, а громадяни, які не мають коштів на придбання квартири, не здатні стимулювати попиту. Єдине, що насправді може ефективно стимулювати попит, — це зниження цін. Хоч більшість ріелтерів і фахівців на ринку нерухомості категорично заперечують імовірність цінового обвалу, прихід на ринок нових компаній, котрі продаватимуть житло дешевше, здатен кардинально змінити ситуацію. Зважаючи на таку перспективу, придбання нерухомості — це надійне, гарантоване капіталовкладення, але ризикований бізнес. Якщо ціни на нерухомість впадуть — збитки неминучі.
Якщо ж немає довіри до банків і не вистачає достатньої суми для придбання нерухомості чи золота, а тим часом не хочеться втрачати на коливанні курсів, можна спокійно тримати заощадження в гривнях: другий рік поспіль національна валюта перебуває в стадії ревальвації. Це — безпрограшний варіант.

Роман ПІДВИСОЦЬКИЙ
також у паперовій версії читайте:
  • ЗАСТАВНІ ЗАКУПІВЛІ ЗЕРНА ПРОВЕДУТЬ ЗА КРЕДИТИ?
  • СТАРТУЄ П'ЯТИЙ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».